befejezték a munkát

2020.12.30. 20:33

Kívül-belül megújult a debreceni református Püspöki Hivatal

Az eredeti homlokzat megváltoztatása nélkül ért véget a felújítás.

20201229 Debrecen, Füvészkert utca Kívül belül megújult a Püspöki hivatal a Füvészkert utcán. Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Molnár Péter

A Püspöki Hivatal felújítási munkáinak megkezdése előtt a Debrecen város történeti központjában található református épületegyüttes épületei közül a Nagytemplom, a Református Kollégium és a Levéltár épületei az elmúlt években már mind megújultak. A szakszerű gondossággal helyreállított és korszerűsített műemlék épületek között már csak az 1889-re felépült, szintén műemlékként védett Püspöki Hivatal épületének maradt el a felújítása, ami 2020 decemberében befejeződött – olvasható a Tiszántúli Református Egyházkerület közleményében.

Az épület telkén már az 1700-as években, az épület elődjének tekinthető Püspöki Székház (Consistoriális Ház) és a Püspöki lakás (Parochia) állt. Közvetlen szomszédságukban épült fel 1764-ben a Líceumos ház néven ismert lakóépület, melynek középső ablakrácsába nőtt bele a jelenleg is látható terjedelmes iszalag növény. A történeti források szerint az 1800-as évek végére az egykori Püspöki Székház életveszélyessé vált, ezért le kellett bontani. Az új Püspöki Hivatal építése 1888-1889 között történt meg Fischer Károly tervei alapján. Az épület eklektikus (neoreneszánsz) stílusban épült, az építkezést a Gregersen és Fischer m. k. Dohány Gyár Építkezési Vállalata végezte. A használatbavételi eljárás keretében 1889. április 29-én tartottak helyszíni bejárást a városi mérnökökkel, akik az építkezést terv szerint elkészültnek nyilvánították. Az épületen az elmúlt 130 évben több korszerűsítési, belső átalakítási és kisebb külső homlokzatot is érintő munkálatot végeztek. A felújítások-átalakítások részletes leírása az Egyházkerület Levéltárában őrzött iratokból megismerhető volt, melyeket a helyreállítás tervezésekor is felhasználtak.

A felújítási terveket Győrffy Zoltán okl. építészmérnök készítette, a műemléki szakértői dokumentációt Virányi Zsolt építész, műemléki szakértő állította össze, aki a felújítás során mindvégig igyekezett a műemléki szempontok betartását, az épület műemléki értékeinek megőrzését figyelemmel kísérni. A kivitelezési munkákat az elejétől fogva Vári Attila egyházkerületi főépítész, műszaki ellenőr irányította.

Fotó: Molnár Péter

A szükségszerű felújítást a beázásokat okozó régi palatető cseréjével kezdte el a Tiszántúli Református Egyházkerület 2018 tavaszán. A saját forrásból megvalósult munkák során a rossz állapotú és ma már veszélyes hulladéknak számító rombuszpala fedést a Fischer Károly által készített eredeti terveken szereplő cserépfedésre cserélték. A héjazat cseréjével egy időben megerősítették az építéskori tetőszerkezetét, megújult a teljes villámhárító rendszer és a tetőgerincen végigfutó díszes kovácsoltvas korlát is. A műemlékfelújítás következő ütemében, még 2018-ban, a szigetelés nélkül készült pince- és lábazati falak utólagos vízszigetelése készülhetett el saját forrásból, egyházkerületi beruházásban.

A megkezdett helyreállítási munkákat támogatásra méltónak ítélte a Miniszterelnökség, és a 2018 év végén megítélt, 300 millió forint összegű támogatással segítette a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának teljes körű felújítását.

A kivitelezési munkák végzését több ütemre osztották fel, hogy az épületben működő Püspöki és Esperesi Hivatal irodáinak zavartalan működését a lehető legtovább, az eredeti helyén tudják biztosítani.

Az első ütemben az épület összes külső homlokzati nyílászárójának cseréje mellett megújulhattak a Kálvin téri és a Múzeum utca felőli homlokzatok 2019-ben. A következő ütemekben a belső udvari és a Levéltár felőli homlokzatok felújítása történt meg.

A külső homlokzatok megújulását követően, 2020-ban a teljes belső korszerűsítés valósulhatott meg. Az építészeti tervezésbe ekkor kapcsolódott be Nagyné Koch Noémi belsőépítész, akinek a ma látható belső terek köszönhetők. A munkák során a műemléki követelményeknek és előírásoknak igyekezett maradéktalanul eleget tenni az Egyházkerület vezetése és a kivitelezésben közreműködő tervezők, szakértők, kivitelezők.

A szükséges korszerűsítéseket az épület eredeti homlokzati látványának megváltoztatása nélkül sikerült megvalósítani.

A teljes körű műemléki felújítást és korszerűsítést az Egyházkerület több mint 100 millió forint saját forrással egészítette ki. A munkálatokat egy debreceni székhelyű cég végezte, és az épületben dolgozó munkatársak munkafeltételeinek, az egyházkerületi igazgatási feladatok és reprezentáció körülményeinek javításán túl a műemlék épület településképi látványát is jelentősen javították, ezzel is hozzájárulva a város építészeti értékeinek méltó megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában