engedmény

2020.12.24. 09:43

Kaptunk ajándékba egy napot

Most akkor menni vagy nem menni? – ez itt a kérdés.

A karácsonyi vacsora után jólesik egy séta a díszkivilágításban

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A korlátozások mellé szentestére kaptunk egy kis engedményt is, bár ki tudja, hányan írták újra felül a karácsonyi terveiket. Az orvosok és a szakemberek továbbra is óvatosságra intenek mindenkit, nem érdemes fejest ugrani a nagy – egynapos – szabadságba. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa már korábban felhívta a figyelmet arra: a járvány jelenlegi állásához kell tartanunk magunkat, azaz lehetőleg a legkisebb társaságban karácsonyozzunk, ez pedig a családunk. A szakember szerint felesleges létszámkeretekről beszélni, azok töltsék együtt az ünnepet, akik együtt élnek, idén el kell engedni a vidéki rokonság látogatását.

A karácsonyi vacsora után jólesik egy séta a díszkivilágításban
Fotó: illusztráció / Shutterstock

Ne nagyon mászkáljunk!

Mint az már ismert, a kormány felfüggeszti a kijárási tilalmat szentestére, így december 24-én este 8 óra és 25-én reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás. Már azt is mindenki eszébe véste, a családi összejöveteleken, magánrendezvényeken – a 14 évesnél fiatalabbakat nem számítva – legfeljebb tízen vehetnek részt. Igen ám, de arról kevesebb szó esik, hogy az elmúlt napokban tömve voltak a bevásárlóközpontok, parkolóhelyet találni pedig már-már lehetetlen küldetésnek tűnt.

Szikora Miklós háziorvos szerint jobb lett volna, ha mindenki otthon marad a családjával, és egy kicsit egymással törődtek volna, nem pedig az ajándékok keresésével, hiszen akkor már csökkent volna a kontaktusok száma. – Azt tudom mondani, hogy minél kevesebb időt töltsünk közösségi tereken, a családok se nagyon mászkáljanak egymáshoz. Persze tudjuk, hogy ezt kérni karácsonykor nagyon nehéz. A karácsony a szeretet és a várakozás ünnepe, most tanuljunk meg okosan, gondosan szeretni és várakozni – fogalmazott a háziorvos. Tapasztalatai szerint, ha valaki a legkisebb tüneteket észleli magán, akkor otthon marad az ünnepkor is, de aki úgy érzi, hogy kutya baja, az mégiscsak elmegy a rokonokhoz. – Lesz nagy forgalom az autópályákon, az utakon, ilyenkor sokan az egyedül élő szülőket is meglátogatják. Nehéz azt mondani, hogy ne menjen senki sehova – mondta Szikora Miklós, és a szent­estére kapott engedményről is beszélt.

– Nagyon szép egy ajándékozás, közös együttlét után sétálni, elmenni egy éjféli misére, ez hozzátartozik a karácsonyhoz. Kellett ez az egy nap, aztán ennek a karácsonynak később majd megfizetjük az árát. Mint ember mást mondok, mint orvos ambivalens érzés van ilyenkor az emberben – vallja. Arra is rámutatott, nem lehet mindenkit bezárni hónapokra, mert az pszichésen olyan teher lenne, amit sok ember nem tudna feldolgozni.

Kiss Dóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában