bizonytalan helyzetben

2020.04.11. 17:39

Így is készülnek az érettségire

Mindenkinek más a mércéje, képességei­től, tudásától függ, melyik tantárgytól tart a legjobban, mindazonáltal a matematika nem sorolható a könnyebbek közé. Bár bizonytalan a helyzet, a pedagógusok folyamatosan készítik fel a diákokat a középiskolai éveket lezáró vizsgára.

Szilágyi Kata, a BSZC Karacs Ferenc Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának matematikatanára osztotta meg a Naplóval, hogyan készít fel két csoportban, összesen 23 diákot a matematikaérettségire.

– A végzősök azok, akiknek a helyzete elég bizonytalan és kétségbeejtőnek tűnik, de készülünk az érettségire.

„Bárhogy is döntenek, bármilyen formája legyen a vizsgának, igyekszünk maximálisan teljesíteni”

– hangsúlyozta Kata.

– E-mailen fogadom a gyerekek beadandóit, a házi feladatokat, az órai munkát, sőt, a dolgozatot is idekérem. Nyitottunk egy Google-tantermet, ahova minden diákom órarend szerint bejelentkezik, ha van kérdés, akkor megbeszéljük, a tananyagot is ide töltöm fel. A KRÉTA rendszerben küldöm a közérdekű üzeneteket – részletezte a pedagógus.

Ha kell, videóra veszi

Fotó: Szilágyi Kata

A hivatalos felületeken túl messengercsoportot is létrehoztak a diákok bevonásával, a két végzős osztály mellett nyolc matematikacsoportot kezel. Itt a tantárggyal kapcsolatos, aktuális kérdéseket beszélik meg.

– Az interneten nagyon jó magyarázó anyagokat lehet találni, de ha ez nem működik, akkor egy mintapéldán keresztül videóra veszem egy-egy feladat megoldását, azt küldöm el a gyerekeknek. Mindaddig, amíg megnyugtató választ nem küldenek vissza, újra és újra próbálkozunk – ismertette módszerét Kata.

Az oktatás alapesetben a személyes kontaktuson alapul, a jelenlegi helyzetben azonban az életszagú visszajelzések elmaradnak. Viszont a matematika egyes részeihez hatalmas segítség lenne a közvetlen metakommunikáció, mely a tantermek falai között a kihívást jelentő feladatok megértését segítette. A jelenlegi helyzet ezért is állítja a gyerekeket újabb próbatétel elé.

A trigonometria a mumus

– A trigonometria az egyik legrémisztőbb témakör a diákok számára. Pont abban az időszakban jött ez a helyzet, amikor már a végzősökkel ismételtünk. De milyen a végzős gyerek? Ha fegyvert tartanak a fejéhez, akkor is azt mondja, hogy ilyet biztos nem tanultunk. A trigonometria esetén is igyekszem az egyszerűbb feladatokat adni először, majd megyünk a bonyolultabbak felé – beszélt a módszeréről Szilágyi Kata, aki szerint egyre több szülő vesz részt ebben a munkában.

„A gyerekek először nem vették komolyan, de ahogy telik az idő, rájöttek, hogy ez nem egy előrehozott tavaszi szünet.”

Abban erősítem őket, hogy folyamatosan kell tanulni, mert az a cél, hogy érvényes legyen a tanév, és ha lesz érettségi, akkor felkészültek legyenek. Úgy gondolom, bármilyen módot találjanak ki az érettségire, a gyerekek nem lehetnek szenvedő alanyai, akik rendesen dolgoztak, azoknak sikerülnie kell – vallja Kata.

Bizonytalan helyzetben vannak

Az iskola néhány végzőse megosztotta a Naplóval, hogyan hat a jelenlegi helyzet a felkészülésre.

– Az emelt szintű testnevelés-érettségi gyakorlati vizsgájára nem tudunk kellő tapasztalatot szerezni a tornaszereken. Számomra a matematika a legnehezebb, de szerintem nem vagyok vele egyedül, hiszen szükség van arra, hogy a diák ott üljön a padban, a tanár pedig a táblánál magyarázza el az anyagot – tudatta Elek Ágnes, 12. c osztályos tanuló. Hozzátette: – Mint minden végzős, én is nagyon vártam már a bolondballagást, majd az azt követő ballagást. Jó lett volna még egyszer, utoljára együtt lenni az osztályommal.

– Úgy gondolom mindannyiunk számára nehéz időszak ez, hiszen magunkért vagyunk felelősek. Az iskola bár bezárta kapuit, az élet megnyitott előttünk egy újabbat. Ez az időszak az önálló tanulásé, ami mindenképp megnehezíti számunkra az érettségire való felkészülést. A helyzetünk bizonytalan jelenleg, ami aggodalommal tölt el a továbbtanulást illetően is. A matematikára, illetve a szakmai tantárgyakra való felkészülés sokkalta nehezebb. Szerencsére tanáraink készségesek, megértők velünk szemben – beszélt a jelenlegi helyzetről Marosi Tímea, 12. d osztályos tanuló.

Kiss Dóra

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek a javaslatok születtek az érettségi vizsgákkal kapcsolatban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában