Megszólítani az Isteni szeretettel

2020.07.09. 18:20

Börtönmissziós fórumot rendezett a Dorkász Szolgálat Alapítvány

Javítóintézetekben és börtönökben zajló missziós szolgálatokról és azok hatékonyságáról értekeztek.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

 

Kiss Ábel Lukács
Fotó: Molnár Péter

– Máté evangéliumában Jézus Krisztus megemlít olyan célcsoportokat, akiket segíteni kell, egyebek mellett a börtönlakókat. Erre építkezik az alapítványunk börtönmissziója – hangsúlyozta Kiss Ábel Lukács, a Dorkász Szolgálat igazgatója csütörtökön az EMMI Debreceni Javítóintézetében helyet kapó Fórumon. Elmondta, hogy nemcsak látogatják a börtönöket, hanem művészetterápiás, dráma – és élménypedagógiai elemeket tartalmazó programot is szerveznek a fiatal elítélek számára. – A javítóintézet pedagógiai programját hivatott javítani a tevékenységünk, és célunk, hogy a helyi gyülekezetekhez mutassunk utat – emelte ki Kiss Ábel Lukács.

A koronavírus–veszélyhelyzet hatással volt az alapítvány 2019–ben indított Börtönmissziós Programjára. Az ötnapos tábor mellett, a tervek között szerepelt egy komplex képzést nyújtó háromalkalmas hétvége is, ebből azonban mindössze kettő valósult meg a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően.

Fotó: Molnár Péter

A sikerre várni kell

– A fiatalok nagy örömmel fogadják a programjainkat, tanulnak és közben jól érzik magukat. Önismereti készségeket, valamint életvezetési tanácsokat sajátíthatnak el, amit fel tudnak majd használni az életben – árulta el lapunknak az alapítvány igazgatója. – A fiatalok napi rutinja adott, de ilyenkor a résztvevő negyvenöt büntetését töltő fiatal nem a megszokott tanítási órákon, hanem a foglalkozásainkon tölti az időt. Velük reggel nyolckor közös áhítatot, éneklést tartunk, később a nap folyamán pedig játékok és foglalkozások várják őket – tette hozzá.

Tartós változás

– Hisszük azt, hogy azok, akik börtönbe kerültek, akik valamilyen okból rossz útra térnek és bűnt követnek el, azok meg tudnak változni, és normális emberként tudnak visszatérni a társadalomba – emelte ki Roszík Gábor evangélikus lelkész, a Magyar Testvéri Börtöntársaság ügyvezető igazgatója a találkozón. A lelkipásztor szerint elengedhetetlen, hogy foglalkozzanak az elítéltekkel.

– Magyarországi börtönökben csaknem húszezer fogvatartott van, nagy részük idővel kiszabadul, így számtalan olyan ember van, aki nap, mint nap találkozik egykori börtönlakóval. Éppen ezért elemi érdeke a társadalomnak, hogy ezektől az emberektől ne kelljen félni. Ha az elítéltek megismerkedhetnek az Isten szeretetével, akkor meg tudnak változni. A szeretet nyelve a börtönben is úgy szól, ahogy a templomban, de ez egy különleges környezet, ami nagyon érzékennyé és nyitottá teszi az érintetteket – vélekedett a lelkész. – Azt gondolom, talán jobb csekély bűncselekménnyel, fiatalon börtönbe kerülni, hiszen akkor még érzékenyebbek az emberek és nagyobb hatásfokkal lehet velük foglalkozni. A legnagyobb kérdés az, hogy az elítélt szabadulása után visszatérhet–e a családjához, ezért kiemelt célunk, hogy elsősorban a hozzátartozókat segítsük a nehéz időkben, és arra törekszünk, hogy a kapcsolat megmaradjon az elítélt és családja között –mondta Roszík Gábor.

Bucsi Bernadett Ildikó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában