március 15.

2021.03.17. 12:11

„A forradalom és a szabadságharc itt él velünk, itt él bennünk”

Március 15-e alkalmából online megemlékezéseket tartottak a városokban, falvakban, majd szűk körben koszorúztak.

Maczik Erika ünnepi háttér előtt köszöntötte Nádudvar lakosságát az ünnepen | Fotó: Marján László

A tavalyi után ez a második olyan év, amikor elmaradt a március 15-ei személyes ünneplés a fürdővárosban. Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere a helyi televízióban mondta el gondolatait az ünnep napján, kora délelőtt pedig öt képviselőtársával megkoszorúzta a ’48–49-es emlékhelyeket.

Czeglédi Gyula (balról) és Kovács Gergely Hajdúszoboszlón, Harsányi Bálint emlékműve előtt | Fotó: Tibai Irma

„Múlton nyugszik a jelen, s azon a jövendő” – hangsúlyozta beszédében Széchenyit idézve Czeglédi Gyula. Hozzátette: március 15-e a modern, parlamentáris Magyarország megszületésének napja. A reformkor nagy politikusainak szellemét megidézve szólt fő céljaikról, tetteikről. Március 15-ét a magyarság szimbólumának nevezte. Kossuth Lajost idézve rámutatott, szavai ma is arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak saját magunkért, családunkért, hanem az elkövetkező generációkért is felelősséggel tartozunk. Rajtunk múlik, milyen Magyarországot hagyunk örökül – mondta, majd gondolatait városára fordítva zárta: – A haza mindenekelőtt, nekünk pedig Szoboszló az első.

A csípős tavaszi időben a Petőfi-emléktáblánál, a Harsányi Bálint-emlékműnél és a Kossuth Lajos Hajdúszoboszlón jártát megörökítő emléktáblánál tisztelgett koszorúkkal Czeglédi Gyula polgármester, Kovács Gergely alpolgármester, továbbá Harsányi István, Kocsis Róbert, Biró Anita, Mester József, a FIDESZ-KDNP-Gazdakör, illetve a MI Hajdúszoboszlóért Egyesület önkormányzati képviselői.

Identitás és közösség

Nádudvar város önkormányzatának és az Ady Endre Művelődési Központ és Városi Könyvtárának ünnepi megemlékezése online látható a ­Nádudvar város hivatalos oldala nevű YouTube-csatornán. Maczik Erika polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte: március 15. sokat jelent nekünk, magyaroknak. A forradalom és a szabadságharc itt él velünk, itt él bennünk. Kitörölhetetlen része az életünknek, nemzeti identitásunknak, a közösségnek, ami keretet ad az életünknek, és összekapcsol mindenkit, minden itt élő embert egymással és azokkal a nemzedékekkel, akik itt éltek és haltak Magyarország földjén.

– Most is vannak fenyegető erők, amik ellen tennünk kell. Csak most nem a kard és a puska a hatékony eszköz, hanem az egymásra való odafigyelés, a mindenkori egészségügyi előírások betartása és a védőoltás. Mindezek kevésbé hősiesnek tűnő dolgok, de nekünk most ezeket az eszközöket kell használnunk, hogy a szabadságunk kényszerű korlátozása megszűnjön! – hangsúlyozta a városvezető.

Maczik Erika ünnepi háttér előtt köszöntötte Nádudvar lakosságát az ünnepen | Fotó: Marján László

A jövő valóra váltói

Nyíracsádon idén már második alkalommal maradt üres a Petőfi tér a nyírségi település központjában március idusán. A koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozó intézkedések nem tették ugyan lehetővé a közös megemlékezést, de nem maradt koszorú nélkül a Petőfi-szobor. Az ünnepnap előtti pénteken dr. Nagy János polgármester, Pósán Ferencné óvodavezető és Varga Józsefné, a Nyíracsádi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője helyezte el a tisztelet virágait a költő szobránál, és hajtott fejet a hősök emléke előtt. Március 15-én délelőtt az online tér segítségével a település közösségi oldalán mondott ünnepi köszöntőt a polgármester. Beszédében kitért Kossuth és Széchenyi tevékenységére, kiemelte a településen belüli összefogás erejét, majd a márciusi ifjak példáján keresztül szólt a fiatalokhoz. – Ma ti vagytok hazánk reménységei, a magyar jövő valóra váltói. Legyetek mindig méltók őseitekhez, állítsátok ifjú erőtöket a haza szolgálatába, és teljesítsétek kötelességeiteket! A ’48-as fiatalok tudtak szerelmesek lenni, tudtak mulatni, tudtak szórakozni, de tudták teljesíteni kötelességüket, védeni a hazát, és ha kellett, életüket áldozták érte. Mindezt tették azért, mert egyszerre tudták az Istent, a hazát és egymást is szeretni – hangzottak a polgármester szavai.

Nyíracsádon Tóth Zsuzsa énekelte el az ünnepi műsor záródalát | Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt idén március 15-én nem tarthatták meg a hagyományos huszáros felvonulást sem Nyíracsádon. A szervező Koleszár család a Petőfi-szobornál, majd a világháborús hősök emlékművénél korhű honvéd- és huszárviseletben hajtottak főt, koszorúztak és mécsest gyújtottak 1848–49 hősei előtt.

Csendesen köszöntötték az egykorvolt hősöket

Hajdúsámson lakói előzetesen már ráhangolódtak az ünnepre a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház szervezésében megtartott eseményekkel. Többek között a könyvtár ablakában láthatóak voltak Petőfi Sándor művei, a forradalom és szabadságharc eseményeivel foglalkozó könyvek, kiadványok, korabeli bankjegyek, mint például a Kossuth-bankó. Online kokárdakészítő „foglalkozást” tettek közzé a Facebook-oldalon, és „Így ünnepeltünk…” címmel egy videó-összeállítást is készítettek, amely a 2015–2020-ig megszervezett március 15-i ünnepségek legemlékezetesebb pillanatait tartalmazza.Március 15-én csendes főhajtással tisztelgett a forradalom és szabadságharc hősei előtt a város polgármestere, Antal Szabolcs és alpolgármesterei, valamint a művelődési ház vezetője a Petőfi-szobor előtt.

Csigéné Zsadányi Mariann alpolgármester (balról), Antal Szabolcs polgármester, Dandé Lászlóné alpolgármester | Fotó: Dandé Melinda

Online volt az ünnepi köszöntő

A nemzeti ünnepnapon a létavértesi önkormányzat előre rögzített félórás videófelvétellel köszöntötte a lakosságot. Jenei Tibor alkalomhoz illő verbunkszólótánca után Menyhárt Károly 1848-hoz kapcsolódó gondolatai mellett szólt a Covid-fertőzések emelkedése miatt március 8-tól helyben megtett intézkedésekről is. Az Arany János-iskola negyedikeseinek ünnepi műsora zárta a blokkot.

Részlet a műsorból | Fotó: városháza

Tibai Irma, Marján László, Kedves Zilahi Enikő, Dandé Melinda, Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában