azonnal cselekedett

2020.06.04. 15:50

Megszólalt a fiatal mentőtiszt, aki szabadnapján élesztett újra egy járókelőt Debrecenben

Terdik Mártán kívül csak ketten álltak meg, hogy segítsenek a bajba jutott férfinak.

Fotó: Terdik Márta-archív

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldaláról indulva járta be az országot az a hír, mely szerint kedd délelőtt egy járókelőt élesztett újra egy szabadnapos mentőtiszt Debrecenben. Terdik Márta, a 27 éves mentőtiszt fiatal kora ellenére 2018 óta a Nyírábrányi Mentőállomás vezetője. A Napló kérésére elmondta, hogy történt a debreceni eset.

– Bevásárolni indultam Debrecenbe, a Rakovszky utcán láttam, hogy a zebra mellett gyülekeznek az emberek. Megállni nem tudtam azonnal, ami miatt elég sok kritikát kaptam, viszont én inkább a biztonságos megállást választottam, ezért gyorsan leparkoltam. Mikor odamentem a járdán fekvő férfihoz, már ketten telefonos kapcsolatban voltak a mentőszolgálattal, a kollégák ekkor mondták nekik, hogy újraélesztést kell kezdeni – idézte fel az eseményeket Terdik Márta, aki 2016-ban végezett a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, és már abban az évben elkezdett dolgozni az Országos Mentőszolgálatnál.

„Miután megvizsgáltam a 70 év körüli beteget, megállapítottam, hogy nincs légzése és keringése, ezért elkezdtem az újraélesztést. Perceken belül megérkezett a rohamkocsi, majd együtt folytattuk az újraélesztést. A küzdelem az idejében megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül sikerre vezetett, stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit a mentők”

- tette hozzá a mentőtiszt.

Fotó: Terdik Márta-archív

Sokan továbbmentek

Debrecen egyik igen forgalmas utcáján történt az eset, a mentőtiszten kívül mégis csak ketten álltak meg, hogy segítsenek a bajba jutott férfinak.

– A jelenlévő két úr nagyon segítőkész volt. Ez egy elég forgalmas útszakasz, de nem nagyon álltak meg az emberek, konkrétan több nézőn kívül a fent említett két úr segített az újraélesztésben, akiknek ezúton is köszönöm – mondta a mentőtiszt. Így folytatta:

„Ha nem ismeri a laikus, hogy mit kell csinálni egy ilyen helyzetben, a mentőszolgálat munkatársai telefonon lépésről lépésre elmondanak mindent. Igazából azzal követjük el a legnagyobb hibát, ha nem teszünk semmit”

– hangsúlyozta a Nyírábrányi Mentőállomás vezetője.

Márta rengeteg gratulációt kapott a közösségi oldalakon, s abban bízik, hogy az eset felhívja a figyelmet arra, hogy igenis merni kell elkezdeni az újraélesztést.

KD

Borítókép: Terdik Márta, a 27 éves mentőtiszt 2018 óta a Nyírábrányi Mentőállomás vezetője

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában