BroadCash

2020.06.10. 07:30

Két joghallgató hasznosan töltötte a kényszerű otthonlétet, podcastet indítottak – videóval

Patrikék szórakoztatva szeretnének tájékoztatni YouTube-on indított műsorukkal.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kovács Patrikban és Prislopan Patrikban nem csak a keresztnevük közös. Kovács Patrik a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, míg Prislopan Patrik a Queen Mary University of London egyetemen bank- és pénzügyjogi szakjogásznak tanul. A távolság viszont nem akadály, hiszen az elmúlt hetekben BroadCash néven saját műsort indítottak az interneten, amelyben elsősorban jogi és gazdasági témákat veséznek ki, más színes témákat is érintve.

Beszélgetések inspirálták

– Az államvizsgáim mellett indítottuk el a csatornánkat, ahová heti rendszerességgel töltünk fel tartalmakat. A karanténhelyzet alkalmas időnek tűnt arra, hogy a vállalkozói szellemünket is kibontakoztassuk – nyilatkozta a Naplónak Kovács Patrik, aki röviden össze is foglalta a mottójukat: céljuk a szórakoztatva informálás. Hozzátette, a baráti kapcsolatuk a Debreceni Egyetemhez köthető, hiszen műsorvezető társa is a cívisvárosban kezdte a tanulmányait korábban. – A podcast létrejöttét az egymással folytatott, mindennapos beszélgetések inspirálták, melyekről úgy gondoltuk, hogy talán másokat is érdekelhetnek. Ha ebből még tanulni is tudnak a hallgatók, az egy külön plusz számunkra – tette hozzá Prislopan Patrik.

De mi is az a podcast? Az elnevezés az angol közvetíteni és sugározni szavak összekapcsolásával jött létre. Lényege, hogy a műsorkészítők egy rádiós műsort tesznek közzé a hallgatóságnak, amelyet a legnépszerűbb zene- és videómegosztó portálokra töltenek fel. A formátum egyszerű, s napjainkban már valamennyi internethasználó készíthet podcastet, hiszen néhány programon túl csak mikrofonra és érdekes témákra van szükség.

Fotó: Prislopan Patrik-archív, Kovács Patrik-archív

Érdekességnek számíthat, hogy a két joghallgató az idehaza kevésbé népszerűbb audió típust választotta az elterjedtebb videóblogokhoz képest. – Ennek nagyon egyszerű oka van. A legfőbb, hogy közöttünk 2700 kilométer a távolság, emiatt pedig nehezebb lenne egy minőségibb filmes tartalmat rögzíteni. Nincs kizárva azonban, hogy ha hazalátogatok, összeülünk egy „videós podcastre” is – válaszolta Prislopan Patrik. Kovács Patrik hozzáfűzte, szerintük a mai rohanó világban sokkal fogyaszthatóbb, ha az emberek csak hallgatják az adásokat, mivel a mondanivalót így is közvetíteni tudják.

Témákra bontják

A műsoruk eddig három részt ért meg, és a szakmai eszmecsere mellett nagyobb réteghez szóló híreket is megvitattak. Utóbbira példa az amerikai rapper, Drake legutóbbi albumának s az általa képviselt trap műfajnak a kiértékelése, amely remekül megfért egy podcasten belül többek között a magyar és brit felsőoktatási rendszer bemutatásával.

– A programjainkat a jövőben mindenképp tematizálni fogjuk. Az első részben tulajdonképpen csak egy kis bemutatkozó beszélgetést szerettünk volna készíteni. Sokkal emberközelibbnek érezzük, ha a hallgatóink meg tudnak minket ismerni, s nem tömény „szakmázgatással” kezdünk rögtön az elején. A szakmai topikok mellett természetesen megmaradnak majd ugyanúgy a beszélgetős, „témázgatós” tartalmaink is – mondta Kovács Patrik. Műsorvezetőtársa hozzátette, az első adásban ismertették a két fő irányt, ami a pénzügyi és a jogi vonal. – A második részben már közelítettünk ezekhez, viszont a következő hetekben elindítjuk tematikus műsorainkat, melyekkel kitöltjük majd a csatorna szakmai részét – fűzte hozzá Prislopan Patrik, majd megjegyezte, a projekt része, hogy a Londonban élő ismerőseire gondolva angol nyelvű adások is várhatók a BroadCash csatornán.

Nem karanténhóbort

Az elmúlt hetek karanténhelyzete sok embert sarkallt arra, hogy új hobbit keressen, vagy régen dédelgetett álmait a lehetőségekhez mérten megélje. – Annyit biztosan el tudunk mondani, hogy a karantén után is folytatni fogjuk. Sok műsorötlet van a fejünkben, amit még idő hiányában nem tudtunk felvenni – válaszolta Prislopan Patrik a Napló azon kérdésére, hogy a jövőben hogyan tekintenek a podcastre. – A magunk szórakoztatása mellett ez egyébként kiváló önfejlesztési lehetőség is – jegyezte meg Kovács Patrik.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában