Felvételi járvány idején

2021.01.12. 15:25

Debreceni Egyetem: több mint félezer képzési lehetőség

A Debreceni Egyetem a rendkívüli körülmények között zajló felvételi eljárásban is széles kínálattal várja a jelentkezőket.

Fotó: unideb.hu

– Reményeink szerint a szeptemberben induló új tanév, amit a most jelentkező és felvételt nyerő diákok is megkezdenek, nem ilyen körülmények között zajlik – kezdte a gondolatait Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese kedden, a Debreceni Egyetem általános felvételi eljárás megkezdéséről szóló online tájékoztatóján.

Elmondta: a Debreceni Egyetem több mint félezer képzési lehetőséget kínál a jelentkezőknek. Az intézmény jelenleg 13 képzési területen folytatja oktatási tevékenységét, összesen 72 alapképzési és 84 mesterszakkal, 6 osztatlan szakkal és 14 felsőoktatási szakképzéssel, valamint több mint 200 szakirányú továbbképzési szakkal várja a hallgatókat.

Kiemelte: a Debreceni Egyetem mára már több mint 7000 határon túli hallgatót tart számon. – A világ minden tájáról, Európából, Amerikából, Afrikából, Ázsiából érkeznek hozzánk diákok, ugyanakkor lényeges, hogy a Debreceni Egyetem hallgatóinak, így a hazai tanulóknak is van lehetőségük külföldi egyetemen tapasztalatot szerezni különböző ösztöndíjaknak köszönhetően. Az intézmény vonzerejét nemcsak a nemzetközi légkör, hanem a gyakorlatorientált képzési struktúrája is emeli. Az egyetem több mint másfélezer különböző hazai és nemzetközi céggel, munkáltatóval ápol szerződéses élő kapcsolatot. Ennek az oktatási struktúrának köszönhetően a Debrecenben végzettek a képzésüket befejezve helytállhatnak a munkaerőpiacon – emelte ki.

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem Oktatási Igazgatóságának igazgatója (balról) és Bartha Elek oktatási rektorhelyettes | Fotó: unideb.hu

Lényeges változások

A jelentkezéseket február 15-ig szükséges leadni, majd február 20-ig hitelesíteni kell azokat vagy ügyfélkapun keresztül, vagy postai úton.

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem Oktatási Igazgatóságának igazgatója kiemelte: az idei évben a felvételi eljárását lényeges változások jellemzik. – A szakképzésben szerzett szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsga kiváltja az emelt szintű érettségit. Emellett a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél alapján is számolhat pontot a felsőoktatási intézmény, viszont ennek a részleteit csak a felvételi tájékoztató január 31-ig megjelenő kiegészítésében találják meg majd az érdeklődők. A felvételi minimum ponthatárok nem változnak ebben az évben, ugyanakkor az oktatásért felelős miniszter által magasabban meghatározott minimumpontos szakoknak a száma csökkent. A Debreceni Egyetem képzési kínálatából mindez a gyógypedagógiai alapképzést, valamint az agrármérnöki osztatlan képzést érinti. Fontos tudni azt is, hogy a sport- és rekreációszervezés alapképzési szak neve megváltozott, a jövőben két alapképzési szakként működik: rekreáció és életmód, illetve sportszervezési alapképzési szakként találják meg a jelentkezők – mondta.

A Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül a második legnépszerűbb.

BBI

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/internetes-nyilt-napra-varja-leendo-hallgatoit-a-de-muszaki-kara-4901251/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/virtualis-setat-es-toborzast-tart-a-debreceni-egyetem-nyiregyhazi-kara-4898317/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/online-nyilt-nap-lesz-a-jogi-karon-4897246/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában