közlekedés

2020.03.23. 14:06

Frusztráló kátyút temettek be a Füredi útnál

Az úthibára olvasónk hívta fel a figyelmet, happy end lett a történet vége.

Fotó: RA

Minden bizonnyal sok autóst bosszantó, mély kátyút ajánlott figyelmünkbe nem olyan túl rég egyik olvasónk. Az úthiba a Füredi úton található Malompark bevásárlóközpontból a főútra jobbra, kis ívben rávezető kanyarodósávban – egész pontosan a gyalogátkelő és a Füredi út között – tette próbára a sofőrök türelmét, levélírónk szerint már „egy éve”.

Fotó: RA

Az elmúlt hetekben mi is kilátogattunk a helyszínre, és azt tapasztaltuk, hogy bár az úthiba a kanyarív közepén húzódik, az elágazás közelében töltött tíz percünk alatt a sofőrök nagyjából fele belehajtott. Volt olyan autós, akit az ott érvényben lévő elsőbbségadási kötelezettség első kerékkel a kátyúban kényszerített megállásra, így ő csak nagyobb gázadással tudott továbbindulni, amikor már szabad volt előtte a pálya.

Fotó: RA

Volt, nincs

A legmélyebb pontján ránézésre 8-10 centiméternyi szintkülönbségű úthibával kapcsolatban megkerestük a debreceni polgármesteri hivatalt, a bevásárlóközpontot és a 33-as főút kezelőjét, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is. A Közút arról tájékoztatott, hogy a kanyarodósáv nem az ő kezelésükben van, hozzájuk a gyorsforgalmi utak (kivéve az M5 és M6), illetve a településeket összekötő fő- és mellékutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai tartoznak. A Malompark válasza szerint az ő telekhatáruk a Füredi út járdalétesítményhez közelebb eső vonaláig tart, a hivatal tájékoztatásában viszont az áll, hogy a bevásárlóközpontok parkolói magánterületen vannak, s ezeknek, valamint azok útcsatlakozásainak az érintett ingatlantulajdonosok a kezelői, ezért az említett területeken a burkolati hibák kijavítása nem az önkormányzat feladata.

„Ennek ellenére – kizárólag a jelenlegi, rendkívüli helyzetben megnövekedett vásárlói forgalomra tekintettel, a probléma mihamarabbi megoldása érdekében – a debreceni polgármesteri hivatal március 17-én intézkedett, s az említett úthibát kijavíttattuk” – közölték.

És valóban, a kátyú, ahogy az az egy nappal későbbi, március 18-án készült képünkön is látszik, eltűnt.

Fotó: RA

400 millió

Mint arra a polgármesteri hivatal válaszában kitér, Debrecenben összesen mintegy 530 kilométer hosszú önkormányzati fenntartású szilárd burkolatú út van. A tavasz folyamán először a közösségi közlekedési útvonalak és a főbb gyűjtőutak úthibáinak lokális javítása történik meg, a lakótelepi szervizutak kátyúzására ezeket követően kerülhet sor.

„Évente több ezer kisebb-nagyobb kátyú keletkezik, ami összesen közel 900 köbméter aszfalt bedolgozását igényli. Debrecen városa törekszik arra, hogy az önkormányzati kezelésben lévő utak folyamatosan megfelelő, közlekedésre alkalmas állapotban legyenek, ezért önkormányzatunk a költségvetés által biztosított forrásokból évente mintegy 300 millió forintot költ kátyúzási munkálatokra. 2020-ban a költségvetésben összesen 400 millió forint áll rendelkezésre a kátyúzási munkálatok elvégzésére” – áll a hivatali tájékoztatásban.

Egy-egy útszakasz átfogó, nagyfelületű megújítása azonban jelentős költséggel jár, ezért azt sokszor több évet felölelő felújítási programok keretében tudnak megvalósítani, mutattak rá.

RA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában