támogatásokkal a jövő felé

2020.03.15. 17:07

Élhető, nemzeti, keresztény falut akar

Fel kell hívni a helyi értékekre a lakosság figyelmét – vallja Takács Attila, Darvas polgármestere.

Egy erős, lokálpatrióta településközösség kialakítását tartja a legfontosabbnak Darvas új polgármestere, Takács Attila. Az őszi választás előtt többen is megkeresték, hogy alkalmasnak találnák a posztra, és ő is úgy gondolta, tapasztalataival, tudásával hasznára lehet a falunak. Szeretné elérni, hogy vonzó legyen a fiatalok számára itt élni, családot alapítani. A fiatalokat letelepedési támogatással, gyermekvállalási támogatással, kezdő vállalkozások támogatásával kívánja arra ösztönözni, hogy itt maradjanak, vagy esetleg itt vásároljanak házat. Hiszen itt olcsón lehet jó házat venni, és mivel a mai élet úgyis a mobilitást követeli meg az emberektől, innen is el tudnak járni dolgozni. Nem mindegy azonban, hogy egy nyugalmas helyre térhetnek haza munka után, vagy egy szmogos, zajos városba, ahol még az ingatlan árak is sokkal magasabbak.

A biztonságot adó óvoda

Fotó: B. Kiss Andrea

Polgármesterként szeretne egy élhető, nemzeti, keresztény települést, ezért nagy hangsúlyt fektet az ünnepek megtartására. Régen ezeket az iskola intézte, de iskola hiányában mára ez az önkormányzat feladatává vált. Úgy gondolja, kicsiben biztosítani kell a falun élőknek is ugyanazokat a lehetőségeket, amit egy városban megkaphatnak. Ennek érdekében szeretné javítani a helyi szolgáltatásokat. Például a postai szolgáltatást bővíteni, illetve egy ATM elhelyezését is szorgalmazza. Nagy lehetőséget lát az önkormányzat tulajdonában lévő 300 hektáros földterületben. Fő célja, hogy jól sáfárkodjon ezzel a vagyonnal. Mezővédő erdősávok kialakítását tervezi, amivel a klímavédelmet is szolgálnák, illetve az aszálykárt is csökkenthetnék.

Darvas jelenleg 550 fős kistelepülés, ahol még működik egy óvoda. Takács Attila éppen ezért az óvodára is nagy figyelmet fordít, hiszen a fiatalokat akkor tudja idevonzani, ha a gyermeküket jó helyen tudhatják. Szeretné elérni az óvoda hosszított nyitva tartását, hogy az eljáró szülők egészen addig biztos helyen tudják kicsinyüket, amíg haza nem érnek. Szeretné bővíteni az óvodát, valamint egy új játszótér kialakítását is tervezi.

Célkitűzései között szerepel egy barátságos településkép kialakítása, amihez szakmája révén sok segítséget tud nyújtani az önkormányzatnak. Virágos, zöld, gondozott falut szeretne, ahová jó hazatérni, ahol érdemes lakni. Mivel sok az idős ember, nekik is szeretné megadni azt, amit egy élet munkája után megérdemelnek. Mint mondta, nem szabad elfelejteni, hogy aktív éveikben mennyit tettek a településért, hogy gyerekeket, unokákat adtak Darvasnak. Egy falugondnok alkalmazása április 1-től már az ő érdekeiket szolgálja. Tervei között szerepel egy nyugdíjas klub létrehozása is.

Ünnepek, táborok

A fiatal polgármester az elmúlt hónapok alatt sem tétlenkedett. Az aktuális ügyek, iratokat átnézése mellett megszervezték az adventi hétvégéket, amin a falu lakosságának fele megjelent. Rendeztek egy szilveszteri és egy farsangi bált. Szerződést kötött a füzesgyarmati önkéntes tűzoltósággal, hogy vonulási területük legyen Darvas is. Ennek balesetek során már hasznát is vették, hiszen nagyon hamar a helyszínre értek. Felvette a kapcsolatot az egyházakkal, civilszervezetekkel, mert szeretné, ha mindenki hozzá tenne valamit a saját területén a falu jobbá tételéhez. A gyerekek és szülők örömére nyári táborokat tervez. Várhatóan lesz egy zenetábor, egy református tábor és egy természetbarát tábor, hogy a nyári szünetben lefoglalják a gyerekeket és a szülőknek is segítséget nyújtsanak. Munkájában egy fiatalos összetételű, hozzá hasonlóan tenni vágyó képviselő-testület segíti, akiket szintén nem az anyagi javak motiválnak. Ők mindnyájan Darvason élnek, látják a helyi problémákat, de a kiaknázatlan lehetőségeket is.

Takács Attila hangsúlyozza, hogy csodás környezetben élünk. Olyan élőlények, élőhelyek vannak itt, amik máshol nincsenek. Ezekre is fel kell hívni a lakosság figyelmét, hiszen ez mind helyi érték. De sajnos azt tapasztalja, hogy az ideérkező külföldi vadászok hamarabb észreveszik ezeket a természeti értékeket, mint az itt élők.

B. Kiss Andrea

Hazatért a szülőfalujába

A most harminchét éves Takács Attila a falu szülötte, itt töltötte gyermekéveit, itt járt általános iskolába. Azt mondja, benne az akkori élmények olyan útravalót adtak, ami máig meghatározza életét. Nagyon jó volt Darvason gyerekeskedni, az iskolában olyan tudást kaptak, hogy akkoriban sorra nyerték a darvasi diákok a körzeti, megyei és országos tanulmányi versenyeket. Ebből adódóan sok diplomás ember került ki a kis faluból.

Takács Attila a Soproni Egyetem vadgazdálkodási mérnöki szakán végzett, miután leérettségizett a Soproni Erdészeti Technikumban. A diploma megszerzése után 2007-ben egy évet itthon töltött hivatásos vadászként, majd Sopronban és környékén, illetve Ausztriában dolgozott vállalkozóként. 2015-ben költözött vissza szülőfalujába, Darvasra, és azóta is Füzesgyarmaton dolgozik fővadászként. Mint mondta, soha nem volt kérdés számára, hogy a tudását hazahozza, és itt kamatoztassa, csak korábban nem látta biztosítva a megélhetését, de mára ez is szépen kialakult. 2016-ban nősült, 2017-ben és 2019-ben születtek a gyermekei.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában