módosítás

2020.11.26. 15:40

Kamupártok: vita alakult ki a választási törvényről

Dr. Pósán László reagált a Mi Hazánk Mozgalom kijelentéseire.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

 

Fotó: Molnár Péter

A harmadik út, a Mi hazánk ellen irányul a választási törvény tervezett módosítása, ugyanakkor kétpólusú választási rendszer, váltógazdaság kialakítását is vélelmezi, amelyben a Fidesz–KDNP és a balliberális oldal szerepel. Azzal, hogy a választópolgár lefotózhatja a szavazólapot, a juttatás ellenében megvalósuló láncszavazás táptalaját teremtik meg – vélekedett dr. Apáti István, a Mi Hazánk alelnöke, országgyűlési képviselője és Nagy Zoltán hajdú-bihari elnök csütörtökön, a párt debreceni tájékoztatóján. Mint elmondták, az MH nem ijed meg, mind a 106 választókörzetben állít jelöltet önállóan, teljesen önerőből, és ezáltal az egyetlen ilyen ellenzéki párt lesz – hangsúlyozták. Az MH támogatottsága növekszik, 2022-re biztosan megugorja a parlamenti küszöböt, és kikerülhetetlen politikai tényező lesz. És természetesen szeretnének választást nyerni. A Parlamentbe kerülve is megőrzik az önálló arculatukat, senkivel se kötnek koalíciót, ha pedig ellenzékben maradnak, csak azt szavazzák meg, ami jó lesz az országnak és a magyar embereknek.

Fotó: Napló-archív

Reagálásában dr. Pósán László országgyűlési képviselő (Fidesz–KDNP) rámutatott: azok a politikai szereplők, akik korábban a Jobbik, most pedig a Mi Hazánk Mozgalom színeiben lépnek fel, joggal és megalapozottan tették szóvá, hogy a választásokon csak valós társadalmi támogatottsággal bíró szervezetek tudjanak részt venni. Az eltelt éveben bebizonyosodott, hogy az erre vonatkozó szabályozás nem tudott minden kiskaput és ügyeskedést megakadályozni. A választással kapcsolatos módosítás célja a kamupártok részvételének megakadályozása. Volt jobbikos párttársuk, Volner János, aki azóta szintén egy új politikai formációban folytatja közéleti szereplését, még a most tervezett módosításhoz képest is szigorúbb feltételeket tartana helyesnek. A Mi Hazánk Mozgalmat a megnyilvánulásai alapján – még ha sok kérdésben nem is értünk egyet – komoly politikai szervezetnek tartom. Most, amikor a kamupártok szerepvállalása mellett foglalnak állást, ezen véleményünket kénytelen vagyok felülbírálni.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában