hogy is van ez?

2020.04.24. 20:00

A járvány ideje alatt is vizsgáztathatjuk az autónkat?

A veszélyhelyzet a személyes okmányokat is érinti.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

A koronavírus okozta veszélyhelyzet kihirdetése óta a magyar kormány újabb és újabb rendeletekkel igyekszik segíteni a – kijárási tilalom értelmében – többnyire otthonukban tartózkodó lakosokat. Mivel a tömegközlekedés magában hordozza a fertőzés veszélyét, aki teheti, autóval jár. A Napló utánajárt, mi történik abban az esetben, ha az autón időközben lejár a műszaki, vagy ha épp most helyeznénk üzembe azt.

Nem kötelező a vizsga

A kivételes intézkedések értelmében a kormány az okiratok megújításának idejét is meghosszabbította. A 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet szerint „…a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek…”

Ez alapján tehát a műszaki vizsga sem kötelező azoknak, akiknek a koronavírus-veszélyhelyzet alatti időszakban járna le a forgalmi engedélye. Márpedig a jelen helyzetben az emberek többsége a gyógyszertárba, élelmiszerboltba, munkába menet is gépjárművet használ.

A szállítók, ételfutárok, kamionosok, de a rendőrség, mentőszolgálat vagy a tűzoltók is, szintén minden nap kénytelenek autózni. Így a gépjárműhasználat elkerülhetetlen a kijárási tilalom ellenére is. Fontos azonban kiemelni, hogy a cégekre, jogi személyekre nem vonatkozik a rendelet, tehát a céges és jogi személyek tulajdonában lévő gépjárműveket a műszaki vizsga lejártakor kötelező továbbra is vizsgáztatni.

Nincs se leállás, se halasztás

Az autózáshoz a szervizelés, a gépjárművek megfelelő műszaki állapota elengedhetetlen. Így a műszakivizsga-állomások – sok esetben csökkentett létszámmal – tovább működhetnek. Tóth Szabolcsot, a Debrecen Autó értékesítési vezetőjét kérdeztük a témával kapcsolatban:

– A szabályok értelmében lehetőség van műszaki vizsgáztatásra. Ez persze nem kötelező senkinek, hiszen a kormány lehetőséget adott a hosszabbításra. Nem kell attól félnünk, hogy igazoltatásnál kiszállítanak az autónkból, mert annak lejárt a műszakija. Ettől függetlenül a vizsgáztatás az előre eltervezett időpontoknak megfelelően működik, a forgalmi engedély megújítása mellett új autó első forgalomba helyezéséhez, külföldről behozott autó első magyarországi forgalomba helyezéséhez szintén biztosított. Utóbbi­akat ugyanis nem lehet helyettesíteni.

Felkészülten járnak el

Az értékesítési vezető hozzátette, a szervizek eleve elszigeteltebben dolgoznak más munkahelyekhez képest:

– A vizsgabázisra vagy a szervizbe – a koronavírustól függetlenül – az ügyfél nem léphet be. A szerviz balesetvédelmi szempontból egy ügyfelektől elzárt terület. Ettől függetlenül a bent lévő szerelőknek muszáj dolgozniuk a veszélyhelyzet során is.

„Az Országos Mentőszolgálat mentőautója egy dupla defekt esetén nem kaphatja azt a választ tőlünk, hogy majd megjavítjuk a koronavírus elmúltával! Kötelesek vagyunk megcsinálni.”

Természetesen csökkentett létszámmal működünk, szerelőink betartják a kért távolságot, a kesztyű szériatartozék a munkájuk során, és indokolt esetekben maszkot is húznak. Igyekszünk odafigyelni egymásra, és fontosnak tartjuk a koronavírus terjedésének megelőzéséhez szükséges óvintézkedések betartását. Ettől függetlenül, aki vizsgáztatni szeretne a veszélyhelyzet alatti időszakban, változatlanul megteheti a műszaki vizsgaállomások egyikén.

„Javaslom, hogy a magánszemélyek a halasztás ellenére is – ha egy mód van rá – végeztessék el a műszaki vizsgát, mivel a veszélyhelyzet lejárta utáni 15 nap kevés lehet!”

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában