kevesebb a termelő is

2021.03.04. 07:30

A pandémia és a magasabb árak miatt csökkent a forgalom a debreceni piacokon is

A Napló munkatársai ellátogattak több debreceni piacra is, ahol az árusokkal beszélgettek a tapasztalataikról.

20210222 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Piac riport.

Fotó: Kiss Annamarie

A járványhelyzet mellett a gyümölcsárak nagyfokú növekedése és az elmúlt hetek kemény mínuszai is csökkentették a forgalmat a piacokon, a termelők és vállalkozók standjain egyaránt.

„Mivel mi külföldről hozzuk be az árut, így, ha romlik a forint, akkor nekünk emelnünk kell”

– mondta Horváth Tibor árus. – Persze, nem mindegy az sem, hogy honnan hozzuk be a gyümölcsöket. Jellemzően Spanyolországból minőségibb áru érkezik, míg Olaszországból és Törökországból kevésbé – tette hozzá. Mint megtudtuk, akár több mint ezer forint eltérés is lehet ugyanazon gyümölcsök árában.

– Ennek az az oka, hogy vannak gyümölcsök, például a mangó és az ananász, amiket egyes helyeken teljesen éretlenül szednek le, majd mire ideérnek 2–3 hét hajóút után, addigra beérnek. Ezzel szemben más helyeken éretten szüretelik ezeket, majd repülővel szállítva már másnap megtalálhatóak itt a standokon. Persze, ez az utóbbi verzió drágább. Sokan nem gondolják, de az ízükben is hatalmas a különbség – osztotta meg a Naplóval Horváth Tibor.

„Azt tapasztaljuk, hogy sokan megfizetik a minőséget. Nálunk kelendők ezek a köreinkben repülős gyümölcsnek nevezett egzotikumok.”

– Nagyon visszaesett a forgalom, alig voltak eladók az elmúlt hetekben a hideg miatt – mondta Aros Károly termelő. – A vállalkozók nem jönnek akkor, ha hideg van, mert a déligyümölcs nagyon hamar megfagy, de a termelők közül sincsenek ilyenkor sokan, mert hideg időben a vásárlók is kevesen vannak – tette hozzá. Bár több debreceni piac is nyitott, így ki vannak téve az időjárási viszontagságoknak, a rutinosabb termelőknek már több praktikájuk van az áru védelmére.

Aros Károly | Fotó: Kiss Annamarie

– Mi papírral és hungarocellel szoktuk alulról és oldalról bélelni a standot, fóliával pedig letakarjuk, így nem fagy meg a termés – osztotta meg velünk Aros Károly. Mint megtudtuk, egyre kevesebb a termelő a piacokon. – Azt látom, hogy a mi korosztályunk lassan kiöregszik, a fiatalok pedig nem foglalkoznak a termeléssel, mert nem éri meg nekik. Szinte majdnem önköltségen adjuk a gyümölcsöket. Számunkra is felmentek az árak, drágult a műtrágya, és mivel alig van munkaerő, így a napszámosok bére is. Árat nem emelhetünk, mert a külföldi áruk sokszor így is olcsóbbak, mint a hazaiak, emiatt sokan azt választják. Pedig a Lengyelországból behozott alma meg sem közelíti a magyar minőséget – sóhajtott szomorúan.

Ínséges időszak

A jelenlegi pandémiás időszak sem kedvezett a termelői piacoknak. A vírus előtti hónapokban különböző irodaházakban árultak a termelők, most azonban a korlátozások miatt nincs lehetőségük bemenni ezekre a helyekre. Amennyiben enyhítések következnének, s ez a hátráltató tényező megszűnne, további problémaként lépne fel, hogy az otthoni munkavégzés miatt kevesebben vásárolnának.

„Ezelőtt általában hét termelő jelent meg egy piacon, most azonban a korábbi helyszínek közül mindössze egy helyen vagyunk jelen, ott is csak ketten.”

– Azok a termelők, akik jelen vannak, nem túl pozitívak, hiszen nem látják az eladás értelmét. Az elmúlt két hónapban már előrejelzéseket kaptunk arról, hogy hiába megyünk, nem lesznek vásárlók – osztotta meg lapunkkal Nagyné Zsuzsa termelői és biopiac-vezető. – A koronavírus előtti időszakban a vásárlók nagyon szerették a termelői piacokat, minden héten várták a pénteket, amikor érkeztünk. A rendeléseiket jóval korábban leadták, illetve szerették a családias hangulatot, melyet teremtettünk. Az elmúlt évek alatt kialakult egy olyan kör, melynél előre tudtuk, hogy mik a vásárlóink igényei – tette hozzá.

DKE, VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában