debreceni szakember a tragédiáról

2020.09.10. 18:10

Jó képességű pilóta vezette a hétvégén kigyulladt hőlégballont

Többek közt megfelelő képzettség, gyakorlat, az időjárás figyelése szükséges.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Kigyulladt szombaton egy hőlégballon, amiben négyen tartózkodtak. A Fejér megyei balesetben hárman súlyosan megsérültek, egy nő pedig – aki a férjétől kapta ajándékba az élményrepülést – életét vesztette. A Napló a tragédia kapcsán Végh Sándort kérdezte, aki 40 éve foglalkozik hőlégballonozással.

Egyszerűen kezelhető a ballon

– Mivel nincsenek megfelelő információim az esetről, így nem tudok nyilatkozni a történtekkel kapcsolatban, hogy mi állhatott a tragédia hátterében – mondta Végh Sándor. – Találgatásoknak nincs értelme, meg kell várni azt, amíg a kivizsgálás megtörténik, ami nem néhány nap alatt fog lezajlani. Ismerem a pilótát, aki vezette a hőlégballont, egy jó képességű, tapasztalt ember, így ilyen szempontból nem lehetett probléma – folytatta. – A konkrét sérüléseit nem tudom – tette hozzá.

A hőlégballonozás manapság egyre elterjedtebb sport, és az ajándékok között is gyakran szerepel, amit családtagok vagy barátok adnak egymásnak. – Nehézsége és veszélye sincsen a hőlégballonozásnak, sem mint sport, sem mint szabadidőtöltés – jelentette ki Végh Sándor.

„Könnyen megtanulható és egyszerűen kezelhető, nem számít egy nehéz tevékenységnek. Veszélye nincsen, amennyiben be van tartva minden előírás az időjárással kapcsolatban, a műszaki dolgokat illetően, a pilóták képzettségét és képességét figyelembe véve, nem történhet baleset”

– emelte ki. – Sok ezer emberrel repültem eddig, probléma nélkül – hangsúlyozta.

Versenyszezon

Öt éve nincs hőlégballonverseny Debrecenben, és úgy néz ki, hogy nem is lesz belátható időn belül.

„Ennek az oka a pénz, mivel nem kaptunk támogatást a verseny rendezésére”

– közölte a hőlégballonos. – Több száz versenyen részt vettem eddig 1981-től, 2018-cal bezárólag, és hatszoros magyar bajnok vagyok. 2001-től tizenöt éven keresztül Debrecenben szerveztem és rendeztem a bajnokságokat, de a támogatások elmaradása miatt ennek vége lett. Mindezek ellenére szép helyezéseket szereztem még így is, és Dél-Amerika kivételével minden kontinensen repültem – emlékezett vissza. – Mindegyik verseny nagy kedvencem volt, mivel nagyon szeretek a levegőben lenni, de eredmény tekintetében a 2003-as Európa-bajnokságot emelném ki – fűzte hozzá.

Végh Sándor széles repertoárral repült már, a legfiatalabb vendége 2,5 éves volt, a legidősebb pedig 94.

VKF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában