Ha két szomszéd összefog

2020.05.11. 07:30

Illegális hulladék borzolja a kedélyeket Szikigyakornál

Használt pelenka, cigarettacsikkek, alumíniumdobozok, eldobott műanyag lavór és más háztartási hulladékok. Többek között ezekkel találkoztunk, amikor ellátogattunk Szikigyakorra a Napló egyik olvasójának megkeresése nyomán.

Fotó: Kiss Annamarie

Szikigyakor a Külső Sámsoni út két oldalán fekszik, s a debreceni oldalról a Gáspár György-kert, míg Hajdúsámson felől Sámsonkert határolja. A helységben – melyet a cívisváros felől dombos, közvilágítás nélküli földutakon lehet megközelíteni – az ápolt családi telkek mellett a tanyavilág látványa tárul az arra látogatók elé. Ottjártunkkor alkalmi túravezetőnk Gergely József volt, aki jó ideje a szikes földjéről elnevezett területen él. Elmondása szerint a lakók nagyon összetartók és barátságosak, de az illegálisan lerakott hulladék jelentősen mérgezi a külvárosi légkört.

– Lesz még ennél különb is – figyelmeztetett minket az autóban ülve Gergely József, amikor rácsodálkoztunk az egyik erdő övezte földút melletti szemétkupacra. Megállapítása igaznak bizonyult, hiszen az egymást követő kisebb rakások a közeli csatornánál végződtek.

A többzsáknyi, láthatóan pár napja eldobott, italosdobozokat és csomagolásokat is tartalmazó hulladékot vélhetően a környékbeli kóbor kutyák már megbolygatták, így több tízméteres sávban hevert szanaszét az ismeretlen eredetű szemét.

A helyiek tehetetlenek

A lakos elmondása szerint a környék alapvetően gondozott. A csatornát gyakran kaszálják az illetékesek, de a szemét mégis visszatérő jelenség. Gergely József meglátása szerint ez azért is bosszantó, mert javarészt rendezett porták alkotják a körzetet, mégis azt valószínűsítik a helyiek, hogy valamelyik környékbeli házból érkezhetnek a nem kívánt szennyező csomagok. A látottakat az a tény is tetőzi, hogy Szikigyakor ezen részén nem csak emberek élnek. Látogatásunkkor az erdő melletti földúton frissnek látszó őznyomok kísérték a csatorna vonalát. Gergely József elmondta, hogy a szomszédságában van olyan, aki korábban szemtanúja volt annak, hogy valaki kocsival szállítja a szemetet az erdőbe, ám az ügyben a rendőrség részéről érdemi hatósági intézkedés nem történt. Felhívta a figyelmünket egyúttal arra is, hogy a hulladékkal kapcsolatban más anomáliák is megfigyelhetők.

Gergely József | Fotó: Kiss Annamarie

Szelektív gyűjtés híján

Gergely József megjegyezte, Szikigyakor ivóvize nem túl jó minőségű, ezért azt kevesen is fogyasztják. Szerinte ez hozzájárul ahhoz, hogy a környékbeliek sok PET-palacknyi szemetet halmoznak fel. Hozzáfűzte, ha nyolcszáz fővel és csak napi két palackkal számolunk, akkor havonta az is jelentős mennyiség, főleg úgy, hogy a területen nincs lehetőség a hulladék szelektív gyűjtésére. Mint elmondta, ha neki Debrecen belvárosa felé van dolga, akkor ő keres egy kijelölt konténert, de sok szikigyakorinak erre nincs lehetősége. Más opció hiányában így az alumínium- és műanyag dobozok is a kommunális szemét között végzik. Gergely József úgy véli,

a lakók zöme hiába próbál ökológiailag felelős lenni, nincs lehetőségük ennek megfelelően cselekedni.

Közös probléma, közös megoldás

A tapasztaltak birtokában megkerestük Debrecen és Hajdúsámson önkormányzatát, milyen megoldás várható az ügyben. – Mindig is szívügyünk volt a tiszta környezet – osztotta meg a Naplóval Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere, majd hozzátette: folyamatosan harcolnak a megnevezett probléma ellen. A két „szomszéd” válaszából kiderült, hogy bár a szennyezett rész határterület, az egyeztetések után mindkét város vezetősége megkezdte a Szikigyakor környéki illegális hulladék elszállíttatását. A debreceni polgármesteri hivatal a lapunknak küldött válaszában arról tájékoztatott, hogy a hivatal zöldterületi osztálya a szolgáltatóval együttműködve vizsgálja a településrészen a szelektív hulladéklerakó sziget kialakításának lehetőségét, s a jövőben is figyelemmel fogják kísérni a helység szemeteléssel kapcsolatos fejleményeit.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában