a szülők kérvénnyel élhetnek

2021.01.28. 10:00

Tankötelesség: nem mindenki ugyanabban az életkorban válik iskolaéretté

Debrecenben is van olyan gyermek, akinek a szülei kérvényezték a halasztást.

20201216 Pannonhalma Iskolaérettség, január 15ig lehet jelezni. Pannonhalma, Szabadság ut 21. Pedagógiai szakszolgalat Képen: Tóth Luca és Pánczél Janka Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Fotó: MW-archív

Az aktuális kérvényeket a 2021/2022-es tanév vonatkozásában január 15. napjáig lehetett benyújtani. A Debreceni Református Kollégium Óvodájában 50 tanköteles korú gyermek van jelenleg, ebből 14 gyermek szülei döntöttek úgy, hogy kérelmet nyújtanak be a további egy évig történő óvodában maradáshoz az Oktatási Hivatalhoz.

Fotó: FKGy-archív

– Teljesen megoszló, hogy a szülő mi alapján dönt úgy, hogy beadja a kérelmet. Nálunk is van két olyan eset, hogy koraszülött volt a gyermek, tényleg nem éri el a testi érettsége azt az alapkritériumot, ami átlagban megvan határozva, tehát legyen minimum 110 centiméter magas, és legalább a 18 kilogrammot érje el. Vannak olyan gyermekeink, akik esetén szakorvosi vélemény alapján kérték a még egy évet – tudatta Feketéné Kavisánszki Györgyi, a Debreceni Református Kollégium Óvodájának intézményvezető.

Mint mondta, előfordulhat, hogy az óvodás még bátortalan, túl visszahúzódó, nagyon játékos, nem alakult ki szabálytudata, fáradékony, vagy valamilyen részterületen lassabban fejlődik. A gyerekek között fejlődésbeli különbségek mutatkozhatnak, nem mindenki ugyanabban az életkorban válik iskolaéretté. – Nem is az intellektuális képességek hiánya, hanem vagy a szociális vagy az érzelmi érettség hiányosságai miatt éltek a szülők a kérelem lehetőségével. Ezekben az esetekben az lenne az ideális, ha még egy év eltelne, önállóbb, érettebb lenne a gyerek. Van olyan eset is, amikor speciális támogatás kell még ebben az egy évben, de az esetek nagy százalékában a spontán érésnek kell még idő, ami az iskolai érettség egy természetes része. Ehhez kell még az óvodai foglalkozás, természetesen az odafigyelő családi háttér – hangsúlyozta.

Egyeztetnek

Feketéné Kavisánszki Györgyi elmondta, a szülők kikérték az óvodapedagógusok véleményét is, a járványügyi szabályoknak megfelelően egyéni fogadóórát tartottak minden tanköteles korú gyermek esetében az ősszel. – Nem is lehet kihagyni ebből a folyamatból az óvodapedagógusokat, hiszen ők azok, akik a gyermekkel napi 6-8 órában foglalkoznak, tapasztalataik nagy mértékben segítették a szülőket a döntéshozásban. Úgy tapasztalom, hogy a tankötelezettség megkezdésének a halasztása jól bevált rendszer most már, bár még elég friss. 2020. január elsejétől lett ez az újabb formátum, de nagyon jól ki van találva. A szülők jól elboldogulnak az Oktatási Hivatal felületén – tudatta az intézményvezető. Ha az Oktatási Hivatal szerint további vizsgálatokra van szükség, pedagógiai szakértői bizottság általi vizsgálatot kezdeményez. – Ezen a héten is történtek még vizsgálatok. A Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Debreceni Tagintézménye nagyon alapos és mindenre kiterjedő beszélgetést és vizsgálatot végez el. A szülő jelen lehet ezen a vizsgálaton, egyöntetű volt a szülői elégedettség arra vonatkozóan, ahogy a szakszolgálat ezt az eljárást lefolytatta – mondta. Tavaly 12 gyerek maradt plusz egy évre a Debreceni Református Kollégium Óvodájában, esetükben a természetes érést kellett megvárni, egy év alatt fel tudtak zárkózni.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában