évforduló

2020.05.08. 07:30

Ötven éve nyílt meg a debreceni Újvigadó

A nagyerdei „vendéglátó kombinát” látogatóit étterem, önkiszolgáló büfé, terasz, cigány- és tánczenekar is szolgálta.

Fotó: Csobaji Előd archívuma

Csaknem 43 éven át, 1970. május 8-tól a 2013 szeptemberében elkezdett lebontásáig volt a szórakozás és töltekezés otthona az az emlékezetes létesítmény, mely az állatkert, a strand és a stadion között terült el.

A Pallagi úti, csigalépcsős épületegyüttes szorosan kapcsolódott egy másik kultikus kirándulóhelyhez: a csónakázóhoz. Voltak itt felejthetetlen esküvők, Loki-meccs utáni ünneplések és fürdések, valamint koncertek is, ugyanakkor sokan látogatták a hátsó „Redőnyt” is, míg mások a Kiri-Giri korszakát zárták a szívükbe.

Fotó: Hapák József archívuma

Fedett és nyitott terasz

Azon a területen, a régi Leveles Csárda helyén és a csónakázó egyik feltöltött részén épült meg az új Nagyerdei Vigadó. A Hajdú-bihari Napló 1970 áprilisi cikke a közelgő nyitás alkalmából arról is beszámolt, hogy a vendéglátó egység a Debreceni Tervező Vállalat elképzelése alapján, a Hajdú-Bihar Megyei Állami Építőipari Vállalat (HÁÉV) kivitelezésében 14 millió forintos beruházással készült el.

Fotó: Napló-archív

A 600 adagos konyhával és 1000 ülőhellyel is felszerelt vendéglátóipari kombinát földszintjén étterem, különterem, büfé, szociális és gazdasági helyiségek is voltak, míg az emeleten presszó, fedett és nyitott terasz is működött. A földszinten a tervek szerint cigány-, az emeleten tánczenekar szórakoztatta a kikapcsolódni vágyókat. A beharangozó úgy fogalmazott, hogy az Újvigadót várhatóan május 1-jén adják át a forgalomnak.

Fotó: Napló-archív

A régit le akarták bontani

Ehhez képest – talán „az imperialisták megtévesztése érdekében” – majd csak a Napló 1970. május 9-i számában található a következő Újvigadó-cikk. Ez a tudósítás arról szól, hogy aznap megnyitják a létesítményt a vendégek előtt, az előző napon pedig megtörtént a hivatalos átadás.

A fényképes írás elöljáróban felelevenítette, hogy akkor csaknem 150 évvel ezelőtt épült fel a debreceni Nagyerdőn a Vigadó. Gyorsan a helybeliek kedvence lett. Később, amikor itt székelt a Kossuth-kormány, sok politikai szócsatának volt a színhelye a mulatságok épülete.

Az anyagban itt egy döbbenetes kijelentés olvasható: Azóta az idő vasfoga alaposan kikezdte, nemsokára le is bontják. (Szerencsére végül nem így történt.)

De Régi Vigadó helyett, a tóparton ott áll már az Újvigadó – jelezte a Napló-cikk. Az 1970. május 8-i ünnepélyes átadáson a meghívott vendégek között volt Karakas László, a megyei pártbizottság első titkára, dr. Ambrus István, a megyei tanács vb-elnöke, dr. Ács István, a Debreceni Városi Tanács vb-elnöke, valamint a testvéri kereskedelmi vállalatok képviselői is.

Egyszerre 1200 vendég

A beszámolóból az is megtudható, hogy az Újvigadót Mikolás Tibor Ybl-díjas mérnök tervei alapján, az ÉVM Hajdú-Bihar Megyei Állami Építőipari Vállalat dolgozói építették. Az ünnepségen Vég László, a Vendéglátó Vállalat igazgatója a rövid üdvözlő beszédében azt is hangsúlyozta, hogy a több mint 14 millió forintos költséggel létesült vendéglátó kombinát korszerű berendezésekkel várja a vendégeket.

Fotó: Napló-archív

A több mint 1200 szórakozni vágyó befogadására alkalmas komplexumban a családi rendezvényekre különtermet biztosítottak, de az Újvigadóhoz III. osztályú önkiszolgáló helyiség is csatlakozott. Akkor az étterem és a presszó 10-től éjfélig tartott nyitva, szombaton és vasárnap pedig hajnali 4 óráig.

Fotó: Napló-archív

Park és vízi ködszínház

Az utolsó időkben többnyire már csak a hátsó presszó működött az Újvigadó épületegyüttesében. A csónakázó vendégei a tavon különleges vízibicikliket és jet-skiket, a parton pedig bringó-hintót is használhattak, végül azonban ezek fölött is eljárt az idő. Volt itt egy föld alatti, kerek illemhely is, de azt is lebontották.

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

A területen 2014 óta mélygarázs, vízi ködszínház és park is található, valamint a szomszédban az új Nagyerdei Stadion.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában