Mozgás, gyerekek!

2020.10.08. 14:24

Újabb Ovi-Sport-pályát adtak át a cívisvárosban – fotókkal

Újabb helyen „léphetnek pályára” a mozgásszegény életmód elleni küzdelemben az óvodások: csütörtökön immár a hatodik Ovi-Sport-pályát adták át a cívisvárosban.

Fotó: Matey István

A sokoldalú mozgásfejlesztésre alkalmas létesítménynek ezúttal az Ifjúság Utcai Óvodában örülhettek.

Papp Csaba, a körzet önkormányzati képviselője az átadás előtt arról beszélt:

a felnövekvő nemzedék legnagyobb gondja a mozgásszegénység, hiszen a gyerekeket olyan gyorsan beszippantja az a virtuális világ, amelyben felnőnek, hogy a mozgásigényüknek, mozgásszeretetüknek jóformán nincs is ideje felszínre jutni.

Tavaly hétezer gyermek részvételével tartottak vizsgálatot, mely kimutatta, hogy 55,7 százalékuk lúdtalppal vagy gerincproblémákkal, a nyolcadikosok 36 százaléka pedig látásgondokkal küzd.

Az pedig, hogy a kisdiákok gyakran nem találnak megfelelő visszaigazolást a kibontakozó tehetségükre, szintén a virtuális világ felé tereli őket.

„Most Magyarország egyik legjelentősebb népegészségügyi programjánál állunk, hiszen a legfontosabb, hogy kicsi korban ízleltessük és szerettessük meg a gyerekekkel a sportot”

– vázolta az óvodásoknak átadott sportpálya jelentőségét a képviselő, jelezve azt is: ahogy a népegészségügy húsz évre előre tervez, ennek a kezdeményezésnek is húsz esztendő múlva lesz meg a látható eredménye. Ahogy látszik már a tíz évvel ezelőtt bevezetett mindennapi testnevelés előnye is: a lúdtalp- és gerincproblémák aránya 2. osztályban 70 százalék, ám ez a 12. osztályra belesimul az európai uniós átlagba, tehát 10–15 százalék körül mozog – ismertette a városatya. Hozzátette, az önkormányzat minden alkalommal 4,5 millió forinttal járul hozzá a pálya létesítéséhez, a fennmaradó összeget taós forrás fedezi. Szavai szerint a legnagyobb kincsüket őrzik meg idős korukra a mai gyerekek, ha vigyáznak az egészségükre, arra az „ajándék kártyára”, melyet születésünkkor a Jóistentől teljesen feltöltve kapunk.

Jó példával járnak elöl

Haba Lajosné intézményvezető szintén a mozgás fejlesztő hatásának alapvető fontosságát hangsúlyozta egészen csecsemőkortól kezdve, utalva a beszéd és a gondolkodás fejlődésében képviselt szerepére is. Épp ezért nagy gondot fordítanak erre az óvodában. Hálásak az új létesítményért, hiszen egészen más élményt ad egy tornatermi vagy az udvaron zajló foglalkozáshoz képest, ha igazi sportpályán mozoghatnak a gyerekek. Sok mozgásfejlesztő eszközt is kaptak ehhez az Ovi-Sport Alapítványtól, s azokat nagyon szeretik a gyerekek. Utalt arra is, hogy a mozgás szeretetét akkor tudják igazán átadni a nevelők, ha ők maguk is mozognak – e téren az Ifjúság utcai intézmény jó példával járhat elöl, hiszen az intézményvezető elmondása szerint az ott dolgozó óvodapedagógusok 80 százaléka sportol.

Továbbképzést is kapnak hozzá

Hegedűs Gábor, a programot kezdeményező és fenntartó Ovi-Sport Alapítvány szakmai vezetője egyebek mellett arról szólt: Magyarországon immár ez a 429. Ovi-Sport-pálya, de a kezdeményezés nem áll meg az országhatároknál. Szlovákiában, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdságban, Horvátországban, Koszovóban és Albániában is avattak már ilyen létesítményeket. Mint ismertette, a programhoz tartozó speciális mozgástevékenység-fejlesztő oktatói továbbképzést csaknem 5 ezer pedagógus végezte el eddig. Tájékoztatásából az is kiderült: Hajdú-Bihar megyében már harminc Ovi-Sport-pályát adtak át.

FGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában