Méltó módon búcsúznak

2021.04.29. 17:30

Hol így, hol úgy, de idén is lesz ballagás

Mindent a biztonságos érettségi lebonyolításának rendelnek alá.

2020.06.15 Kaposvár Ballagás a kaposvári Zrinyi Ilona Általános Iskolában. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen. 8.a osztály tanulói

Fotó: illusztráció / MW-archív

Bár a ballagási tarisznya idén nem lóg a megszokott módon a végzős diákok oldalán, a középiskolák igyekeznek méltó módon búcsút venni tanulóiktól. A Napló néhány debreceni intézmény vezetőjét kérdezte arról, milyen módon köszönnek el végzőseiktől. Aranyi Imre, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium intézményvezetője elmondta, tavaly a hirtelen jött bezárások miatt elmaradt a ballagás, idén azonban online búcsúznak a diákoktól. – A Debreceni Tankerülethez tartozó gimnáziumoknál azt az álláspontot fogadtuk el, hogy nem lesz jelenléti ballagás. Van azonban olyan iskola, amelyik azon gondolkozik, az érettségi eredményének kihirdetésekor próbálja ünnepélyesebbé tenni a búcsút – tudatta. Emlékeztetett, az iskola 1873-as fennállása óta, még a világháborúk időszakában sem fordult elő olyan, hogy kétszer egymás után ne tudtak volna elköszönni a diákoktól. Idén tudatosabban tudtak készülni arra, a járvány árnyékában kell ballagást szervezni. Az intézményvezető elmondta, a ballagás tervezett időpontján, április 30-án 17 órától tesznek hozzáférhetővé egy filmet, így vesznek online búcsút a diákoktól. – Az osztályfőnökök online elköszönnek az osztályoktól, majd ezt követően 17 órától tesszük hozzáférhetővé az összeállítást, amiben az iskoláról lesz egy rövid film, az intézményvezető elköszön a diákoktól, egy kis műsort adunk, valamint elköszön egy végzős diák, s egy 11. osztályos tanuló elbúcsúztatja a végzősöket. Hagyomány nálunk az, hogy Fazekas-díjat kapnak azok, akik az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe bekerülnek az évek folyamán, ezt jelképesen tudjuk most átadni, a díjazott tanulók képe és eredménye jelenik meg a videóban – részletezte. Az online búcsú keretében az osztályok által készített kétperces filmekkel köszönnek el egymástól, azonban nem hagyják el a tanulók ballagási tarisznya nélkül az iskolát. Az első érettségi napon minden tanuló a padján találja meg azt, illetve a könyveket és díjakat is.

„Mindent annak rendelünk alá, hogy az érettségit le tudjuk bonyolítani, a legbiztonságosabb körülményeket tudjuk a tanulóknak biztosítani. Nehéz ebben a helyzetben okosat lépni”

– vallja Aranyi Imre.

Júniusra tolták

Dobránszky Sándor, a Debreceni Ady Endre Gimnázium intézményvezetője a Naplónak elmondta, elsődleges, hogy az érettségit biztonságosan teljesíthessék a diákok, ezért gyakorlatilag minden személyes kontaktot próbálnak kiküszöbölni az érettségi vizsgák lezárultáig. – A ballagást és a búcsúzást áttettük június 25-re, akkorára végeznek a diákok az érettségi vizsgákkal. Bízunk abban, hogy a szabályok enyhülni fognak, és megpróbáljuk a leginkább hagyományos módon megszervezni a ballagásunkat.

„Minden olyan rendezvényünket próbáljuk ebbe beintegrálni, ami most elmaradt.”

– A tanároktól való búcsúzás, a szerenád, a ballagás egy komplex rendezvénybe fogja kinőni magát június 25-re az aktuális szabályoknak megfelelően – osztotta meg az intézményvezető. Mint mondta, a diákok nagyon szeretnék, hogy a hozzátartozók, a szülők előtt történjen meg mindez. – Nyilván még csak ott tartunk, hogy várjuk, milyen aktuális szabályok lesznek majd. Mindenképpen szeretnénk egy emlékezetes lezárását adni a középiskolás éveiknek – tette hozzá.

Kell a méltó búcsú

Barcsa Lajos, a DSZC Mech­wart András Gépipari és Informatikai Technikum igazgatója kérésünkre elmondta, ők is az online ballagás mellett döntöttek. – A szalagavató idején még osztályonként, személyenként tudtunk szalagot tűzni a diákjainknak, most erre a személyes találkozásra nincs lehetőség. Egy szép, az elbúcsúzók számára készített ballagófilmmel köszönünk tőlük, amelyben az ünnepi beszéd mellett megjelennek a diákjaink – tudatta Barcsa Lajos. Hozzátette, igazodnak a lehetőségekhez,

bár nagyon szép és felemelő egy ballagási ünnep, de nem is tartható most hagyományos keretek között, s különben sem kockáztatnának annak megtartásával.

– Igényelnek a diákok és a szülők valamilyen szintű elköszönést, ezért is tartjuk fontosnak, hogy ezzel a filmmel búcsúzzunk el méltó módon a végzőseinktől. Hétfő reggel pedig az érettségi asztalon minden tanulót vár egy szál virág és egy ballagótarisznya – tudatta. A Mechwartban április 30-ra tervezték eredetileg a ballagást, így pénteken 9 órától lesz elérhető a film is.

Hétfőn indulhat a hajrá

Hétfőn hagyományosan a magyar nyelv és irodalom érettségivel veszi kezdetét a végzős tanulók nagy megpróbáltatása. Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. A csak szóbeli részből álló vizsgatárgyak esetében idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést. Ha bármely középszintű érettséginél a diák írásbeli teljesítménye a 12 százalékot elérte, de a 25-öt nem, akkor tehet szóbeli vizsgát. Az utolsó írásbeli vizsga időpontja május 25., középszinten a szükséges szóbeliket június 14. és 25. között tartják.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában