videóval

2021.01.18. 08:20

Sasszinkron: ideális telelőhelyet nyújt a hortobágyi puszta

Magyarországon Hortobágy az egyik legjelentősebb téli szállása a sasoknak.

Fotó: Szilágyi Attila-archív

  • A téli hónapokat hazánkban töltő sasok számát összesítették az elmúlt hétvégén.
  • Az országos „sas­szinkronnal” kapcsolatban Szilágyi Attila természetvédelmi őr elmondta, a Hortobágy kedvelt otthona ezeknek a ragadozó madaraknak.
  • Mint megtudtuk, ezen a térségen ugyanis nyugalmat, megfelelő búvóhelyet és elegendő élelmet találnak magunkat a mínuszos időkben is.
  • Az országban előforduló sasokat péntektől hétfőig számlálták, kétféle metodika alapján. Így hozzávetőlegesen kiderül, jelenleg mennyi példány tartózkodik az országban.
  • A sasok az emberi természet számára mindig is arisztokratikus madarak voltak. A korábbi ember, mint a természet részét, tisztelte ezt az állatot. Azonban voltak olyan időszakok is, mikor konkurensként tekintett rájuk, ezért irtani kezdte őket. Az utóbbi kétszáz évben végzett pusztító tevékenysége miatt a sasok száma jelentősen csökkent. – A hatékony természetvédelmi törekvéseket oly módon tudjuk megtenni, ha tudatában vagyunk, hogy miből mennyi van. Ezért január harmadik hétvégéjén országos sas­szinkronszámlálást tartottunk – osztotta meg lapunkkal Szilágyi Attila természetvédelmi őr. – Ebben a három napban a különböző nemzeti parkok igazgatóságai, az önkéntesek, az alapítványok és a magánszemélyek kimennek terepre. Itt egy megadott intervallumban – péntektől hétfőig – számolják az előkerülő sasokat. Így hozzávetőlegesen megtudhatjuk, hogy a jelenlegi időszakban mennyi példány tartózkodik éppen az országban – tette hozzá.

    Szilágyi Attila különböző pontokról vizsgálta a sasok megjelenését | Fotó: Kiss Annamarie

    – Évtizedek óta végezzük ezt a tevékenységet, egyre szélesebb körben. Bizonyos években, amikor ideálisak voltak az időjárási feltételek, megközelítőleg 150, de volt már rá példa, hogy 200 példány is tartózkodott egy időben a Hortobágyon. Ez olyan óriási sűrűséget jelent, hogy európai szinten is számottevő. Ezért természetvédelmi szempontból kiemelt jelentősége van a Hortobágyi Nemzeti Park területének, hiszen itt a madarak kellőképpen nyugalmat, biztonságot és megfelelő módon táplálékot kaphatnak – mondta a természetvédelmi őr.

    A rétisas a legnépesebb hazánkban, ám a parlagi sasok száma is egyre inkább növekszik. – Egy-két ritkaság is fel szokott bukkanni a számlálások során: a fekete és a szirti sas. Utóbbiból mindössze egy-két pár fészkel Magyarországon. A fekete sas egyáltalán nem, ez Északkelet-Európából érkezik hozzánk – folytatta. – A számolás metodikájának két fajtája van: a napközben táplálkozó vagy pihenő madarakat vesszük számításba különböző területeken. A másik lehetőség: az éjszakázóhelyül szolgáló nagyobb fák és fasorok mentén, az erdők különböző pontjaira felállva, a délutáni órákban és az estére behúzódó sasokat megszámláljuk – közölte, majd hozzátette: a sasok nagyon bizalmatlanok és óvatosak, ezért nehéz a közelükbe férkőzni.

    Vámosi Kira

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában