vidám, színes, friss

2020.10.28. 17:53

Energetikailag és esztétikailag is megújult a fél évszázados iskolaépület

Lezárult a Debreceni Bocskai István Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése.

MP

Fotó: Molnár Péter

– Debrecen 2014-15-től kezdődően végzi az oktatási intézményeinek felújítását, energiatakarékosabbá tételét. Eddig tíz ilyen nagyléptékű beruházás fejeződött be, ezek egyike a Debreceni Bocskai István Általános Iskoláé – mondta Papp László polgármester szerdán sajtótájékoztatón a helyszínen.

Fotó: Molnár Péter

Beszámolója szerint több mint félmilliárd forintot költöttek az épületre, elsősorban az energetikai korszerűsítésére, de emellett külső és belső szépészeti munkákat, festést, lambériajavítást is elvégeztek, így az ide járó 460 gyerek az őszi szünet után megújult állapotában veheti birtokba a létesítményt. – Jelenleg két önkormányzati intézményfelújítás van folyamatban és további hatra vonatkozóan zajlik a közbeszerzés előkészítése – ismertette Papp László.

Fotó: Molnár Péter

– Amikor néhány éve az iskolák fenntartóváltása történt, sokan úgy vélték, az önkormányzatok magukra hagyják majd ezen intézményeket – idézte fel Pósán László országgyűlési képviselő.

Fotó: Molnár Péter

– Ez azonban alaptalannak bizonyult, amit Debrecen is mutat, a város kifejezetten jó gazda módjára gondoskodik iskoláiról. A település fejlődésének jövőbeli biztosítéka, hogy milyen az oktatási rendszere, ezért az a célunk, hogy megtartsuk fiataljainkat; ez a beruházás ezen cél felé tett újabb lépés – mutatott rá Pósán László. Elhangzott: a 2014-2020-as európai uniós ciklus intézményi fejlesztéseivel cél, hogy Debrecen összesen 5700 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítást érjen el évente; most 2100 tonnánál tart, amiből a Bocskai-iskola 115 tonnával veszi ki a részét.

Tudatos használat

Fotó: Molnár Péter

Nagy Sándor önkormányzati képviselő felidézte, hogy az iskola 1969-ben épült, később átadták az intézmény uszodáját, de azóta jelentős fejlesztés nem volt itt, a létesítmény egyre alkalmatlanabbá vált a nyolc évfolyamon tanuló 460 diák oktatására. A debreceni önkormányzat 480 millió forintot nyert el a fejújításra és 29 millió forint önrészt tett hozzá. A beruházás során az iskola új hőszigetelést, új külső nyílászárókat, új hőszivattyús kazánházat és radiátorokat kapott, megújult az épület gépészeti, valamint a külső-belső világítási rendszere – sorolta Nagy Sándor.

Fotó: Molnár Péter

Az ötven éves épületnek valamennyi „betegsége” jelentkezett az elavult nyílászáróktól az elavult fűtési rendszerig – mondta el Veres Gabriella Márta intézményvezető. – Most egy vidám, színes, friss épületbe térhetünk vissza – tette hozzá. Elárulta, máris tapasztalják, hogy sokkal kevesebb hőmennyiség felhasználásával, kevesebb energiaráfordítással sokkal melegebb van az intézményben. Példaként azt is említette, már nem fordulhat elő, hogy égve maradnak a lámpák, mert valamennyi vezérelve van és mozgásérzékelő rendszert is felszereltek. A pedagógusok pedig részt vettek egy energetikai szemléletformáló oktatáson, hogy még hatékonyabban és tudatosabban tudják használni az épületet.

SzT

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában