járvány idején

2020.04.21. 10:01

Az élet sok területén segítenek

Tégláson nem állt le az ivóvíz- és szennyvízhálózat bővítése, a területeken folyamatosan dolgoznak.

Fotó: Kerekes-Bíró Éva

A településen jelenleg tíz ember van hatósági házi karanténban, főleg külföldről hazatért lakosok. A kijárási korlátozás betartásának érdekében továbbra is számíthatnak az idősek a helyi önkormányzat gondoskodására: étel házhoz szállításával, gyógyszer kiváltásával, vagy bevásárlással, sőt amikor városi földeken és fólia sátrakban egy-egy termény beérik, friss zöldséget is kapnak. A városi konyha továbbra is működik, jóllehet kevesebbet kell most főzni, de így is jelentős számú gyermek és vendég étkezőnek biztosítanak meleg ebédet. Téglás Város Önkormányzata számára különösen fontos a körültekintő szociális segítségnyújtás, ezért a járványügyi helyzet miatt kilencvenen kaptak rendkívüli településtámogatási juttatást. Tovább folytatódik a több mint egy hónapja elkezdődött házi segítségnyújtás, az igények felmérése többször megtörtént, jelenleg is folyik. A városban működő szociális gondozási központ munkatársai pedig ellátják az időseket.

Alapos előkészítés után

Miután három héttel ezelőtt minden téglási háztartásba eljuttatott az önkormányzat támogatásaként egy magas hőfokon mosható textil szájmaszkot, a napokban az újabb szájmaszk ajándékozást készítik elő. A folyamatosan érkező kérelmek nyomán „Maradj otthon! – Termelj otthon!” programban újabb adag vetőburgonyát és dughagymát osztottak ki a lakosok között. A mezőgazdasági munkák teljes kapacitással haladnak, a napraforgóvetés talaj-előkészítését végzik éppen. Szabadföldön nagy területen káposzta palánták és vöröshagyma, fátyolfólia alatt pedig újburgonyának való növekszik. A paprika, paradicsom és uborka palánták még kis csészékben fóliasátrakban várják az átültetést, de a zöldborsó és a káposzta már javában nő a fóliában.

– A mindennapi élet fontos része, hogy nem állt le az ivóvízhálózat- és a szennyvízhálózat bővítése, a területeken folyamatosan dolgoznak, sőt előre nem látható meghibásodás miatt felújított az önkormányzat egy régebbi nagy szennyvíz-átemelőt. A hulladékszállítás minden területen működik, és konténerek kihelyezésével készül a város a tavaszi hulladék begyűjtésére – tájékoztatott Szabó Csaba polgármester. Tőle tudtuk meg, hogy a város működéséhez szükséges döntéseket jelenleg ő maga hozza meg, bevonva az előkészítésbe a képviselő-testület tagjait. A képviselők interneten keresztül kapják meg az előterjesztéseket, a javaslataikat figyelembe veszi a döntéshozatalnál. Ez minden tekintetben akadálytalanul és szabályosan működik.

Pontos és hiteles információk

Szabó Csaba polgármester elmondta azt is, hogy számára kiemelten fontos a lakosság tájékoztatása. Napi szinten egyeztet a város intézményvezetőivel, az alapvető ellátást biztosító üzletek vezetőivel, és a gyógyszertár vezetőjével, valamint heti szinten, illetve szükség szerint egyeztet a Hajdu cégcsoport elnökével. Az önkormányzat megduplázta a nyomtatott helyi újság példányszámát, a lapot minden háztartásba eljuttatja. Emellett naprakész információkat tesz közzé a város hivatalos " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook oldalán és honlapján, mindkét internetes felület látogatottsága hatványozottan megnőtt az elmúlt egy hónapban, ami a közösségi összetartozás erősödésnek egyik megnyilvánulása.

Tégláson a cégek és az egyének is tesznek felajánlásokat a védekezés több területén is. A város közösségének ereje, egymás segítésének lehetősége az önkormányzat által létrehozott támogatási alap növekedésében is meglátszik: a számlára folyamatosan érkeznek a felajánlások.

Kerekes-Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában