nyilatkoztak a polgármesterek

2019.12.01. 07:00

A munkahely és a turizmus is fontos az újonnan megválasztott vezetőknek

Berekböszörmény, Hortobágy és Nyírábrány új polgármestere beszélt az előttük álló feladatokról.

Fotó: A polgármesterek magánarchívuma

– Tervezünk útépítéseket és más infrastrukturális fejlesztéseket is. Fontos a munkahelyteremtés. És mivel viszonylag sok idős korú, de még dolgozni tudó él a faluban, lépéseket teszünk egy nyugdíjas-szövetkezet létrehozására – beszélt a tervekről Szűcs Viktor, Berekböszörmény polgármestere.

Jakab Ádám ugyancsak új polgármester, mégpedig Hortobágyon. Az ő céljai között szerepel a hozzájuk fordulók segítése, hogy jobbá tegyék a községben lakók életét. Ebbe beletartozik a használható közvilágítás, az utak építése, a racionálisan és jól működő közmunkaprogram, a kulturális lehetőségek kiszélesítése is. Nagy Lajos Nyírábrány új vezetője a község infrastrukturális fejlesztését, a főtér megújítását és mindenek előtt a munkahelyteremtést tartja fontos feladatának.

– Az első és legfontosabb dolgunk, hogy rendbe kell tenni az önkormányzatot. Sok gazda volt eddig, és a választók egyértelműen döntöttek a közelmúltban megtartott helyhatósági választáson – fogalmazott Szűcs Viktor, Berekböszörmény újdonsült polgármestere. Hozzátette, hogy a faladatok elvégzéséhez egy hatfős képviselő-testület van segítségére, amelyben három új tag van, továbbá a korosztályt és a szakterületet tekintve is sokszínű döntéshozó grémium.

Fotó: Szűcs Viktor magánarchívuma

– A politikát nem szabad belekeverni a faluvezetésbe, ugyanakkor az országban hatalmon lévő pártszövetséggel közösen munkálkodva kell előrevinni a falunkat úgy, hogy mindig az itt élők érdekét kell nézni. Berekböszörmény régen gazdag község volt, ezt kell visszaállítani. Fejleszteni csak pályázati támogatásból tudunk, amihez a saját pénzünket is mellé kell tenni. Tervezünk útépítéseket és más infrastrukturális fejlesztéseket is. Fontos a munkahelyteremtés. És mivel viszonylag sok időskorú, de még dolgozni tudó él a faluban, lépéseket teszünk egy nyugdíjas-szövetkezet létrehozására. A közmunkát is meg szeretnénk tartani, mert a település működtetésében szükség van erre is, továbbá vannak olyan személyek, akiknek csak ez a foglalkoztatás megfelelő. Amit teszünk, azt a kormányprogramhoz illeszkedően végezzük – mondta Szűcs Viktor.

Lendületbe hozni Hortobágyot

Hortobágy a magyar puszta emblematikus települése, a táj a világörökség része, és ennek megfelelő környezetet, lakóhelyet szeretnénk a hortobágyi embereknek. Ehhez a korábbiakhoz képest egyfajta szemléletváltásra van szükség – fogalmazta meg Jakab Ádám, Hortobágy nemrég megválasztott polgármestere az előtte, illetve a hattagú képviselő-testülete előtt álló feladatokat. Az őt segítő képviselő-testületről elmondta, hogy a régiek közül egyet választottak vissza a falu lakói, öt új képviselő van, akik közül hárman a választási csapatának tagjai. Fiatalos, lendületes, dinamikus, kreatív, ötletgazdag és nyitott képviselők.

Fotó: Jakab Ádám magánarchívuma

– Célunk, hogy minél inkább segítsük a hozzánk fordulókat, jobbá tegyük a községben lakók életét. Ebbe beletartozik a használható közvilágítás, az utak építése, a racionálisan és jól működő közmunka­program, a kulturális lehetőségek kiszélesítése például egy szabadtéri vagy autósmozi létrehozásával. A turizmus felé még inkább nyitni kell, azzal együtt, hogy a helyi turizmus fejlesztésére egy biztató nagyságú összeg már a rendelkezésre áll. Az itt tevékenykedő cégekkel, a nemzeti parkkal és a génmegőrzővel összehangolt és hatékony munkát kell végeznünk. Ez is kiinduló pont lehet a turizmus előrelépése felé – mondta Jakab Ádám, Hortobágy polgármestere.

Ha felújítják a 48-as főutat

– Egy irányba húzunk, közösen teszünk Nyírábrányért, mert nekünk a településünk az első – válaszolta kérdésünkre Nagy Lajos, Nyírábrány nemrégiben megválasztott polgármestere.

Fotó: Nagy Lajos magánarchívuma

– Ketten maradtak a korábbi képviselő-testületből, négy új tagunk van. Korösszetételét tekintve a képviselő-testület átlagéletkora 47 év. Legfontosabb feladatunk közösségünk újjáépítése, az önszerveződéssel létrejövő klubok, csoportok támogatása, ezzel párhuzamosan az utcabizalmi hálózat kiépítése. Fontosnak tartom, hogy az önkormányzat lássa a felmerülő és megoldásra váró problémákat utcaszinten, hiszen így hamarabb eljutunk az egyén segítéséhez is. Ezzel együtt a községünk infrastruktúrájában is előre kell lépnünk; a főterünket szeretnénk felújítani, az útalapos utakat aszfaltburkolattal ellátni, a mellékútjainkon az úthibákat kijavítani. Fontos a munkahelyteremtés, a 48-as főút korszerűsítése, hiszen ennek eredményeként is érkezhetnek majd új munkahelyek a későbbiekben. Az országhatár közelében, a főút mellett egy ipari parkot szeretnénk létrehozni. Nem egy határon átnyúló vállalkozás van, és tudom, a partiumi területről is van érdeklődés a Magyarország irányába történő terjeszkedés iránt. Egy élhető település egy jó közösség záloga az elvándorlás mértékének csökkentésére – mondta Nagy Lajos, Nyírábrány polgármestere.

Kovács Zsolt

Munkába álltak az új polgármesterek

Szűcs Viktor, Berekböszörmény frissen megválasztott polgármestere számára nem ismeretlen a közfeladatok ellátása. 16 évig volt az önkormányzat mezőőre, 2010 és 2014 között önkormányzati képviselő, 2014–2015-ben társadalmi megbízatású alpolgármester volt. 25 évig dolgozott a kereskedelemben, utóbb segített a felesége vállalkozásában.

Jakab Ádámnak, Hortobágy polgármesterének agrármérnöki, továbbá színháztörténész, ember és etika társadalomismeret szakos pedagógusi diplomája van. Tősgyökeres hortobágyi. Polgármesterré választása előtt saját, mezőgazdasági jellegű vállalkozásában dolgozott, faluvezetővé választása után a vállalkozása működését szünetelteti. Mottója: Csapatot építünk.

Nagy Lajos, Nyírábrány polgármestere a határőrségnél dolgozott. 2008-ban korkedvezményes nyugdíjba vonult. Régóta benne van lakóhelye közéletében. Alapító tagja volt az Odafigyelünk Rád Egyesületnek, ebben a gyermekeknek nyári napközis tábort, az idősebbeknek buszos kirándulásokat szervezett, a hátrányos helyzetűeknek adománygyűjtő-adományosztó irodát hozott létre. A célja egyszerű: legjobb tudása szerint szolgálni az embereket!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában