fotókkal

2020.10.27. 19:31

Indul a tűzifaosztás Debrecenben

A rászorulók háztartásonként hét és fél mázsa tüzelőt kapnak.

Fotó: Kiss Annamarie

Az egyéni választókerületi képviselők és a debreceni önkormányzat szociális osztályának javaslata alapján november 2. és 14. között 250 rászoruló részére osztanak ki tűzifát Debrecenben.

A téli időszak beköszöntével csaknem 170 tonna fát ad az önkormányzat rászorulóknak.

– Országosan is van tűzifaprogram, de az az ötezer főnél kisebb településekre vonatkozik, tehát amikor itt debreceni tűzifáról beszélünk, akkor jól tudjuk, hogy ezt az önkormányzat biztosítja. A kiöregedett vagy beteg fák kivágásuk után tűzifa formájában szolgálják tovább a debrecenieket – mondta Pósán László országgyűlési képviselő kedd délelőtt Halápon, ahol két embernek már kiszállították a tűzifát. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kivágott fák helyére az önkormányzat újat telepít, sőt jóval több fát ültet, mint amennyit kivágott a tudatos zöld gazdálkodás jegyében.

A rászoruló családok a korábbi évekhez képest nagyobb mennyiséget, hét és fél mázsa tüzelőt kapnak, ezeket a Dekert Nonprofit Kft. munkatársai felaprítva szállítják ki a fára jogosultaknak.

– Debrecen egy olyan település, ami városi jellegéből adódóan döntően távhős, gázfűtéses társasházi lakásokkal rendelkezik. Ezeknél az építményeknél a rezsicsökkentésből fakadó kedvezmények évek óta igénybe vehetők. Ahol a fűtést fával kell megoldani, ott az állami és a városi támogatási programok elérhetők. Akik a rezsicsökkentés lehetőségét nem tudják igénybe venni, azoknál jön elő ez a természeti támogatás – fogalmazott Pósán László.

Kovács István önkormányzati képviselő elmondta, az önkormányzat további két módon segíti tűzifával a rászorulókat: lehetőség van lakásfenntartási támogatásként kérni, idén eddig 92 esetben éltek ezzel a lehetőséggel, illetve krízishelyzetben lévő rászorulók részére a rendőrség, családsegítők, mezőőri szolgálat, illetve az önkormányzati képviselők javaslatára is szállítanak ki tűzifát.

Nagy segítség

Papp Jánosné udvarára kedd délelőtt érkezett meg a hét és fél mázsa tűzifa, a Dekert munkatársai pakolták le felaprított fát.

– Nagyon örülök neki, mert jóformán két-három láda fám van jelenleg. Két helyen fűtök, a szobákban van egy cserépkályha, illetve a konyhában, de ott csak addig fűtök, míg megfőzök. Ha nem lesz nem kemény hideg, három hónapig elég lesz az a fa, amit kaptam – mondta a Naplónak a Halápon egyedül élő Papp Jánosné, aki köszönetét is kifejezte.

Papp Jánosné | Fotó: Kiss Annamarie

– A mai világban mindenki inkább irigy, kapzsi, nem ad a másiknak. Az, hogy gondolnak az egyedülálló tanyasiakra, nekem nagyon szívmelengető. Itt nagyon kemény az élet, mindig tanyán éltem, tanyán nőttem fel. Négy gyerekem van, de ők a az ország különböző pontjain élnek, a fiam szokott ritkán jönni, egy-egy hétvégét itt tölt, segít ezt-azt. Az a szerencse, hogy a református egyház működtet tanyagondnokságot, elvisznek bennünket orvoshoz, vásárolni, másképp ez szinte megoldhatatlan lenne – beszélt a tanyasi élet nehézségeiről Papp Jánosné.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában