majdnem 100 éves

2020.11.03. 10:28

Felszentelték az ortodoxok harangját Körösszakálon

Ünnepi istentiszteletet tartott a település ortodox templomában a Gyuláról érkezett Siluan Manuila atya, a román ortodox egyház magyarországi püspöke Vaduva Emanuel diakónus segítségével.

Fotó: Vmirjáncki József

Megtisztelte az ünnepi eseményt Románia Gyulán székelő konzulátusának vezetője is Florin Vasiloni.

Ionut Teodor Negrau Körösszakáli Ortodox Egyház tisztelendője együtt misézett a püspökkel, aki a felszentelendő harangot jelképező emléktárgyat adott át, ezzel ismerte el és köszönte meg a munkáját azoknak, akik támogatták a helyi román ortodox közösséget. Turiné Bonca Éva, Pálfi Tamás, Pálfi Sándor, Turi Barna, Kaszás Istvánné, Rád Sándorné Zsuró Julianna, Kocsis János vették át a számukra is kedves emléket.

Fotó: Vmirjáncki József

Emlékeztet a múltra

A templomban tartott ünnepi szertartás után a hívek kivonultak a templom udvarára, ahol az emelvényen elhelyezett harang közelében gyülekeztek.

Fotó: Vmirjáncki József

Az ortodoxok templom 320 kilogrammos harangját 1926-ban öntötte Budapesten Valser Ferencz harangöntőmester. Az azóta mát megrepedt, nem használható, de majd százéves tárgy további sorsáról az ortodox hívek döntöttek. A sok évet szolgált, változatos történelmi időket átvészelt harang hirdetett gyászt és ünnepet. Jelezte, ha haláleset volt a faluban, a vihar közeledtét, az ünnep eljövetelét, misére hívta az embereket. A településen lakó emberek életének része volt, függetlenül attól, hogy milyen vallásúak. A magyar nyelvű feliratos harang, melyet „Isten dicsőségére az elesett hősök emlékére készült Körösszakál görög keleti hívek buzgóságából” hirdeti a település áldozatkészségét a településen kell maradjon, hogy emlékeztesse az arra járókat egy kis község lakóinak összefogására. Ezért aztán egy szép állványt készítettek a harangnak és a templom kertjében helyezték el.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában