együttműködnek

2020.06.16. 16:08

A Debreceni Egyetemmel is összefogott a Microsoft

A cél az, hogy minél több nagy társadalmi hasznosságú alkalmazás születhessen Magyarországon.

GYT

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program létrehozásával a Microsoft Magyarország stratégiai együttműködést indított a vezető magyar egyetemekkel, így a Debreceni Egyetemmel is. Az együttműködés részleteit egy kerekasztal-beszélgetés részeként mutatták be kedden.

Elsőként prof. dr. Pintér Ákos köszöntötte a konferencia résztvevőit, és beszédében többek között hangsúlyozta az egyetem sokszínűségét és jelentőségét. – A Debreceni Egyetem Magyarország egyik legszélesebb oktatási-kutatási portfólióval rendelkező felsőoktatási intézménye. Küldetésnyilatkozatában deklarált fókuszterülete az egészségipar, emellett az elmúlt években a városba érkező iparvállalatok igényeihez igazodva egyre nagyobb szerepet kap a gép- és járműipar.

„Ezen tudományterületek fejlesztése elképzelhetetlen az informatika legkorszerűbb eszközeinek és technológiáinak a kiaknázása nélkül”

– fogalmazott Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese. Hozzátette: A Microsoft kifejezetten jó partner a tudás elterjesztésében.

Kilátásban a sikeres fejlesztések

– A Microsoft Magyarország törekvése az, hogy a legmodernebb technológiák, amelyek a tudományt is hatékonyan segítik, mindenkihez eljussanak Magyarországon. A Mesterséges Intelligencia Tudásközpontok révén nemzetközi tapasztalatokat, a legmodernebb technológiáinkat és az ezek használatához szükséges tudást tesszük elérhetővé Magyarországon is, hogy a tehetség és a tudás találkozásából sikeres fejlesztések szülessenek – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási üzletágának vezetője.

Az eseményen részt vett továbbá prof. dr. Hajdu András, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának dékánja, prof. dr. Barta Zoltán, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar egyetemi tanára, valamint dr. Emri Miklós, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Klinikai Központ tudományos főmunkatársa is. Arról, hogy a mesterséges intelligencia milyen módon jelenik meg a különböző képzésekben és területeken, előadás formájában tájékoztatták a résztvevőket.

A Mesterséges Intelligencia Tudásközpontok jelenleg a Debreceni Egyetem mellett a Budapesti Gazdasági Egyetemen, a Pécsi Egyetemen, valamint további öt egyetemen működnek. A hálózatot a Microsoft Magyarország az oktatók számára biztosított képzésekkel és speciális tananyaggal támogatja.

GyT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában