Újjászületőben

2021.01.14. 08:00

Épül-szépül a debreceni Sesztina-villa

Az 1897-ben, nyaralónak készült kis kastélyban közösségi és konferenciaterek is lesznek.

Fotó: Matey István

Évekig üresen, lakatlanul állt a Nagyerdei körúton a cívisváros egyik legsikeresebb kereskedőjének és bőkezű mecénásának, a néhai Sesztina Jenőnek az egykori családi nyaralója, ahol a feleségével együtt öngyilkos lett a II. világháború végén.

A szemet gyönyörködtető, romantikus stílusú ingatlan vadregényes parkjában a különleges védett fa mellett egy kis játszótér is volt, mivel utoljára gyermekintézmény működött az épület sokat látott falai között. A boltíves, körteraszos, tornyos falak már 120 évesek is elmúltak, de ma is csodálatosak.

A villát Sesztina Jenő (1869. június 14. – 1944. október 21.) vaskereskedő és megannyi közéleti, gazdasági közösség vezetője építtette 1897-ben a barátjával, Tóth István építésszel. Sesztina Jenő 1920-ban a Debreceni Kereskedő Társulat elnöke lett, 1926. április 21-én a Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, majd 1927. január 8-án a kamarák küldötteként beválasztották a kétkamarás Országgyűlés Felsőházába.

Horthy Miklós 1923. november 11-én kormányfőtanácsosi címmel tisztelte meg Sesztina Jenőt a kiemelkedő eredményeiért, 1942. június 1-jén pedig a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki. Sesztina Jenő múlhatatlan érdemei között szerepel az is, hogy az egyik fő mozgatórugója volt a Déri Múzeum megteremtésének.

Mint korábban a Napló megírta, az ingatlanon a Debreceni Egyetem a nemzetközi képzési programok és nemzetközi kapcsolatok adminisztratív központját alakítja ki. A kivitelezés tavaly nyáron kezdődött el, s mint a napokban megtudtuk az intézmény válaszából, a munka a járványhelyzet ellenére is az eredeti tervek, műszaki tartalom szerint halad.

Egyetemi központ lesz

Az épület 1947-től a Bartók Béla Népi Kollégiumnak, majd 1948-tól a Bugát Pál Orvostanhallgatói Kollégiumnak adott otthont. 1958-tól van a Debreceni Egyetem, illetve jogelődjének kezelésben. Az ötvenes évektől 2012-ig bölcsőde üzemelt a nagyerdei épületben. Az épületet saját forrásból újítják fel 187 millió forintért – tájékoztatott az egyetem.

Az 1975 óta műemléki védelem alatt álló Sesztina-villa tavaszig kívül-belül teljesen megújul. A munka része a homlokzat, az elektromos és gépészeti rendszer, a padlók, nyílászárók felújítása; új bejárat, vizesblokkok, tizenegy parkolóhely kialakítása. Az első szinten konferencia- és közösségi terek, a másodikon irodák lesznek.

Vass Attila

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kivul-belul-megujul-a-sesztina-villa-4037010/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-minoseg-debreceni-vedjegye-a-sesztina-3721224/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában