a nagy nap - fotókkal, videóval

2020.06.19. 15:48

Új ékszer Debrecen tüdejében: megtartották a nagyerdei strand ünnepélyes megnyitóját

„Debrecenben átlagos megoldásokkal fajsúlyos ügyekben nem foglalkozunk.”

Fotó: Matey István

Így fogalmazott Papp László polgármester az új Aquaticum Debrecen Strand ünnepélyes nyitányán péntek délután. – Ha valamire igaz, hogy átlagos megoldással ne is próbálkozzunk, az mindenképpen az új strand fejlesztése volt. Európa egyik legnagyobb fürdővárosa, Hajdúszoboszló mellett nyilvánvaló volt számunkra, hogy megjelenésben, élményvilágban valami egyedire van szükség – hangsúlyozta a város első embere.

A Nagyerdő szívében a legújabb turisztikai attrakció nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is megjeleníti a tervezők földtől elrugaszkodott álmait.

„A mai nappal minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy megnyitjuk Magyarország legkülönlegesebb strandját, amely a Modern Városok Program debreceni fejlesztéseinek kiemelt eleme”

– fogalmazott Papp László. Hozzátette: – Debrecen az a város, amely ha megkapja a lehetőséget, nem engedi ki a kezei közül. Ez a 8 és fél hektáron megvalósult fejlesztés szinte megduplázza a korábbi vízfelületet, amely most 5 és fél ezer négyzetméter lett, a strand számtalan élményelemmel és lényegesen nagyobb aktív zöldfelülettel rendelkezik, mint korábban. A zöldfelület nagysága csaknem 40 ezer négyzetméter, a megmaradó fák mellett 266 parkfát, 32 ezer bokrot, cserjét és több mint 12 ezer négyzetméternyi gyepszőnyeget helyeztünk el, ami garantálja, hogy az új debreceni strand sokkal zöldebb lesz, mint az elődje volt – ismertette.

Az új Aquaticum Debrecen Strand hivatalos megnyitóünnepségén az egész hetes esőzés után még a nap is kisütött péntek délután. Az ünnepélyes nyitányon Kósa Lajos országgyűlési képviselő egy kis nosztalgiázásra hívta a megjelenteket. Felidézte a régi strand kabinsorát, a fürdő császárának, a lángososnak – az akkoriban az átlagpolgárnak még elérhetetlen – kocka Ladáját. Felemlegette a büfé mögötti „stukapárbajokat” (fejelőpárbajokat – a szerk.) is, a négyes medencét, ami a legendával ellentétben soha nem volt négy méter mély.

„Az új strand semmiben nem emlékeztet a régire, ami nagyon nagy szerencse. Ha valaki azt mondja néhány évvel ezelőtt, hogy 14 méter magasan, üvegfalú medencében fogjuk áztatni magunkat, és nézzük, hogy tíz méterről az amatőrök hogyan ugranak fejest az ugrómedencébe, furcsán néztünk volna rá. Debrecenben hozzá kell szokni ahhoz, hogy mondunk néha vadakat, aztán meg is csináljuk, még nagyobb meglepetésre. Ez a strandfürdő ilyen”

– mutatott rá Kósa Lajos.

Építészeti bravúrok

Az 5700 négyzetméteres vízfelülettel rendelkező, 15 medencés strand átadóünnepségén jelen volt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kiemelte, Debrecenben az alapkőletételek és az átadóünnepségek követhető időbeli távolságra vannak egymástól. – Itt is egy olyan fejlesztéssel állunk szemben, amely része volt ugyan a 2015-ben a kormány és Debrecen városa között megkötött Modern Városok-egyezségnek, de ennek ellenére a tervszerű fejlesztés 2018 nyarán indult meg. Most kevesebb mint két év elteltével itt állhatunk úgy, hogy látszik, komoly építészeti bravúrok is kellettek ahhoz, hogy az ország talán legmodernebb strandfürdője megnyithassa kapuit – fogalmazott Gulyás Gergely.

Fotó: Matey István

Hozzátette: – Ha az ember Debrecenen végigmegy, akkor azt látja, hogy most először van jó esély arra, hogy Budapest és a nagyvárosok – Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen – közötti távolság az egyik város esetében mérséklődjön, és legyen egy olyan regionális központ, ami nem a 150-200 ezer közötti lélekszámú települések közé tartozik, hanem esetleg egy olyan regionális központ, ami még a határokon átnyúló régióknak is központjaként szolgál – méltatta a várost a miniszter.

A tetőn zártuk

Az ünnepélyes nyitány zárásaként strandkörútra invitálták a megjelent vendégeket. A több mint nyolc hektáron elterülő fürdőben elsőként a hullámmedencéhez vezetett az utunk, ahol akár szörfözni is lehet. A gyermekmedence mellett elhaladva, a borostyánnal futtatott falak között ballagva egy teqballasztalhoz értünk, ahol Bernáth Csaba és Sándor Tamás tartott bemutatót. A strandon csaknem 40 ezer négyzetméternyi zöldterület található, mely megtöri a medencék kékségét. A túra harmadik állomása az úszómedence volt, amit szinkronúszók és vízilabdázók avattak fel, a produkció zárásaként kék strandlabdák potyogtak az „égből”.

Fotó: Matey István

Majd az ugrómedencéhez értünk, ahol három, eltérő magasságban lévő ugródeszkáról lehet csobbanni. Strandkörutunkat a napozóteraszon zártunk. A komplexum harmadik emeletére választhatunk, hogy lifttel, vagy lépcsőn megyünk fel. Lépcsőzni is megérni, hiszen nem mindennapi látvány tárul szemünk elé a magasból.

A strand szombaton megnyitja kapuit a fürdőzni vágyók előtt, talán az időjárás is kegyes lesz.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában