közlekedés

2020.03.23. 14:06

Frusztráló kátyút temettek be a Füredi útnál

Az úthibára olvasónk hívta fel a figyelmet, happy end lett a történet vége.

Fotó: RA

Minden bizonnyal sok autóst bosszantó, mély kátyút ajánlott figyelmünkbe nem olyan túl rég egyik olvasónk. Az úthiba a Füredi úton található Malompark bevásárlóközpontból a főútra jobbra, kis ívben rávezető kanyarodósávban – egész pontosan a gyalogátkelő és a Füredi út között – tette próbára a sofőrök türelmét, levélírónk szerint már „egy éve”.

Fotó: RA

Az elmúlt hetekben mi is kilátogattunk a helyszínre, és azt tapasztaltuk, hogy bár az úthiba a kanyarív közepén húzódik, az elágazás közelében töltött tíz percünk alatt a sofőrök nagyjából fele belehajtott. Volt olyan autós, akit az ott érvényben lévő elsőbbségadási kötelezettség első kerékkel a kátyúban kényszerített megállásra, így ő csak nagyobb gázadással tudott továbbindulni, amikor már szabad volt előtte a pálya.

Fotó: RA

Volt, nincs

A legmélyebb pontján ránézésre 8-10 centiméternyi szintkülönbségű úthibával kapcsolatban megkerestük a debreceni polgármesteri hivatalt, a bevásárlóközpontot és a 33-as főút kezelőjét, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t is. A Közút arról tájékoztatott, hogy a kanyarodósáv nem az ő kezelésükben van, hozzájuk a gyorsforgalmi utak (kivéve az M5 és M6), illetve a településeket összekötő fő- és mellékutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai tartoznak. A Malompark válasza szerint az ő telekhatáruk a Füredi út járdalétesítményhez közelebb eső vonaláig tart, a hivatal tájékoztatásában viszont az áll, hogy a bevásárlóközpontok parkolói magánterületen vannak, s ezeknek, valamint azok útcsatlakozásainak az érintett ingatlantulajdonosok a kezelői, ezért az említett területeken a burkolati hibák kijavítása nem az önkormányzat feladata.

„Ennek ellenére – kizárólag a jelenlegi, rendkívüli helyzetben megnövekedett vásárlói forgalomra tekintettel, a probléma mihamarabbi megoldása érdekében – a debreceni polgármesteri hivatal március 17-én intézkedett, s az említett úthibát kijavíttattuk” – közölték.

És valóban, a kátyú, ahogy az az egy nappal későbbi, március 18-án készült képünkön is látszik, eltűnt.

Fotó: RA

400 millió

Mint arra a polgármesteri hivatal válaszában kitér, Debrecenben összesen mintegy 530 kilométer hosszú önkormányzati fenntartású szilárd burkolatú út van. A tavasz folyamán először a közösségi közlekedési útvonalak és a főbb gyűjtőutak úthibáinak lokális javítása történik meg, a lakótelepi szervizutak kátyúzására ezeket követően kerülhet sor.

„Évente több ezer kisebb-nagyobb kátyú keletkezik, ami összesen közel 900 köbméter aszfalt bedolgozását igényli. Debrecen városa törekszik arra, hogy az önkormányzati kezelésben lévő utak folyamatosan megfelelő, közlekedésre alkalmas állapotban legyenek, ezért önkormányzatunk a költségvetés által biztosított forrásokból évente mintegy 300 millió forintot költ kátyúzási munkálatokra. 2020-ban a költségvetésben összesen 400 millió forint áll rendelkezésre a kátyúzási munkálatok elvégzésére” – áll a hivatali tájékoztatásban.

Egy-egy útszakasz átfogó, nagyfelületű megújítása azonban jelentős költséggel jár, ezért azt sokszor több évet felölelő felújítási programok keretében tudnak megvalósítani, mutattak rá.

RA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában