A tettek számítanak igazán

2020.06.15. 15:04

Szabolcs még csak tizennégy éves, de már ezernél is több fát köszönhetünk neki

Mottója: tegyünk közösen egy szebb és tisztább jövőért!

Fotó: Borbély Szabolcs-archív

Egyre több alapítvány, közösség és magánszemély vállal szerepet a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Borbély Szabolcs, a 14 éves váncsodi lakos is úgy döntött, a környezetvédelemnek szenteli idejét. Hajdú-Bihar megyében 21 településen szervezett faültetéseket, összesen mintegy 1300 fát ültetett el az egyik alapítvánnyal tavaly ősszel.

Szabolcs a fiatal kora ellenére aktív szerepet vállal abban, hogy felhívja a figyelmet arra: csak tettekkel tehetünk a Földünkért.

– Váncsodnál a Kishortobágy szélére szerettem volna fákat ültetni, de mivel az állami tulajdonban van, hosszadalmas eljárás lett volna. Másnap beszéltem a polgármesterrel, tárgyaltam vele, hogy bocsásson rendelkezésre más célra nem használt földterületet, biztosítson munkagépet, termőföldet, hogy nálunk is megvalósulhasson a faültetés. A polgármester abszolút támogatólag állt az ügy mellé. Ez októberben meg is valósult, 60 darab fát ültettünk el, majd a megye további húsz településen, köztük Biharkeresztesen, Berettyóújfaluban, Debrecenben öt helyszínen folytattuk – osztotta meg a Naplóval Szabolcs.

Tenni szeretne

A 14 éves aktivista a nehéz gyermekkorára vezeti vissza a benne rejlő tenni akarást. Édesapjával él már hat éve.

– Koravén vagyok, mindig is inkább a felnőttekkel beszélgettem, nem értettem meg magam a saját korosztályommal. Úgy voltam vele, hogy ha elkezdek a környezetvédelemmel foglalkozni, legalább lekötöm magam. Néztem az embereket, akiknek nagy része semmit sem csinál, s közben egyre többet emlegették a természetvédelmet.

„Arra gondoltam, én szeretnék tenni a környezetért, ebből az anyagias világból egy kicsit ki kellene mozdítani az embereket”

– beszélt motivációiról Szabolcs, aki karitatív tevékenységet is folytatott már, egy nehéz körülmények között élő család számára szervezett gyűjtést. A váncsodi környezetvédő szerint a korosztálya kezd felébredni, ha valaki felszólal, az nekik is bátorságot ad.

– Szeretnék egy alapítványt létrehozni, további fákat elültetni, de emellett rászoruló családokon is segítenénk. Attól még, hogy nyomkodjuk a telefont, és kiírjuk, hogy klímaváltozás van, azzal nem tettünk semmit a Földért. A motyogás nem elég. De ha fát ültetünk, azzal már csinálunk valamit, igaz, kis dolog, de legalább teszel valamit – vallja Szabolcs. Megtudtuk azt is, hogy a fiatalember egyfajta példaképként tekint Greta Thunbergre, bár a svéd éghajlatváltozás-aktivista stílusa neki egy kissé agresszív.

KD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában