hírmorzsák

2020.07.08. 17:30

Eredményes pályázatok, beruházások, felújítás – zajlik az élet a megyei településeken

Fotó: Bárándi községház-archív, Napló-archív, HRE-archív

Megújul az idősotthon Mikepércsen

Hamarosan szebb környezet várja a mikepércsi idősotthon lakóit. Döntött ugyanis a kormány, hogy támogatja a Mikepércsi Református Egyházközség Élő Forrás Kútja Idősek Otthona felújítását. A létesítmény korszerűsítésére 466,3 millió forint hazai forrás áll rendelkezésre. Az erről szóló határozat már megjelent a Magyar Közlönyben.

Buzitán volt a baráti sakkbajnokság

Július első hétvégéjén baráti sakkbajnokságon vettek részt a nyíracsádi kötődésű sakkbarátok. A jó hangulatú, főzéssel egybekötött viadalnak a Buzita tanya településen lévő vendégház adott otthont. Az eredmény helyett elsősorban a jó hangulatért gyűltek össze a résztvevők, de azért a nap végén a pontokat is összeszámolták, és győztest is hirdettek.

Szmír Mihály is sakkozott
Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Új aszfalt és óvodai bővítés Bárándon

Sátor a homokozó fölé
Fotó: Községháza-archív

Közel fél kilométer hosszúságban, négy méter szélességben új aszfaltborítást kap a Bajcsy-Zsilinszky utca a 42-es főút és a Nagy Lajos utca közötti szakaszon. Az önkormányzat a Magyar falu program pályázatán nyert közel 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást – adta hírül dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere. A település lakói hosszú ideje várták már, hogy az említett útszakasz járhatóbb, biztonságosabb legyen.

Egyre szebb és barátságosabb az óvoda udvara. Az intézményben az udvari játékok után a kerítés is megújulhat, valamint a homokozó árnyékolót és a meleg nyári napokra két párakaput is kapott az intézmény. Rövidesen pedig a szomszédos telek óvodához csatolása is megtörténhet – adta hírül dr. Kovács Miklós.

Zsarutábor volt a kisdiákoknak

Áncsán Kristóf lett a legjobb zsaru
Fotó: Miska Andrea-archív

Ismét izgalmas programokkal várták a Zsarutábor első turnusának résztvevőit a Görög Demeter Művelődési Ház dolgozói Hajdúdorogon. Az eseménydús héten a Hajdúnánási Tűzoltóság munkatársai a mentések során használt eszközöket mutatták meg a gyerekeknek. A táborozók interaktív programokon is részt vettek, például a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság dolgozói bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági előadásokat tartottak.

 

Tiszta a tópart, maradjon így!

Berettyóújfaluban több egyesület önkénteseinek összefogásával megtisztították a szeméttől a csónakázótó és a liget környékét a napokban. Zsebkendők, italos üvegek, PET-palackok és kupakjaik, energiaitalos dobozok, elemek és a sok nem odaillő szemét mellet gyógyszereket is hagytak a helyszínen – adta hírül közösségi oldalán Muraközi István polgármester.

Több helységben is szúnyoggyérítés

Az esős időjárást követően elszaporodtak a szúnyogok megyénk településein is. Július 9-én, csütörtökön, a következő helységekben lesz szúnyoggyérítés: Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Csökmő, Darvas, Esztár, Gáborján, Hencida, Kismarja, Komádi, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Pocsaj, Szentpéterszeg, Újiráz.

Három pályázat Hencidán

A település többször is nyert a Magyar Falu Programban. Az óvoda udvarán mintegy ötmillió forint értékben játékokat szerelnek fel a következő hetekben. Ugyancsak ötmilliót nyert a falu a temető előtti parkoló kialakítására. Az egészségügyi intézményes számára 1,6 millió forintért szerezhet be orvosi műszereket.

Megújul az épület, olcsóbb működtetés

A Belügyminisztérium pályázatán támogatást igyekszik szerezni Hencida önkormányzata a polgármesteri épület felújítására, energetikai rendszerének korszerűsítésére, olcsóbb üzemeltetésére – tájékoztatta a Naplót Szémán László polgármester.

Edzőpályát szeretne a futballklub

A néhány évvel ezelőtt megalakult hencidai labdarúgócsapatot működtető egyesület egy edzőpályát szeretne kialakítani a futballpálya mellett az egykori lőtér helyén. Az ingatlant szeretnék megvásárolni. Mindennek finanszírozására pályázatot adtak be, az edzőpálya a pályázat kedvező elbírálása esetén valósulhat meg.

Irodát szeretnének a polgárőröknek

A helyi polgárőrcsoport az egykori Áfész azóta erősen leromlott épületét szeretné megvásárolni Hencidán, hogy azt felújítva irodát, mellette pedig gépkocsitárolót alakítson ki. Ez azonban csak pályázati támogatással valósulhat meg, a település önkormányzata beadta a pályázatot.

Falumúzeumot a kemencés házba

A hencidai közalapítvány egy magántulajdonban lévő épület megvásárlásának támogatására adott be pályázatot. A régi, még kemencével rendelkező lakóházat másfél millió forintból szeretnék felújítani, majd abban egy falumúzeumot kialakítani. Az egykori hencidai élet használati tárgyai már megvannak, azok jelenleg az egyház ingatlanában vannak.

Csak garázdaság, kisebb lopások

Nagyon sokat javult Hencida közrendje, közbiztonsága az elmúlt években – válaszolta a Napló kérdésére Szémán László polgármester. Megszűntek a mezei lopások és a nagyobb értékben elkövetett vagyon elleni bűncselekmények. Ha van is törvény elleni kihágás, az garázdaság vagy kisebb értékben lopások. Ez utóbbiért az elővigyázatlan tulajdonos is felelős lehet.

Felújítják a Kemény Hidat Szerepen

A Magyar Falu Program keretében Szerep Községi Önkormányzata 29, 3 millió forint támogatást nyert a település külterületén található Kemény Híd felújítására. A munkálatok befejeztével a gazdálkodók, a földhasználók munkája könnyebbé, biztonságosabbá fog válni – adta hírül közösségi oldalán Bodó Sándor országgyűlési képviselő, államtitkár.

Öt faluban újulhatnak a járdák

Döntések születtek a Magyar Falu Program önkormányzati járdaépítés és felújítás anyagtámogatására beadott pályázatokban. Vitányi István országgyűlési képviselő arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy Bedő, Furta, Magyarhomorog, Mezőpeterd és Pocsaj összesen 18,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

Eredményes pályázatok

A bihari tájegységen tíz település részesült támogatásban a az önkormányzati tulajdonban lévő utak és hidak felújítására a Magyar Falu Programban kiírt pályázaton. Biharnagybajom, Csökmő, Kismarja, Konyár, Körösszegapáti, Mezősas, Nagykereki, Sáp, Tépe és Váncsod összesen 145,5 millió forintot meghaladó összegű támogatást kap.

KZS, HBN, KZE, MA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában