böszörményből a bécsi egyetemig

2020.09.20. 07:30

Tinilányként a kutatások élvonalában

Ecsedi Boglárka többek között a mesterséges intelligencián alapuló módszerek fejlesztésében vett részt.

Fotó: Ecsedi Boglárka-archív

A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium 11. osztályos diákja, Ecsedi Boglárka nem szokványos módon töltötte a nyarat. Meghívást kapott ugyanis a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába, ahol július közepétől egészen augusztus végéig dolgozhatott.

A tizenéves kutató az idei, 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik 1. helyezettjeként érdemelte ki az invitálást az egyetemre. Boglárka a megmérettetésre a „Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben” című projektjével pályázott és nyerte meg azt.

Tehetség és ambíció

Fotó: Ecsedi Boglárka-archív

– Mindig is érdeklődtem a természet-, valamint a műszaki tudományok iránt, s ez a nyolcosztályos gimnázium megkezdése után vált komollyá – idézte fel Boglárka a Napló érdeklődésére. Az iskolában egy összetartó szakkörbe került, ami tovább növelte a kedvét. S hogy hogyan sikerül eljutni egy kisvárosból a bécsi egyetemig?

Boglárka elmondta, részt vett egy országos tehetséggondozó programban, később pedig a New York-i Természettudományos Akadémia Fiatal Tagja lett. Ezen programok, illetve saját kíváncsisága vezette a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetemre tavaly, ahol egy kifejezetten középiskolásokat célzó kutatóprogramban vett részt. Két hónapot töltött az Egyesült Államokban teljes ösztöndíjjal, és az egyetemen kezdett el foglalkozni a visszaáramlások detektálása elnevezésű projektjével.

A böszörményi lány az itthoni tehetségkutató versenyről elmondta, konzultálhattak szakértőkkel, s így találkozott későbbi mentorával, aki tumorkutatással foglalkozik, és ő ajánlotta fel neki a bécsi lehetőséget. – Bécsben képanalízisen és mesterséges intelligencián alapuló módszerek fejlesztésében vettem részt, melyeknek nagy előnye, hogy nem szükséges szövettani mintavételezés a tumor diagnosztizálásához – hangsúlyozta.

Előremutató kutatás

Ez a kutatócsoport olyan szoftvertechnológiai megoldásokon dolgozik, melyek kiválthatják a szervezetbe történő beavatkozásokat (pl. tűszúrással vett minta) orvosi képalkotó technológiák és gépi tanulás segítségével, tumorgyanú esetén. – A felvételekből sok olyan paramétert is meg lehet állapítani, melyeket ma még a szövettani minták alapján tesznek – fontos azonban, hogy a tanulóalgoritmus pontossága a sok évszázados orvosi tapasztalaton alapszik, abból tanul. A sok adaton betanított modellek nagyon ígéretes eredményeket produkálnak, sőt, egyre komplexebb dolgokat is képesek lesznek majd megmondani – magyarázta Boglárka. Megjegyezte, mindez csak a kép alapján történik. Eddig az orvosi képalkotást főként arra használták, hogy detektálják a tumorgyanús szöveteket, egy kicsit jobb képet kapjanak az orvosok a tumorról vagy irányítsák a szövettani mintavételezést (biopsziát).

A jelenlegi kutatásnak az az előnye, hogy idővel kiválthatja a biopsziát, amely csökkenti majd a diagnosztika egészségügyi kockázatát.

Boglárka a képanalizáló algoritmusok programozásában segédkezett kint tartózkodása alatt. Továbbra sem tétlenkedik, hiszen bejutott a világ egyik legnagyobb tudománykommunikációs versenyének, a FameLabnek a hazai döntőjébe, ahol szeptember 16-án tartott egy rövid előadást a kutatási témájáról. A verseny célja, hogy minél közérthetőbb formában mutassák be a résztvevők a tudományos munkásságukat. Boglárka a 11 döntős legfiatalabbjaként itt is remekül megállta a helyét.

GCS

Borítókép: Ecsedi Boglárka két hónapot töltött a Bécsi Orvostudományi Egyetemen, a fotón az egyik képalkotó eszköz előtt áll

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában