a jövő generációjáért

2020.08.31. 17:12

Ősszel elindul a Zöld Busz Program

A cívisváros több pontján közlekedő elektromos autóbuszt egy hónapig ingyenesen kipróbálhatják.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Zöld Busz Program demonstrációs mintaprojekt, a Keleti-főcsatornából Debrecenbe történő vízelvezetés, a félszáz zöld autóbuszváró kialakítása, a naperőmű-építés, a faültetési projekt, valamint a hulladékválogató üzem kialakítása is része a Debrecen 2030 városfejlesztési program környezetpolitikai elképzeléseinek.

Megtette első próbakörét a Zöld Busz Debrecenben augusztus hónap utolsó napján, szeptembertől pedig a város több pontján, különböző vonalakon fog közlekedni az elektromos gépjármű. Kaderják Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn, a projekt részleteit ismertető sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország kiemelt klímapolitikája a közlekedés zöldítése. – Hazánk kormánya 2020 kezdetén csatlakozott azokhoz az európai országokhoz, amelyek megcélozták a klímasemlegességet.

„Olyan országot szeretnénk létrehozni, ahol a jövő generációinak az élete, a fejlődése a természeti környezettel teljes összhangban lévő gazdaságban és társadalomban zajlik.”

A kitűzött célok elérésének feltétele, hogy a legnagyobb gondot okozó szektorokra figyelmet fordítunk. A közlekedés ma is több mint 20 százalékát adja azoknak a kibocsátásoknak, amelyek a klímaváltozás problémáját eredményezik, ezért kerül fókuszba a közösségi közlekedés, illetve ezen terület zöldítése. A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében is szereplő Zöld Busz Program és annak demonstrációs szakasza megkezdődhet szeptember elejétől – emelte ki az államtitkár. Kaderják Péter arról is beszélt, hogy a projekt a klímavédelem és a helyi környezetóvás mellett célként tűzte ki a magyar autóbuszgyártás versenyképességének növelését is.

Debrecenben elsőként

A kormány a tíz éves program keretében mintegy 36 milliárd forint támogatást szán közlekedési szolgáltatók, illetve önkormányzatok teljesen kibocsátásmentes, elektromos meghajtású gépjárműveinek beszerzéseire. A Zöld Busz Program demonstrációs szakasza 56 millió forintos támogatással Debrecenben kezdődhet meg, később pedig a cívisvárosban az első busz beszerzése is megtörténik majd 800 millió forintos kormányzati segítséggel. Balázs Ákos Debrecen városüzemeltetésért, és környezetvédelemért felelős alpolgármestere kiemelte: a kormányzatnak azon törekvése, hogy a nagyvárosokat támogassa abban, hogy környezettudatosak lehessenek, teljesen összhangban van a Papp László polgármester által meghirdetett Debrecen 2030-as városfejlesztési program környezetpolitikai részével.

„A tudatos magatartásra egyebek mellett kötelez minket a Nagyerdő, amely Magyarország első természetvédelmi területe.”

Fotó: Molnár Péter

Hazai munkahelyteremtés

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtóeseményen arra is rávilágított, hogy a környezetvédelmi program munkahelyeket teremt a jövőben. – Hazai és nemzetközi piacra egyaránt szeretnénk olyan járműveket fejleszteni és gyártani, amelyek a jövőt képviselik. Olyan megoldásokat és közlekedési módokat ajánlunk, amelyek a környezetvédelmet támogatják. A technológiáknak, valamint technikáknak a világszintű népszerűsítése lehetővé teszi a magyar tudomány és mérnöki ismeret, a hazai üzemeltetési tudás elterjedését Közép-Kelet Európa piacán – hangsúlyozta.

Fotó: Molnár Péter

BBI

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában