a közgyűlésen tárgyalják

2020.02.11. 11:33

Jelentős sportfejlesztések szerepelnek Debrecen terveiben

A tócóvölgyi városrészben extrémsport-park, Pallagon pálya-kerékpározásra is alkalmas központ létesülne.

Fotó: Napló-archívum

Ezúttal is minden bizonnyal sok fontos döntést hoz majd csütörtökön a debreceni önkormányzat közgyűlése. Jelen állás szerint az első napirendi pont keretében a Debrecen, Acsádi út mentén található Huszti kert lakópark­fejlesztési tervéről lesz szó. Amennyiben elfogadják a képviselők az előterjesztést, engedélyt adnak az ott beruházó cégnek arra, hogy a lakópark bejáratának keleti oldalán található ingatlanon egy épületben szolgáltató, vendéglátó egységet alakítson ki.

A cég magára vállalta az ehhez szükséges közművek és infrastruktúra kiépítését. A beépítési százalék mértéke ezzel 15 százalékról 40 százalékra módosulna, ezzel együtt a zöldfelület aránya 65 százalékról 40 százalékra csökkenne. Az építménymagasság értéke 4,5 méterről 7,5 méterre változna. Az előkert mérete a lakóparkot feltáró közterület felől 5 méterre, az Acsádi út felől a jelenlegi 15 méterről 10 méterre csökkenne.

A második napirend keretében a város új, nagyságrendileg több ezer oldal terjedelmű költségvetési tervezetéről fognak tárgyalni. (Ennek részleteiről már beszámoltunk, illetve beszámolunk a következő napokban.)

Görkorcsolya- és gördeszkapark létesülhet Debrecenben, a Tócóvölgyben, a Derék utca 33. szám alatt található telken a közeljövőben, miután a város egyik, ezek létesítésére beadott pályázata sikeresnek bizonyult – derül ki egy másik előterjesztésből. Az anyagban az olvasható, hogy az előbbi beruházás megvalósítására 73 millió, utóbbira 103 millió forint érkezik a Pénzügyminisztériumtól. (A gördeszkaparkhoz az önkormányzat saját forrásból még 30 milliót tenne hozzá.)

A cél egyébként egy úgynevezett Tócóvölgyi Extrémsport Park létrehozása lenne, ahol a kerékpársport iránt érdeklődők is jól érezhetnék magukat.

Azért, hogy ez utóbbi is megvalósulhasson újabb támogatási kérelmet akarnak benyújtani az Országos bringapark programhoz, ahonnan 40 millió forintot remélnek.

A tervek szerint a fentieken túl a szóban forgó területen szabadtéri triál-, BMX pumpa-, BMX freestyle- és kerékpáros tanulópálya is létesülne.

Népszerű a fiatalok közt

A Papp László polgármester által jegyzett előterjesztés indoklásában az olvasható, hogy Debrecenben és vonzáskörzetében népszerűek a fiatalok körében az extrém kerékpáros sportok, ám ehhez jelenleg szakszerűen kialakított pálya nem áll rendelkezésre. A Tócóvölgyi Extrémsport Parkban a most kényszerűségből a város köztereit, parkolóit használók otthonra találhatnának. A létesítmény egy új közösség kialakításában is szerepet játszhatna – olvasható a közgyűlés elé csütörtökön kerülő anyagban.

OCs

Országúti kerékpározás

Az önkormányzat a fentiek mellett a Magyar Kerékpáros Szövetséggel történt egyeztetések alapján támogatja, hogy kerékpáros központ létesüljön Debrecen pallagi városrészben. Ez a magyar állam finanszírozásában, 400 millió forintból valósulhat meg a város tulajdonában lévő 24 hektáros, a Debreceni Labdarúgó Akadémia, a Nagyerdő és a 4-es számú főút által határolt területen, amely jelenleg szántó. Itt országúti edzőkör, Cyclocross/Mountainbike-pálya, oktatópálya, BMX/Triálpark, illetve BMX mobilpumpa-pálya épülne.

A kerékpáros központon belül legnagyobbnak ígérkező országúti edzőkörről az derül ki az előterjesztésből, hogy az megközelítően 2 kilométer hosszúságú, 3, 4 és 6 méter széles, önmagába záródó, jellemzően aszfalt borítású pálya lenne, amely átkötésekkel rendelkezne, azaz bójákkal több kisebb pályára lehetne osztani. Az országúti edzőkör biztonságos, forgalom elől elzárt edzést tenne lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában