beruházás

2021.03.24. 10:52

Gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés a megújuló 471-esen

Kétszer két sávos lesz a bevezető út, később parkolósávokat építenek, és lesz aluljáró is.

„A 471-es út városon belüli szakaszát a Simon István utcától a Mátyás király utcáig kétszer két sávosra bővítik a jövő év tavaszán kezdődő munkálatokkal, amelynek befejezése a tervek szerint 2024 nyara lesz”

– mondta Tasó László országgyűlési képviselő a Papp László, Debrecen polgármesterével a Sámsoni út és az Acsádi utca kereszteződésében szerdán közösen tartott sajtótájékoztatón. Tasó László hozzátette: a szóban forgó munkálatok befejező része a 471-es főút hajdú-bihari szakaszának 2017-ben kezdődött felújításának. A korábban „halálútként” emlegetett 471-es úton csökkent a balesetek száma, gyorsabb a haladás, a gépjárművezetők betartják a biztonságos közlekedés szabályait. Hatalmasat javult az utazás komfortérzete.

Papp László kijelentette:

a város fejlődése szempontjából Tasó László egy nagyon komoly bejelentést tett, amely szerint a jövő héten elindul a 471-es út városi bevezető szakaszának útkorszerűsítési közbeszerzési eljárása.

A két kiemelt útfelújítás

Azt, hogy valóban szükség van a 471-es út városi szakaszának korszerűsítésére, négysávosítására, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy naponta 20 ezer egységjármű halad át ott – fogalmazott Tasó László a sajtótájékoztatón. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a Simon István utcától a Mátyás király útig 1858 méteren újul meg az út, öt csomópont közül háromban, a Budai Nagy Antal, az Acsádi és a Kard utca kereszteződésében jelzőlámpás forgalomirányítást építenek ki. Ezzel együtt a becsatlakozó utcák útjait is megújítják. A Mátyás király utcától a Kassai útig terjedő szakasz korszerűsítésére a nyáron készítik el a kiviteli terveket. Ennek megvalósítása összefüggésben lesz a 100-as vasútvonal fejlesztési ütemével, azoknak egyszerre kell megtörténniük.

– Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy Debrecen további gazdasági fejlődésének, regionalitása erősödésének egyik legfontosabb feltétele, hogy a közlekedésfejlesztések nagy ütemben és kiemelt hangsúllyal, figyelemmel történjenek. Éppen ezért a város ez évi költségvetésében a fejlesztési keretünk leghangsúlyosabb, legnagyobb összegű része a közlekedésfejlesztés. Ez meghaladja a 37 milliárd forintot. Ezt az összeget egészítik ki a várost érintő, az országgyűlési képviselőink által kezdeményezett és támogatott állami fejlesztések. Ezek közé tartozik a 471-es főút fejlesztése is – mondta a tájékoztatón Papp László, aki azzal folytatta, hogy

Debrecenben jelen állás szerint két nagy bevezető út markáns fejlesztése várható. Az egyik a 471-es, a másik a Kishegyesi út.

Utóbbi önkormányzati forrásból újul meg az első szakaszában, ott is két részben fejlesztenek, mint ahogy a 471-esnél is. Ez utóbbi korszerűsítése hatalmas előrelépés a keleti városrész szempontjából, mert elképesztően nagy az út forgalma, és a városvezetés számára fontos, hogy a keleti városrészben is egy biztonságos, sokkal zökkenőmentesebb közlekedés váljon lehetségessé. Megváltozik a keresztmetszete a 471-es főútnak, kétszer két sáv lesz három év múlva. Ez azt jelenti, hogy a zöldsávokat is felhasználják a korszerűsítéshez. A 471-es mellett lévő vállalkozásoknál parkolási gondok jelentkezhetnek, ezek megoldására koncepció készült, amit a következő hetekben egyeztetnek a vállalkozásokkal. Az út felújításának második szakaszában, a Mátyás király utcától, a lakossági jelzések alapján, nem szervizutat, hanem parkolósávokat építenek.

„Az aluljárót nem fogjuk tudni megúszni, eltérő szintbeni kereszteződésre van szükség, ugyanis a növekvő vasúti forgalom miatt olyan idejű és mennyiségű vasúti lezárás lenne a 471-esen, hogy az út használhatóságát érdemben hátrányosan befolyásolná, ha nem eltérő szintbeli kereszteződést építenénk. Ez azonban nem része a most kezdődő fejlesztésnek”

– tette hozzá a polgármester.

Kovács Zsolt

Útépítések a Sámsoni út környékén

Új burkolatot kap: Budai Nagy Antal utca, Katalin utca, Cserei utca, Kard utca, Diadal utca, Kapitány utca, Lovas utca, Körösi Csoma utca, Nagy Jenő utca, Júlia utca, Nyírbátor utca, Simon István utca, Sámsoni út rendőrségi bejáró.

A közelmúltban építettek új burkolatot: Futó utca, Kőrösi Csoma utca, a Tüzép előtti szakasz kivételével.

Új kopóréteget kap: Kard utca a Lovas utca és a Futó utca között, Diadal utca, Katalin utca, Acsádi utca lakott területi szakasza.

Burkolatlan utak: Kard utca 55 méteres szakasza a Futó és a Tizedes utca között, Káka utca, Pázsit utca, Tizedes utca, Cserei utca a benzinkút utáni kis zsákutca, Nagy Jenő utca, Júlia utca, Nyírbátor utca.

Kattintásra nagyobb méretben! | Forrás: debreceni önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában