szép helyezés

2020.04.22. 14:23

THE-rangsor: a top 50-ben a Debreceni Egyetem

Az Egészség és jóllét kategóriában elért 44. helyezéssel a legjobb hazai felsőoktatási intézmény lett, és másik három területen is a világ legjobbjai között végzett a Debreceni Egyetem a Times Higher Education legújabb, az egyetemek társadalmi és gazdasági hatását elemző Impact Ranking listáján.

Fotó: Vass Attila, archívum

A neves brit rangsorkészítő Times Higher Education legfrissebb listája, az Impact Ranging az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai mentén rangsorolja a felsőoktatási intézmények társadalmi és gazdasági szerepvállalását, valamint hatásait. A Debreceni Egyetemet a 17 közül 4 kategóriában vizsgálták, s valamennyiben a legjobbak között kapott helyet. Az Egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) területen 620 egyetem közül legjobb magyar felsőoktatási intézményként a 44. helyet érte el, míg a rangsorban először szereplő Élet a víz alatt (Life Below Water) kategóriában 242 intézmény közül az 54. lett – írja a hirek.unideb.hu.

- A Debreceni Egyetem stratégiai fókuszterülete az egészségipar, kiemelt figyelmet fordítunk az orvos- és a hozzákapcsolódó élet- és egészségtudományi oktatásra, kutatásra.

„A mostani koronavírus-járvány is felhívja a figyelmet, milyen fontos, hogy a tudásközpontnak számító felsőoktatási intézmények jelentős energiákat összpontosítsanak az orvostudományi és egészségipari kutatásokra, az eredmények pedig a társadalom számára is elérhetőek, hasznosak legyenek”

– fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Az intézmény a 101-200. helyre került a Minőségi oktatás (Quality Education – 676 intézmény) és Együttműködés a célokért (Patnership for Goals – 806 intézmény) kategóriákban. Az elért eredmények alapján összesítésben a Debreceni Egyetem a 201-300. kategóriában foglal helyet.

Bács Zoltán kancellár szerint a Debreceni Egyetem teljesítményében meghatározó szerepet játszik a kiterjedt kapcsolati rendszer, amely révén megvalósulnak az intézmény harmadik missziós célkitűzései, legyen szó, akár az ipar- és gazdaságfejlesztés, az orvosi ellátás, az egészségügy, vagy éppen a sport és a kultúra területéről.

A nemzetközi rangsor készítői az Egészség és jóllét területén figyelembe vették az egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók számát, arányát a teljes hallgatói létszámhoz viszonyítva, az egészségügyi kutatásokat, ipari együttműködéseket, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó infrastruktúrát: az egyetemi sportpályákat és -létesítményeket (egyetemi sportkomplexum, DESOK, SET-központ, Unifit). A Minőségi oktatás témakörben többek között a gyermekkori oktatáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó kutatásokat, a tanárképzésben diplomát szerzők, valamint a hallgatók között az első generációs értelmiségiek arányát vizsgálták. Az Élet a víz alatt kategóriában a témához kacsolódó kutatások, a vízi ökoszisztémákhoz fűződő oktatási és tudományos tevékenység, a vízre veszélyes hulladék ártalmatlanítása, valamint a helyi vízi ökoszisztémák fenntartása is szerepet játszott a pontszám kialakításánál, míg az Együttműködés a célokért kategóriában az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz kapcsolódó oktatási, kutatási és társadalmi szerepvállalási tevékenységet vizsgálták.

A lista élén az új-zélandi University of Auckland, valamint az ausztrál University of Sydney és Western Sydney University végzett. Az Egészség és jóllét kategóriában az ír RCSI University of Medicine and Health Sciences, az ausztrál La Trobe University és tajvani China Medical University (Taiwan) került fel a dobogóra. Hazai intézmények közül a Debreceni Egyetem mellett a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Széchenyi István Egyetem került fel a Times Higher Education legfrissebb rangsorára.

A teljes lista elérhető a Times Higher Education weboldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában