Nincs kivételezés!

2021.05.06. 14:36

A gyalogosokat is ellenőrzik

Magas pénzbírságra számíthatnak azok a járókelők, akiket szabálysértésen kapnak a rendőrök.

Forrás: MW-archív

Fotó: Frank Yvette

A gyalogosok kétség kívül a közúti közlekedés legvédtelenebb szereplői. Azonban az előírt szabályokat nekik is be kell tartaniuk, hiszen a felelőtlen magatartás akár komoly balesetekhez is vezethet. – A szabályszegés súlyosságának mértékétől függően a gyalogosok 5000 forinttól 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatók – tájékoztatta a Naplót a Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság sajtóosztálya. Kiemelték, fokozott figyelmet fordítanak a gyalogosbalesetek megelőzésére és visszaszorítására, ehhez azonban a járókelők együttműködésére is szükség van.

Senki sem kivétel!

A gyalogosközlekedés egyik alapvető problémája, hogy sokan nem veszik tudomásul vagy egyszerűen nem is gondolják,

hogy bár nem használnak semmilyen járművet, a KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak, akárcsak az autósokra, motorosokra, biciklisekre.

– A közlekedésükkel kapcsolatban a jogszabály a gyalogosok részére is előír vagy adott esetben megtilt dolgokat. Tapasztalataink szerint a gyalogosok sokszor túlságosan bíznak védettségükben, és nem minden esetben veszik igénybe az útburkolati jellel és közúti jelzőtáblával jelzett kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közeledő jármű távolságát és sebességét – figyelmeztet a megyei rendőrkapitányság. Megtudhattuk, egy másik jellemző figyelmetlenség, hogy takarásból lépnek az úttestre, esélyt sem hagyva a járművezetőknek a megállásra. Hozzátették továbbá, napjainkban sajnos gyakran előfordul, hogy a gyalogos kapucnit visel, közben fejhallgatóval, fülessel hallgatja a zenét, esetleg a mobilját nyomkodja, ezzel „kizárja” a külvilágot, és lelép az úttestre áthaladási szándékkal, anélkül hogy tájékozódna, szétnézne.

A Debreceni Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít a gyalogosbalesetek számának visszaszorítására, azok megelőzésére. Mint mondták, folyamatosan ellenőrzik a város kijelölt gyalogos-átkelőhelyeit, valamint azok környezetét. Az egyenruhások célja, hogy megelőzzék a tragédiákat, és kiszűrjék a forgalomból a szabályszegőket, ezáltal biztosítsák a közlekedők védelmét. A Naplónak küldött összesített adatokból kiderül az is, 2020-ban országszerte összesen 593 olyan személysérüléses közúti közlekedési balesetet regisztráltak, amelyet gyalogosok okoztak. Ebből 19 eset történt Hajdú-Bihar megyében, ami az összes eset mintegy négy százalékát jelenti.

A rendőrkapitányság felhívja a figyelmet: ez a szám még alacsonyabb lehet, ha a gyalogosok is odafigyelnek az utakon.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában