Debreceni Egyetem

2020.02.10. 16:47

Új utak a kutatásfejlesztésben

A világhírű műszaki egyetem, a Massachusetts Institute of Technology speciális Catalyst módszertanának európai meghonosításáról és a Debreceni Egyetem, valamint a GE Healthcare programban játszott szerepéről számolt be a GE Reports.

Fotó: unideb.hu

A Debreceni Egyetem tavaly csatlakozott az európai egészségügyi innovációs csúcsszervezet, az EIT Health tagjaihoz. A szervezet decemberi, brüsszeli tanácskozásán jelentették be, hogy a DE a GE Healthcare budapesti központjával együtt kapott elsőként lehetőséget arra Magyarországon, hogy részt vegyen a világ vezető műszaki egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) Catalyst módszertanának európai meghonosításában – tette közzé honlapján a Debreceni Egyetem.

Miközben dollármilliárdokat költenek évente orvosi és gyógyszerészeti kutatásokra, sok egyszerűbb probléma megoldatlan marad. A tudományos élet, a kutatóintézetek és a vállalati szféra hagyományos keretein belül nehéz széles körű igényeket innovatív megoldásokkal kielégíteni – írja a cikk.

– A kutatók számára kockázatos saját tudományterületeken kívülre merészkedni, és a vállalkozók is ritkán változtatnak a már bevált módszereken – hangsúlyozta Martha Gray, a Massachusetts Technológiai Intézet orvosmérnöki professzora.

Éppen emiatt döntött úgy az MIT a GE Healthcare és három európai orvosi egyetem – köztük a Debreceni Egyetem – közreműködésével, hogy egy új megközelítést dolgoznak ki a kutatások ösztönzésére. Az a cél, hogy a kutatók és az ipari szakemberek a közös munka során – a kockázatokat vállalva – hozzanak létre új eljárásokat és fejlesszenek új megoldásokat a kritikus egészségügyi problémákra. Ehhez Grey professzor asszony és munkatársai kidolgozták a Catalyst kutatási keretrendszert, amely azon alapul, hogy különböző területről érkező szakemberek – együttműködve, de előzetes elképzelések korlátai nélkül – tudják a leghatékonyabb megoldást kialakítani.

A program központjai a spanyol Universidad Politécnica de Madrid, a németországi Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg és a Debreceni Egyetem, amely két évig a GE kutatási partnere. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a program a GE Reports újságírójának kapcsán elmondta, hogy az iparvállalatokkal harmonizált, igényalapú kutatás az innováció hajtóereje.

– Számunkra ez egy nagyszerű lehetőség, hogy a kifejlesztett új gépek és módszerek sokkal gyorsabban elérhetők legyenek, mint a hagyományos fejlesztési eljárás során – vélekedett Ascsillán Endre, a GE Közép- és Délkelet-Európa kormányzati kapcsolatainak vezetője.

A Catalyst program keretében elsőként a tudományos és vállalati szakemberek egy csoportja meghatározza az innováció fókuszpontjait, majd kutatókat, szakembereket toboroznak és finanszíroznak a kutatás minden ágazatában. Végül akadémiai és vállalati tanácsadók bevonásával hasznosítják a legígéretesebb ötleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában