a bástyafal előtti téren gyűltek össze

2020.11.04. 08:00

A munkatáborba hurcoltakra emlékeztek Hajdúnánáson

Fotó: Fekete Andrea

Elhurcolt családapákra, testvérekre, rokonokra, ismerősökre emlékeztek kedden délután Hajdúnánáson, a bástyafal előtti téren. Olyan civil emberekre, akiket több mint hetven éve, november 3-án virradóra hurcoltak el a városból kényszermunkatáborokba. A második világháború egyik szomorú eseménye, amelyre szinte minden családban emlékeznek a városban, az az éjszaka, amikor a szovjet megszállás alatt közel 500 ártatlan civil lakost hurcoltak el a Moldvától Szibériáig, a Kaukázustól a Jeges tengerig felállított kényszermunkatáborokba, egészen fiatal korosztálytól kezdve az idősebbekig, akik közül csak néhányan élték túl a munkatáborokat.

November 3-án, az elhurcoltak kegyeleti emléknapján, délután 16 órától a bástyafal előtti téren rájuk emlékeztek szervezetek, egyesületek, családtagok, ismerősök. Bakó Sándor önkormányzati képviselő beszédében a tettesek és áldozatok fogalmának magyarázatával kezdte a történelem e korszakának áttekintését. Túlélő elhurcoltak, valamint családtagok visszaemlékezéseit tolmácsolta, miként történt a szomorú éjszaka, hogyan terelték, és miként utaztatták több napig az átfázott embereket, akik közül csak néhányan tértek haza.

Fotó: Fekete Andrea

A megemlékező beszéd után mécseseket és virágokat helyeztek el a bástyafalra a családtagok, szervezetek, emlékezők.

Fekete Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában