a föld napja

2021.04.22. 10:53

Egyre kevesebb a virág környezetünkben

Méhlegelők kialakításával készült a Föld világnapjára a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. (TRV).

Fotó: Tiszamenti Regionális Vízművek

A ma még sokak számára ismeretlen „méh-étkezdéket” a társaság több vízmű- és szennyvíztisztító telepén hozzák létre. A méhlegelő olyan növénykultúra, amely a kis rovaroknak táplálékot, nektárt, virágport biztosít. Az elmúlt években jelentősen megcsappant a méhek száma, amelynek oka egyrészt az életterük csökkenése. Egyre kevesebben ültetnek fákat, alakítanak ki virágzó kerteket és sajnos fogyatkozik a természetes legelők, virágos mezők száma is. Ezért gondolt arra a TRV , hogy méhlegelőkkel segítik a rovarokat.

– Számos telephelyünk fűvel bevetett részein alakítanánk ki a méhlegelőket – magyarázta Bakondi Patrik, a társaság vezérigazgatója. – Ezeket a sarkokat egyébként sem használnánk másra, kollégáink munkáját tehát nem akadályozzák a virágok. Terveink szerint olyan „méhbarát” virágmagokat ültetünk el, amelyek kifejlődve júniustól októberig virágoznak majd. A 60-120 centiméter magas növények virágai értékes táplálékként szolgálnak majd a rovaroknak.

Facélia, a mézontó fű

Király Imre méhész szerint országszerte egyre kevesebb a mezei virágok száma, amiért a klímaváltozás, a rapszodikus csapadékeloszlás is felelőssé tehető. Manapság sokkal könnyebb úgynevezett fajtamézet, például repce- vagy napraforgómézet gyűjteni a méheknek, mint vegyes virágmézet. A vegyes virágmézet sok esetben többféle méz keverésével állítják elő a méhészek.

– Ezért kiváló ötlet a méhlegelők kialakítása, még ha csak egy-kétszáz négyzetméteres területről is van szó. Ezekre a növényekre természetesen ugyanúgy kell majd vigyázni, mint kertünk nemes virágaira, azaz locsolni kell, késő ősszel pedig tárcsázni – fűzi hozzá a szakember, hozzátéve, a méhlegelők egyik legfőbb növénye a facélia, amelyet mézontó fűnek is neveznek. Az egy-másfél hónapig virágzó növény azért is hasznos a rovarok számára, mert éppen akkor borul virágba, amikor az akác már elvirágzott. Nem mellesleg a facéliát talajfertőtlenítő növényként is számon tartják.

Bakondi Patrik szerint a méhlegelők nemcsak terített asztalt nyújtanak a rovaroknak, hanem díszítik is a sok helyütt önkormányzati tulajdonban lévő telephelyeket. A vezérigazgató úgy gondolja, egy virágzó környezetre jó rápillantani, ez pedig – reméli – a lakosok és a helyi önkormányzatok tetszését is elnyeri majd.

Joó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában