fő az egészség!

2020.06.13. 15:15

A kicsik és a nagyok is megmozdultak Halápon

Ingyenes tüdőszűréssel várták a helyieket a halápi egészségnapon.

Fotó: Kiss Dóra

Fotó: Kiss Dóra

Ugrálóvár, prevenciós sátrak, tüdőszűrő busz és zumbázó gyerekek töltötték meg szombat délelőtt a halápi sportpályát. A Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület idén immár harmadik alkalommal szervezte meg az egészségnapot a helyi közösség számára.

– Eddig minden alkalommal fent voltunk a régi iskolában, ami az egyesületünk telephelye. Most a járványügyi helyzet miatt ott nem tudtuk megtartani, de nem szerettük volna, hogy elmaradjon ez a nap. Megmozgattuk a városban a többi civil szervezetet, tőlük kértünk segítséget – mondta el a Naplónak Berekméri Dalma, a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke. Több szervezet is csatlakozott hozzájuk, így igen változatos és színes programok kínáltak a kilátogatóknak.

– A mai napnak a fénypontja a tüdőszűrő busz. Amikor megrendeltük a buszt, akkor még nem tudtuk, hogy lesz ez a vírus, de azt gondolom, kimondottan jókor van körünkben. A Halápon élőknek nehézkes a vizsgálatokra való bejárás, van, aki nem is tud, nem is szeretne menni. Pénzbe kerül a tüdőszűrés, de most itt ingyenes. Van, akinek munkahelyen szükséges, akad olyan, aki csak arra kíváncsi, hogy hol tart az egészségi állapota – mutatott rá a Berekméri Dalma.

Bevezették az ivóvizet

Gyógytorna, zumba, vércukor-, és vérnyomás mérés, kézműves foglalkozások és interaktív játékok is várták a kicsiket és nagyokat, akik örömmel csatlakoztak a közös tornához, mókázáshoz. A rendezvényen Pósán László országgyűlési képviselő is részt vett, aki elmondta, három szempontból is fontos a halápi egészségnap.

– Az egyik az, hogy ma van a védőnők napja, ilyen értelemben az egészségnapon köszöntjük a védőnőket is, akik a családok legdrágább kincsét, a gyerekeket az első hetekben, hónapokban pátyolgatják és segítik. A másik ok, amiért ez a mai alkalom egy kicsit rendhagyó az az, hogy magunk mögött tudhatunk egy nagy járványt, még sajnos nem száz százalékosan, de talán a nagyján túl vagyunk. Ez az időszak még inkább ráirányította a figyelmet az egészség fontosságára – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hozzátette: – A harmadik tényező pedig hogy elkészült immár a Nagycserére és Halápra vezető ivóvízvezeték, ennek a műszaki átadása már megtörtént, jelenleg zajlanak a rákötések. Az, ami hosszú-hosszú idők óta az ittenieknek egy vágyott, ám szinte nem is remélt álma volt, most megvalósult. Nem volt egyszerű, műszakilag is nagy kihívást jelentett a beruházás, hiszen többek között komoly távolságokat kellett áthidalni, másrészt a kivitelezés költsége is igen magas volt, ehhez szükség volt kormányzati, költségvetési támogatásra is – ismertette Pósán László.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában