fejlődik az oktatás Debrecenben

2019.12.09. 20:00

Hatalmas támogatást kap a debreceni autóipari képzés

Általános iskolát hoznak létre, bővítik a szakgimnáziumokat és egyetemet is a 35 milliárdból.

Fotó: Matey István

35 milliárd forintot különített el a Magyar Kormány a debreceni autóipari központ kialakításával összefüggő oktatási és innovációs fejlesztésekre – olvasható a Magyar Közlönyben a napokban megjelent kormányhatározat. A fejlesztés kedvezményezettje egy leendő általános iskola, a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai, a Brassai Sámuel Műszaki, a Beregszászi Pál Szakgimnáziuma, valamint a Debreceni Egyetem.

A tervezett fejlesztésekről Papp László polgármester is beszélt a múlt hét szerdán a BMW Group Magyarország, a város és a szakképzési centrum közös műszaki nyílt napján. A városvezető akkor elmondta, erős az elkötelezettség Debrecenben, hogy a tanulást segítő infrastrukturális és tanulási eszközöket a legmagasabb szintre emelje. Iskolákat bővítenek, kollégiumokat építenek, új eszközöket, berendezéseket szereznek be, hogy a diákok a lehető legnagyobb tudással kerülhessenek ki az iskolapadból, a világszínvonalon lévő vállalatok elvárásait tudják teljesíteni.

A kormány támogatásából a Vénkerti iskola volt alsó tagozatos épületében létrehozza a Német Általános Iskolát Debreceni Deutsche Schule néven. A tervezés már egy hónapja elkezdődött és körülbelül egy hónap múlva fejeződik be. A német tannyelvű iskolában 2021. szeptember 1-jén kezdődhet a tanítás – válaszolta a Napló kérdésére Barcsa Lajos alpolgármester. Hozzátette, hogy az oktatási intézmény a bajai németek művelődési központjával együttműködve, annak alintézményeként jön létre.

Jóval több diák

A legjelentősebb változások, beruházások, fejlesztések a Mechwart, a Brassai és a Beregszászi szakgimnáziumokban, valamint a Debreceni Egyetemen zajlanak majd.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja a három szakgimnáziumot illetően egy lépcsőzetes fejlesztésről beszélt megkeresésünkkor. A jelenlegi az első lépcső, amelyet majd újabbak követnek.

– A fejlesztés három pilléren nyugszik. Az infrastrukturális leginkább a Brassait és a Mechwartot érinti, a Beregszászit kevésbé, ott ugyanis az energetikai korszerűsítés részben már megvalósult, továbbá a későbbi fejlesztéseket más forrásból finanszírozzák – részletezte Tirpák Zsolt. – A második pillér a szakmai fejlesztés, a tanműhelyek korszerűsítése. A Mechwartban és a Brassaiban negyedik ipari szintű tanműhelyeket alakítunk ki gépészet, elektronika, mechatronika és informatika területen. A cégekkel együttműködve pedig a tudás alapjainak elsajátítását segítő laborokat hozunk létre. Innen tovább tudnak lépni a diákok a duális környezetbe. Két évig ágazati alapképzést, három évig 3 pedig a szakképesítésre való felkészítés zajlik. A harmadik pillérben egy új, 250-300 fős kollégium épül a Mechwart mellett. Sugallva azt, hogy a szakképzési centrum egy regionális szerepet tölt be. Egyre több a vidéki tanuló. Mindez 7,5 milliárdba kerül. A megvalósítások ütemezetten tavasztól indulnak és 2021-ig lezárulnak. A járműipari központ három iskolájában jelenleg 3 ezer diák tanul, ez a létszám a fejlesztések után 4,5-5 ezerre szeretnénk bővíteni.

Oktató és kutató laborok

A Debreceni Egyetem a hivatalos honlapján keresztül adott tájékoztatást a kormányhatározat egyetemet érintő járműipari fejlesztéseiről. Mint írják, a programban megújul a Műszaki, illetve a Természettudományi és Technológiai Kar épülete, valamint egy új járműipari laboratóriumot is kialakítanak. Az oktatásfejlesztési csomag részeként átfogó korszerűsítések kezdődnek a Debreceni Egyetem járműképzéshez kapcsolódó intézményi egységeiben: modernizálják és új szárnnyal bővítik a Műszaki Kar Ótemető utcai épületét, felújítják a Természettudományi és Technológiai Kar Kémia épületét, valamint egy komplex járműipari oktató és kutató laboratóriumot alakítanak ki.

Az infrastrukturális beruházások mellett a képzésekhez szükséges humánerőforrás és szervezet fejlesztésére 2021. és 2024. között évente 200 millió forint támogatást is nyújt az állam. Az előkészítési fázisokat legkésőbb 2020. december 31-ig kell megvalósítania a Debreceni Egyetemnek.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában