segít a hozzáállás

2021.01.27. 10:53

Egy idő után teljesen hozzászokunk majd a jelenlegi korlátozásokhoz

A korlátozások ilyen vagy olyan formában, de lassan egy éve velünk élnek.

Egyre jobban megszokjuk a maszk viselését és a további korlátozásokat

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az elmúlt napokban több országból érkezett hír, miszerint állampolgáraik fellázadtak a hatályban lévő korlátozások ellen.

Fotó: Ocsenás Dorottya-archív

A történések kapcsán a Napló Ocsenás Dorottya pszichológussal beszélgetett arról, hogy hozzá lehet-e szokni a lassan egy éve fennálló veszélyhelyzethez és mivel tudjuk könnyíteni annak megélését. – Azt gondolom, a változás egy idő után állandóvá válik. Ami most újdonság, az nemsokára megszokott lesz – mondta. Hozzátette, egy idő után teljesen hozzá fogunk szokni a helyzethez. – Egyre jobban megszokjuk, hogy a maszk az arcunkon van, elfelejtjük levenni a boltból kifelé jövet, pláne, hogy a hidegben még praktikus is, mivel melegen tartja az orrunkat – osztotta meg gondolatait a szakember.

Segíthet a megélésben a tudat, hogy a helyzet csak átmeneti. – Elviselhetőbbé teszi a helyzet nehézségeit a gondolat, hogy bár most nehéz, de azért kell ezt kibírni, mert lesznek még szebb idők – mondta a pszichológus. – Lesz még alkalom a koncertekre, bulikra, a nagy családi összejövetelekre, az étterembe járásra, és úgy általában a megszokott életünkre – tette hozzá.

Megszabják a napunk menetét, ezáltal kiválthatnak negatív érzéseket a korlátozások. – A karantén idején, bezárva érezhetjük magunkat, főleg, ha nincs kertünk sem, ahová ki tudunk járni. De mentálisan nagyon sok esetben nem a korlátozások a legrosszabbak, hiszen sok ember önszántából marad otthon, hogy biztonságban tudja önmagát és szeretteit – vélekedett Ocsenás Dorottya. – A jelenlegi helyzet egyik legjellemzőbb tünete a szorongás, amelyet egyre csak növelnek a folyton növekvő betegszámok és az összevissza terjedő rémhírek – tette hozzá.

Egyre jobban megszokjuk a maszk viselését és a további korlátozásokat
Fotó: illusztráció / Shutterstock

Veszélyben az idősek

Mindenkit teljesen más élethelyzetben ért a lassan egy éve tartó pandémia, így egyesek könnyebben élik meg mentálisan a vírushelyzetet, mint mások. – A nyugdíjas korosztálynak az a jelenlegi kihívása, hogy nem láthatják a családjukat. Alaphelyzetben mindig azt tanácsoljuk, hogy ne hagyják egyedül az időseket, töltsenek velük minél több időt, bátorítsák őket a minél gyakoribb kimozdulásra, viszont a jelenlegi helyzetben pont ezeket nem lehet megtenni – fogalmazott a pszichológus. Hozzátette, az idős emberek legnagyobb nehézsége a magány. – A fiatalok nehézsége a korosztálytól való elszakadás. Kamaszkorban kiemelten fontos számukra, hogy sokat legyenek a barátaikkal, de ezt most nem tehetik meg, vagy legalábbis nagyon korlátozottak a lehetőségeik – mondta.

Hozzáállásunk sokat segíthet a körülmények elviselésében. – El kell tudni választani egymástól azokat a dolgokat, amelyekre mi egyénileg hatással lehetünk, és azokat, amelyekre nem. Van ez az adott helyzet, egy vírus a világban, és vannak korlátozások, amelyeket az állam megszab a mi biztonságunk érdekében. Ezekkel nem tudunk mit kezdeni – mondta a szakember. – Az azonban nagyon fontos, hogy mihez is kezdünk az adott helyzettel. Lényeges, hogy ne csak a hátrányait nézzük! Lehet, hogy kényelmetlen otthonról dolgozni, és hiányoznak a barátaink, de gondoljunk arra, hogy megspóroljuk a munkába járás idejét, illetve több minőségi időt tudunk a családunkkal tölteni – tanácsolta Ocsenás Dorottya.

Csökkenhet a szorongás

A szakember kiemelte, amit tenni tudunk a vírus terjedése ellen azt tegyük meg. – Ezáltal a szorongásunk is csökkenni fog, hiszen lehet bizonyos mértékű kontrollunk a helyzet felett – mondta. – Emellett ne hagyjuk magukra azokat, akiket a magány veszélyeztet, ne hagyjuk magukra! Idősebb rokonainkat, akik nem is mozdulnak ki otthonról, hívjuk fel legalább hetente néhányszor, beszélgessünk velük – tanácsolta Ocsenás Dorottya.

Ezek mellett nagyon fontos az is, hogy figyeljünk magunkra, a testi és mentális egészségünkre egyaránt. – Hogy a mozgás ne maradjon ki a mindennapjainkból, otthon is lehet tornázni, keresni az interneten különböző edzésprogramokat, vagy jógás videókat, és kipróbálni őket – mondta. Hozzátette, fontos a mindennapi szellőztetés és érdemes legalább naponta egy rövidebb sétára elhagyni otthonunkat. – Ezt meg lehet tenni egy maszkban is, úgy, hogy senkihez nem megyünk közel – tette hozzá a szakember.

Debreczeni-Kondás Eszter

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hianyoznak-az-olelesek-4945891/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában