Oktatás

2020.02.05. 13:24

Nyitott, ellenőrizhető osztálytermeket!

Rendszeresen előfordul, hogy durva fellépések történnek oktatási intézményekben a pedagógusokkal szemben, ami elfogadhatatlan – mondta dr. Pósán László országgyűlési képviselő szerda délelőtti sajtótájékoztatóján.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Több iskolában előfordult tanárokkal szembeni agresszió a 2010 előtti években is, aztán jött egy szigorítás, amely a közfeladatokat ellátó személyek elleni agressziónak a súlyosabb büntetésére vonatkozik. A diákok részéről azonban igazán ez sem volt képes megfékezni az agressziót, csak abban az esetben, ha azt szülők követték el a pedagógusokkal szemben – idézte Pósán Lászlót közleményében a Fidesz debreceni szervezete.

– Nem lehet megengedni, hogy egy iskolában ezért ne folyjon rendeltetésszerűen a tanítás, nem sérülhet a diákok tanuláshoz való joga, mert azt ellehetetlenítik agresszív, deviáns viselkedéssel – folytatta Pósán.

– Sokféle lehetőségét kell végiggondolnunk, hogy mit lehet tenni a helyzet javítása érdekében. Az egyik ilyen eszköz lehet például a kamerarendszer, ahogyan az is működőképes koncepció lehet, hogy beláthatóvá tesszük a tantermeket, ahogyan az például az angolszász iskolarendszerben is tapasztalható. Üveges ajtókról lenne szó, amelyeken keresztül a folyosóról folyamatosan látható, hogy rendben mennek-e a dolgok. Néhány iskolában akár az iskolai rendészetnek is létjogosultsága lehet. Érdemes megfontolni, hogy kötelezővé tegyék az iskolai igazgatók számára, hogy ilyen esetekben az intézményvezető hivatalból tegyen feljelentést. Érezze azt a tanár, hogy intézményi támogatás van mögötte. A családnak felelőssége odafigyelni arra, hogy a gyermek hogyan viselkedik, tehát végig kell gondolni, hogy milyen szankciókat lehet alkalmazni a kirívóan súlyos esetekben, illetve azt is, hogy a szülő például pénzbírsággal, vagy más módon felelősségre vonható-e a kiskorú gyermeke cselekedete miatt. A szélsőségesen liberális jogvédők képesek mindent besorolni szegregációs fogalmiság alá, de számukra világossá kell tenni azt, hogy nem egyes gyermekeknek van csak és kizárólag joga, hanem az összes gyermeknek – fejezte be mondandóját a Fidesz oktatáspolitikusa.

Kapcsolódó cikk:

Az esélyegyenlőségre törekszik az új NAT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában