kórokozók közt

2020.12.19. 15:30

Koronavírus vagy influenza: az itt a kérdés

Az észlelt tüneteink nem elegendőek arra, hogy biztosra menjünk, tesztet kell csináltatni.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A 2020-as évünk a koronavírustól való félelmünkről szólt, azonban vannak más betegségek is, melyeket könnyedén el lehet kapni, főleg a téli hónapok közeledtével. Fontos lenne tudnunk, hogyan lehet megkülönböztetni a vírusokat mindössze a tüneteink alapján.

„Az elmúlt időszak a koronavírusról szólt, a következő hónapok pedig az influenzáról fognak.”

Azt, hogy melyik betegségről beszélünk, elsősorban a torokváladékból vett teszttel lehet megmondani, a tünetek csupán valószínűsítésre alkalmasak – osztotta meg Janovszki Zita háziorvos.

– Az influenza – melynek 1-3 nap a lappangási ideje – elsősorban lázzal, hidegrázással, levertséggel, izomfájdalommal, torokfájással, köhögéssel, orrfolyással és étvágytalansággal jár. A gyógyulási idő eltarthat öt naptól egészen két hétig, és a hurutos, felszakadozó köhögésből tudhatjuk, hogy hamarosan kiürül a vírus a szervezetünkből – ismertette. – A koronavírusnak is hasonlóak a tünetei: lázzal, levertséggel, gyengeséggel, izom- és torokfájdalommal, étvágytalansággal, fejfájással, száraz köhögéssel és orr­folyással jár. Továbbá ami a koronavírusnál, mint tünet, jelentkezhet: hátfájás, oldalszúrás és mellkasfájdalom, valamint jellemző a nehézlégzés, a légszomj, a hasmenés, és ez az, ami már egy diagnosztikus különbség a két betegség között – tette hozzá.

A koronavírus lappangási ideje kettőtől egészen tizennégy napig elhúzódhat. A gyógyulási idő optimális esetben 1–5 hét, rosszabb helyzetben több ideig is tarthat – mondta a háziorvos, majd figyelmeztetett: jelenleg nincs influenzaszezon, így akinél felső légúti panaszok jelentkeznek, elsősorban koronavírusra gyanakodjon.

Elővigyázatosság kell

– Tapasztalataink alapján a fordulópont 7-10 nap után következik, ekkor vagy rosszabbodik a páciens állapota, vagy javul. Elsősorban az időseknél, a dohányosoknál, az elhízottaknál és az immunbetegségben szenvedőknél romlik a helyzet. Sajnos olyan is előfordult már, hogy egy egészséges, megbetegedések nélküli páciensnek is negatív irányba fordult az állapota. Amennyiben a megadott időintervallumon belül nem lép valaki a gyógyulás útjára, kórházi ellátásra szorul a későbbiekben. A betegeknek javasolni szoktuk egy pulzoximéter beszerzését, amely a vérnek az oxigénellátottságát mutatja, 94 százalék feletti értékkel maradhat az otthonában egy ember – fűzte hozzá.

Minden háziorvosi rendelőben a betegeket előzetes bejelentkezés után ugyanúgy fogadják, időpont szerint, mint eddig. – Akinek felső légúti panaszai vannak, azt javasoljuk, hogy telefonon keresztül, egy részletes kikérdezés után, egyeztessen egy szakemberrel. Ügyelni kell arra, hogy senki se menjen orvoshoz előrejelzés nélkül úgy, hogy koronavírusosnak érzi magát, mivel ha minket, orvosokat megfertőznek, nem tudjuk a későbbiekben ellátni a betegeket a karantén miatt – hangsúlyozta Janovszki Zita. – A téli hónapokban fontos a maszkhordás, ami nemcsak a koronavírus miatt javasolt, hanem az egyéb náthát okozó kórokozók és az influenza ellen is védettséget ad. Javaslom a gyakori kézmosást, az alapvető higiéniai szabályok betartását, illetve a távolságtartást. Ezek mind azt szolgálják, hogy cseppfertőzés ne kerülhessen át egyik betegről a másikra. Továbbá elengedhetetlen az immunerősítés bő folyadékbevitellel, főként teával. D-vitamint, szelént, illetve multivitaminokat is lehet szedni. Kiemelt figyelmet kell fordítani az egészséges életmódra és a sok sétára. A bezártság miatt nem kell hogy depressziósak legyünk, igyekezzünk, hogy megtaláljuk azt a hobbit, ami az otthonunkban is fel tud tölteni, és boldogságérzetet nyújt számunkra – mondta.

VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában