Fejlemények

2019.12.24. 07:16

Van remény a Pillangó utcában

Elfogadja a felkínált önkormányzati cseretelket a kerítést felhúzó család.

Fotó: Molnár Péter

Ahogy arról beszámoltunk, novemberben egy család két méter magas vaskerítésekkel két helyen, keresztben teljes szélességében és 27 méter hosszan lezárta a debreceni Szabadságtelepen található Pillangó utca végét. Ezzel nemcsak az autó- és a gyalogosforgalom szűnt meg ott, hanem „csapdába esett” a zsákutca hátulján, a 20. szám alatt élő Lampert család is. Mivel az egyik új kerítés a telkük elejénél, a másik pont a végénél található, ők autóval hetek óta nem tudják a saját kertes házukat elhagyni, illetve hozzájuk járművel nem lehet bemenni. Gyalog is csak a maguk megbontotta oldalkerítésükön, a 18. szám alatt lakó szomszédjuk jóvoltából képesek nagy nehezen „kivergődni”. A Pillangó utcát a Lampertékkel szemben, az utca másik oldalában ingatlannal rendelkező Balogh család rekesztette el, akikről kiderült, hogy a telekkönyv szerint nem az önkormányzat, hanem ők a szóban forgó utcarész tulajdonosai.

Nem akart akadályozni

Az erről szóló, a közelmúltban megjelent riportunk készítése közben megkerestük a vaskerítés felhúzóit, de akkor nem kívántak válaszolni kérdéseinkre.

Néhány napja azonban jelentkezett Balogh János, s most elmondta: ő egy magánszemélytől 2003-ban vásárolta a telket, ahol utánfutó-kölcsönzőt üzemeltet, melynek főbejárata a Pillangó utcával párhuzamos Hétvezér utcára esik.

– Amikor megvettem, tudtam, hogy a Pillangó utca ezen része is ennek a teleknek a része, csak nem volt lekerítve. Amikor annak idején felhúztam a hátsó kerítést, azért az utca szélére tettem, hogy alkalmazkodjak a többi szomszédhoz, ne lógjak ki a sorból – magyarázta.

„Szomszédháborúvá” vált

A két család közötti kezdeti jó viszony fokozatosan megromlott. (Lamperték szerint ennek az a fő oka, hogy az utánfutó-kölcsönzőben már javításokat is végeznek, mely gyakran nagyon hangos.) Balogh János szerint néhány éve Lamperték megtámadták a kölcsönzőben dolgozó fiát, majd hasonló esetre került sor a Faraktár utca és a Hétvezér utca sarkán is. A viták miatt Baloghék és Lamperték is többször kihívták a rendőrséget.

Balogh János állította: a közelmúltban Lamperték kavicsokkal dobálták meg az ő telephelyén álló autókat, sőt egy kés is átrepült hozzájuk, kerítésüket pedig fejszével beszakították.

Cserével megoldható

Kiemelte: a kerítés felhúzása előtti „utolsó csepp az volt a pohárban”, amikor november 23-án közterület-felügyelő jelent meg nála, mondván a Pillangó utcán az ő telke végében nincs összetakarítva a lehullott falevél.

A debreceni önkormányzat a helyzetet egy cseretelek Baloghéknak történő felajánlásával akarja megoldani. Balogh János úgy fogalmazott, hogy kész elfogadni az ajánlatot, így a Pillangó utca ismét végig járhatóvá válhat.

OCs

Borítókép: a Pillangó utca végén a mai napig sem lehet közlekedni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában