Felsőoktatás

2021.03.02. 12:37

Párbeszéd a modellváltásról a Debreceni Egyetemen

Egyetemi vezetőkkel egyeztetett Stumpf István a Debreceni Egyetemen a múlt héten.

Fotó: unideb.hu

A felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos szerint az átalakulás tovább erősítheti azokat a gazdasági és szervezeti folyamatokat, amelyek már elindultak a debreceni intézményben. A kormánybiztos az egyetemi vezetés mellett találkozott a karok dékánjaival, professzorokkal és a hallgatói önkormányzat képviselőivel – írja az unideb.hu egyetemi hírportál.

Stumpf István kiemelte: a Debreceni Egyetem működésében már korábban megjelent a modellváltás, így az intézmény számára az augusztustól megvalósuló átalakulás a megkezdett munka folytatása. – Végigjárva a Debreceni Egyetem campusait, meghallgatva a kancellár beszámolóját az intézmény működéséről úgy érzem, mintha a modellváltás már meg is történt volna. S az átalakulás csak tovább tudja erősíteni azokat a folyamatokat, amelyek az egyetem gazdasági és szervezeti tevékenységének autonómiáját növelhetik – hangsúlyozta a kormánybiztos.

Kérdéseket is feltehettek a résztvevők | Fotó: unideb.hu

Fontosak a klinikák

Stumpf István elmondta, hogy most készül az a jogszabály, amely világosan definiálja a felsőoktatási intézmények státuszát: állami egyetemek, közérdekű, közcélú vagyonkezelői alapítvány által működtetett egyetemek, magánegyetemek, egyházi fenntartású egyetemek. Jelenleg is zajlik a törvény közigazgatási egyeztetése. A kormánybiztos megjegyezte, hogy mindenképpen tisztázni kell a klinikák helyzetét, hiszen az orvosi karokkal rendelkező nagy tudományegyetemeknél a klinikák szerves részei a felsőoktatási intézménynek. – Versenyképességük nagyon fontos eleme a klinika, jelentős vonzerő a külföldi hallgatók számára, hogy azt a speciális képzési programot válasszák, amit kizárólag egy klinikával rendelkező egyetem tud nyújtani – fogalmazott Stumpf István. A tervek szerint március 30-ig a kormány benyújtja a modellváltó egyetemekről szóló előterjesztést, valamint az egyetem státuszát meghatározó jogszabályt.

HBN

Borítókép: Stumpf István (balról) mellett Szilvássy Zoltán és Bács Zoltán is részt vett az egyeztetésen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában