Sok szép emlék helyszíne

2021.02.03. 20:00

Újra a debreceniek paradicsoma lehetne a Víg-Kend Major

A látogatókat a szálláshelyek mellett anno színpad, sportpályák, medence és autósmozi is szolgálta.

MOP

Fotó: Molnár Péter

Sokan őriznek szép emlékeket, s idéznek mesés történeteket a Debrecenhez tartozó Erdőspusztáról és annak egyik ékességéről, a Víg-Kend Majorról. A Hosszúpályi útnál megbújó, gyönyörű ingatlan szomszédságában található a Vekeri-tó, az Erdőspusztai Tájház, az arborétum és a kilátó is, míg belső területe az éttermi, sport- és szabadidő-szolgáltatások komplex egységét foglalja magában. A vadregényes oázis akár fesztiválok lebonyolítását is lehetővé tette-teszi, s mindeközben tiszta levegőt, nyugalmat is élvezhetnek a tökéletes kikapcsolódásra, pihenésre, feltöltődésre vágyók.

Minden földi jóval ellátva

A Víg-Kend Majorban lovaglási, lótartási lehetőség, táboroztatás, sportolási, autósmozis alkalmak is voltak. A szabadidőközpont honlapjának utolsó bejegyzése idején a mozi például A titánok haragja és A három testőr című filmeket játszotta. A táborozó kicsik és nagyok szálláshelyként apartmant, panziót, turistaszállót, valamint kempinget is választhattak. Volt éttermi szolgáltatás is, mely a la carte, menü formájában működött. Aki pedig inkább maga készítette el a betevőjét, az fedett főzőhelyet, bogrács- és étkészletet is kölcsönözhetett.

Fotó: Víg-Kend Major-archív

S hogy még kifogástalanabb legyen a kínálat, működött itt fedett szín, szabadtéri színpad, hangár, volt jelentős füves terület, füves kispályás labdarúgópálya, bitumenes kosárlabdapálya, salakos teniszpálya, bitumenes kézilabdapálya, továbbá tekepálya és lovagló karám is. Aki nem vitt magával eszközt, bérelhetett teniszütőt, tandem kerékpárt, sátrat, sakk-készletet, trambulint is. Sőt, az extrém sportok kedvelőinek görkorcsolya-, gördeszka- és BMX-félcsövet is kialakítottak, melyek használata előtt-után a fürdőmedencében is csobbanhattak a vendégek.

Lenin és a Proletár szobrai

A mesés környezetben táborozó gyerekeket is fogadtak. Az óvodások és kisiskolások egyebek mellett lovagolhattak, szekerezhettek, bábszínházazhattak, s ezeken kívül kézműves tevékenységeket, szellemi vetélkedőket és rajzversenyeket is tartottak nekik.

Lenin-szobor | Fotó: Fortepan/MHSZ, 1977

Az egykori látogatók megannyi szép emlékén túl a Víg-Kend Major arról is híres, hogy anno itt helyezték el a Debrecenben eltávolított Proletár- és Lenin-szobrot. Az idősebbek pedig a terület történetén kívül azokat a legendákat is szívesen felelevenítik, amelyek övezik e csodálatos létesítményt.

Proletár-szobor | Fotó: Fortepan / Szánthó Zoltán, 1966

A szabadidőközpont 6,2 hektár területű ingatlanegyüttese eladó, s a vállalkozásokat, fejlesztőket egyúttal arra is buzdítják, hogy élesszék újra az egykor széles körben méltán ismert és kedvelt létesítményt. A fentiekért feltüntetett ár egy hármassal kezdődő, kilenc számjegyű pénzösszeg, forintban megadva.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában