problémák a feldolgozással

2020.01.31. 09:31

Sok a hulladékpapír az Unióban

Nagy bajban vannak és várhatóan lesznek is még egy darabig a papírhulladékot felvásárló cégek.

20200128 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Makó Balázs az A.K.S.D. Kft. Lakossági Hulladékudvar ügyvezetője adott interjút a Naplónak.

Fotó: Kiss Annamarie

Ezt Makó Balázs, a régió legnagyobb hulladékkezelő cégének, a P. M. R. Kft.-nek az ügyvezető igazgatója jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy a papírpiacon az a probléma, hogy a papírhulladék begyűjtés- és kezelés díja nem fedezi azt az összeget, amit a beszállítás alkalmával kapnak érte a cégek.

Ha a vegyespapír-hulladékot a hulladékkezelő beviszi Dunaújvárosba, az ország egyetlen papírgyárába, ott átlagosan 8 forint 90 fillért kap kilójáért. Elszállítani Debrecenből körülbelül 3,5 forint kilogrammonként. A hulladékot be kell gyűjteni és be kell bálázni, ennek kilónkénti költsége minimum 7 forint. Ez 10,5 forint kilogrammonként, amiért 8 forint 50 fillért, maximum 9 forintot kap a hulladékkezelő cég. A tranzakció tehát kilogrammonként mintegy két forint mínuszt jelent.

Fotó: Kiss Annamarie

A papírhulladék-túlkínálat az elmúlt két évben alakult ki, miután az Európai Unió hulladékát nagy mennyiségben felvevő Távol-keleti országok 2018. elejétől jelentősen korlátozták a hulladékbeszállítást. A papír másodnyersanyagok feldolgozásra nem rendezkedett be az Unió, ezért felkészületlenül érte a Távol-keleti országok döntése, ami miatt nagyon sok hulladékpapír maradt, és ebből túlkínálat alakult ki az Európai Unió országaiban.

Ebben a helyzetben az mindenképpen jó hír, hogy az iskoláknak és óvodáknak szervezett papírgyűjtés nem áll le. Igaz, a korábbinál kicsit „igényesebb” lesz a felvásárló.

Távol-keleti stop a papírhulladéknak

Lesz iskolai papírgyűjtés, de csak az újságokat, magazinokat, szórólapokat veszi át a társaság.

Mára Magyarországon egyetlen vegyespapír-hulladék feldolgozó cég maradt, mégpedig Dunaújvároson. Az a gyár évente 650-700 ezer tonna papírhulladékot vesz fel. Ennek csak a fele érkezik Magyarországról. Az ok egyszerű, nincs több csomagolási papírhulladék, mert nem éri meg összegyűjteni, felvásárolni.

Nem éri meg begyűjteni

Fotó: Kiss Annamarie

– Ha valaki bejön hozzánk Debrecenbe, a Gizella utcai telephelyünkre, és le akarja adni a vegyespapír-hulladékát, nekünk akkor sem érné meg átvenni, ha azért nem fizetünk. Ennek ellenére az iskolákban, óvodákban a tavaszi és az őszi félévben is meg fogjuk csinálni a papírgyűjtést – válaszolta kérdésünkre Makó Balázs, a P. M. R. Kft. ügyvezető igazgatója. – A megyében 60-70 intézménnyel vagyunk kapcsolatban. Az őszi félévben volt utoljára ilyen gyűjtési akciónk, akkor a vegyespapír papírhulladékért, is 10 forintot fizettünk kilogrammonként, a papírt pedig 20 forint feletti áron tudtuk értékesíteni, szemben a mostani 8-9 forintos árral. A jövőben az iskolai gyűjtések alkalmával csak nagyon minimális összeget tudunk fizetni, és nem is minden papírhulladékot tudunk átvenni. Leginkább újságokat, napilapokat, magazinokat, szórólapokat, azaz az újságként eladható papírokat vásároljuk csak fel. Azokat nem Dunaújvárosba, hanem külföldre értékesítjük, és onnan magasabb árat, akár 18 forintot is kaphatunk kilogrammonként. A cégünk 1991-ban alakult, és azóta folyamatosan, minden félévben megszervezi az iskolai gyűjtést. Átlagosan egy félévben 450-550 tonna közötti menyiséget tudunk összegyűjteni az intézmények segítségével.

A szakember elmondta azt is, hogy már most látható, hogy a piacon a kisebb begyűjtő cégek nem fognak papírhulladékkal foglalkozni, mert egyszerűen az a tevékenység nem éri majd meg nekik. A megye déli részén is van egy hulladékgyűjtő társaság, ők az év elején nem újítják meg a papírgyűjtési engedélyt, mert látják, a jelenlegi felvásárlási árak miatt a következő években nekik nem éri majd meg papírt gyűjteni. Ezt a munkát senki nem fogja elvégezni helyette, a papír ott marad Biharkeresztesen és környékén.

Hiányzó feldolgozók

Ez a kedvezőtlen piaci helyzet azért alakult ki, mert Európában papírhulladékból évente 8 millió tonnával több keletkezik, mint amennyit a kontinens papírgyárai befogadnak. Kína megelégelte, hogy Európa és Amerika hulladéklerakóként használta, és 2018. év elejétől erőteljesen lecsökkentette a hulladékimportját, ezen belül a papírhulladékét is. Eleinte voltak más Távol-keleti országok, India, Indonézia például, akik még befogadták a hulladékot, de ők is leállították. Hasznosíthatatlan szemetet küldtek a Távol-keleti országokba. Tehát nem egyik pillanatról a másikra keletkezett az irdatlan nagy papírtúlkínálat a hulladékpiacon. Ez ellen Európában nem lehetett tenni. A kínai gazdaság robbanásszerű fejlődésével a fogyasztás is meredeken nőtt, és ezzel együtt a hulladékok visszagyűjtése is. Egyre kevésbe lesznek rászorítkozva a papírhulladék importjára.

Fotó: Kiss Annamarie

Makó Balázs hozzáfűzte, hogy papírhulladék feldolgozásra Európában nincsen elegendő feldolgozó kapacitás. Épülnek új papírgyárak, de nem egyik napról a másikra. Arra kell felkészülni, hogy a papírhulladékból folyamatosan túlkínálati piac lesz. Az elmúlt hónapok meredek áresése után februárban már várhatóan nem megy lejjebb a papírhulladék ára. Igazából nem éri meg az embereknek összegyűjteni.

Kovács Zsolt

Tartós lehet az alacsony ár

– Két évig még biztosan eltarthat ez a válság. Akkorra épülhet ki az Unióban a Távol-keletit pótolni hivatott feldolgozó rendszer – Véli Makó Balázs, hozzáfűzve, hogy Európa jelenleg nettó hulladék papír exportőr.

– Igazából a csodára vár mindenki, hogy hátha akkorra majd a Távol-Kelet mégiscsak jobban igényel hulladék. Azt, hogy egyáltalán lesz-e megoldás, azt még most túl korai megjósolni. Az Európai Unió a körforgásos gazdaságban hangsúlyt fektet arra, hogy minden másodlagos alapanyag kerüljön vissza újbóli felhasználásra. Ha ezt a folyamatot a hazai jogszabályozásban is ki lehetne domborítani, az újbóli hasznosítást végző cégek valamilyen előnyt élvezhetnének, esetleg kötelezni lehetne a gazdasági társaságokat, hogy gyűjtsék a papírhulladékot, akkor lenne esély arra, hogy egy év múlva változás történjen Magyarországon. Mindenesetre most arra rendezkedünk be, hogy tartósan alacsony hulladékárakkal dolgozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában