Elavult ingatlanok

2021.02.03. 11:30

Fejlesztik majd a „Köjál-sort” a Dósa nádor téren

A régóta lakatlan, csaknem 70 éves ingatlanoknak ma már igen alacsony szintű a műszaki állapotuk.

20210129 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Dósa Nádor téri épület illusztrációs képei.

Fotó: Kiss Annamarie

A belvároskép vonzóbbá tétele érdekében az önkormányzat 2019 novemberében határozott arról, hogy bruttó 347 millió 472 ezer forintért megvásárolja a magyar államtól a Dósa nádor tér 2., valamint 4. és 5. szám alatti ingatlanokat.

A képviselő-testületi közgyűlés előterjesztése szerint az épületek nagysága 584, valamint 401 és 1177 négyzetméter. Ezek 1969-ben, illetve 1955-ben, valamint 1951-ben épültek, és kutatóintézet, lakóház, minőségvizsgáló intézet, illetve a városi tüdőgondozó intézet, laboratórium is működött bennük. A javaslatban az is szerepelt, hogy már zajlott az adásvételi szerződés aláírása.

Elavult műszaki állapotban

Az épületek között van olyan, melynek az akkori műszaki állapotát a közepestől rosszabbra értékelték, évek óta üres, és közműbekötésekkel már nem rendelkezik. Ugyanakkor, mint rámutattak, a Dósa nádor tér 5. szám alatti ingatlan hagyományos építéstechnológiával épült, szerkezetileg jó állapotú, de a belső műszaki állapota erősen avult, közműbekötésekkel szintén nem rendelkezik.

Az ingatlanok rossz, elhanyagolt állapota miatt az önkormányzatnak érdekében áll, hogy a vonzóbb városkép kialakítása céljából az ingatlanokat értékesítsék az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságnak azzal a szándékkal, hogy az ingatlanok fejlesztése befektetők bevonásával megvalósuljon – tartalmazta a testületi anyag.

A három épület összértékét a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztálya által felkért ingatlanforgalmi szakértők kalkulációinak számtani középértéke alapján állapították meg. Közben 2020 augusztusában átadták az átépített Dósa nádor teret.

A Napló mindezek nyomán arról érdeklődött a debreceni polgármesteri hivataltól, hogy a közgyűlési határozat értelmében megvásárolta-e már a város az államtól az érintett ingatlanokat a Dósa nádor téren, és van-e már terv vagy döntés arról, hogy mi lesz a sorsuk ezeknek az épületeknek – akár lebontás vagy bármilyen hasznosítás formájában.

A következő évek feladatai

A hivatal válaszlevele rámutat: a volt ÁNTSZ-ingatlanokat Debrecen önkormányzata 2019-ben vásárolta meg a magyar államtól, és még ugyanabban az évben értékesítette azokat a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-nek. A megvásárolt ingatlanokkal kapcsolatosan eddig állagmegóvást végzett a vagyonkezelő – részben a Dósa nádor tér átalakítása okán.

Mint megtudtuk, a további fejlesztésük a következő évek feladata lehet.

Vass Attila

Borítókép: A tisztiorvosi szolgálat még üresen álló, régi épületének hírhedt árkádját a tér 2020-as átépítésekor falazták le

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában