Tüskesor védi az épületet

2021.03.26. 20:06

Fecskefészkek százai tűnhettek el a polgári bevásárlóközpont faláról

A helyszínen vizsgálódó természetvédelmi őr összesen 375 lenyomatot talált.

20200702 Őriszentpéter Pajta Bisztró fotó: Czerkl Gábor (Cz) Bors képen: Fecske

Fotó: illusztráció / MW-archív

A soron kívüli ellenőrzést követően az M3 Outlet Polgár bevásárlóközpont üzemeltetőjével szemben eljárást indított, és kötelezte a galambtüskék azonnali eltávolítására, ennek megtörténtét pedig ellenőrizni fogja a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal. A bevásárlóközpont üzemeltetőjével szemben már több hatósági eljárást is indított a természetvédelmi rendelkezések megsértése miatt az elmúlt években megyei kormányhivatal. Az üzemeltetőt a hivatal minden esetben a természet védelméről szóló törvény előírásainak betartására kötelezte, és már bírságolta is – válaszolta a Napló kérdésére a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal, ahová március 18-án közérdekű bejelentés érkezett a bevásárlóközpontban történt molnárfecske-kolónia fészkelőhelyének elpusztításáról.

Feljelentés és felháborodás

Arról, hogy pontosan mi történhetett, egyik olvasónknak a Naplóhoz eljuttatott leveléből idézünk: „Két éve párommal voltunk az M3 Outletben és örömmel tapasztaltuk, hogy több mint 1000 molnárfecske sürgött-forgott a fejünk felett, az épületeken pedig közel 200 molnárfecske-fészek volt, ennek már akkor is csak a fele volt ép, a többinek csak a nyoma volt a falon. Érdeklődésemre az Outlet ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy egy vihar verte le a fészkeket. Elfogadtam a magyarázatot, de abban az évben többször ellenőriztem a költési időszakban a helyzetet. Tavaly nem voltam arra, viszont a napokban hallottam, hogy leverték az összes fészket. Kimentem és megállapítottam, hogy így van, ráadásul a fészkek helyére végig a falon, az összes lehetséges épületen felszereltek két sor szúrós tüskét, amivel a további költést akarják megakadályozni. Az egyik ottani dolgozó testvére arról számolt be, hogy tavaly nyáron, költési időszakban, egyetlen nap alatt verték le az összes fészket. Volt feljelentés és felháborodás is, de nem történt semmi. Jelenleg eljárás alatt van az Outlet, 1,4 millió forintra bírságolták meg a természetkárosítás miatt, holott a ténylegesen okozott kár több tízmilliós nagyságrendű. A molnárfecske védett, eszmei értéke egyedenként 50 ezer forint.”

Fotó: olvasói fotó

Műanyag baglyokkal

– A füstifecske és a molnárfecske természetvédelmi oltalom alatt áll, állományaik az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkentek, így természetvédelmi kezelőként kiemelt feladatunk a meglévő hazai állomány fokozott védelme. Igazgatóságunkhoz a polgári bevásárlóközpontban történt fecskefészek-károsításról 2020. június 20-án érkezett lakossági bejelentést követően a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa helyszíni ellenőrzést tartott, és megállapította, hogy a Polgár M3 Outlet üzletközpont épületeiről leverték a fecskefészkeket, illetve a madarak elriasztására a tetőre nagyobb méretű műanyagbagoly-formákat helyeztek fel – tájékoztatott Lövei-Kalmár Katalin, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának kommunikációs munkatársa. – A területileg illetékes őrkerület-vezető a helyszínen megállapította, hogy az üzletközpont belső udvari részén sehol sincs fecskefészek. A homlokzaton viszont jól láthatóak voltak a fészkek helyei. A tető minden belső udvari oldalán műbaglyok voltak elhelyezve, valószínű madárriasztási célból.

„A természetvédelmi őr a fészkek helyeit megszámolva 375 lenyomatot talált. Azt a tényt, hogy mikor történhetett a fészkek leverése, pontosan nem lehetett meghatározni, akár a bejelentő által észlelt időszakban is végezhették.”

Az ügy dokumentumait akkor a nemzeti park igazgatósága megküldte a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának.

A hatóság természetvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást folytatott le, és természetkárosítás megalapozott gyanúja okán megtette a büntetőfeljelentést. Információjuk szerint a büntetőeljárás még tart.

Nincs válasz

Az ügyben kérdéseinkkel a bevásárlóközpont hivatalos honlapján található elektronikus levélcímeken megkerestük az M3 Outlet Polgárt. Választ nem kaptunk. Az ugyancsak a hivatalos honlapon szereplő telefonszámokon is próbáltunk érdeklődni, ám nem sikerült beszélnünk senkivel. A polgári Városháza munkatársai segítségével előkerített mobilszámon telefonhívással, üzenetküldéssel igyekeztük elérni a kereskedelmi központ egyik vezetőjét, de megkeresésünkre nem reagált.

Tüskékre szúródott fecskék

Olvasónk a polgári Outletben tett tapasztaltait a Magyar Madártani Egyesülettel (MME) is megosztotta. Onnan Orbán Zoltán szóvivő tájékoztatott arról, hogy civil szervezetként, hatósági jogkör nélkül, a legfontosabb teendőjük a lakosság megfelelő tájékoztatása, amit most is megtettek a honlapjukon.

– A polgári ügyben azt az információt kaptuk, hogy elsőfokú bírósági döntés 1,4 millió forint büntetést szabott ki. Az ügy másik elemét a tüskesorok jelentik, ezzel kapcsolatban a válaszlevelünkben az alábbi tanácsot adtuk: „…A parlagi galambok beülését gátló tüskesor ilyen jellegű alkalmazása veszélyes lehet a fecskékre, az elmúlt években kaptunk olyan visszajelzést, hogy a fészeképítéssel próbálkozó fecskék felszúródtak ezekre. Mindezek alapján azt tudjuk javasolni, és tesszük ezt a területet ismerő MME önkéntes felé is, hogy ha lehet, a fecskék visszatérése után legalább néha nézzenek rá a tüskesorra.”

Kovács Zsolt

Alkalmasak a fészkelésre a falak

Az ember-fecske konfliktus hátterében áll többek között az a tény, hogy a fecskék természetes élőhelye a települések beépítettségével folyamatosan csökken. A bevásárlóközpont újonnan épült épülete kedvező adottságú, a falazat és a tetőszerkezet kialakítása alkalmassá teszi az ott előforduló molnárfecske-állomány számára. Az épület külső falazatán a bejárás időpontjában mindenhol megvoltak a fészkek, és folyt a fiókanevelés. A természetvédelmi őr fel is hívta a figyelmet arra, hogy a munkálatok folytatása veszélyezteti a molnárfecske-állomány költése sikerességét. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai a természetvédelmi kezelés gyakorlati feladatait végző szakemberek, akik rendszeresen és visszatérően ellenőrzik a védett, fokozottan védett természeti értékek általunk ismert, és felvételezett élőhelyét. A bevásárlóközpont területén az idei évben és többek között az elmúlt napokban is történt terepi ellenőrzés, mely megerősítette, hogy az épület külső falazatán meglévő természetes fészkek továbbra is alkalmasak a madarak fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában